eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

''Προφανής επιτυχία της Δημοτικής Αρχής η μεταφορά της χρηματοδότησης 1.500.000€ στο Κλειστό Γυμναστήριο «Κώστας Δημότσης ή Έλληνας»''

Γιάννης Γεωργόπουλος - Δήμαρχος Ερμιονίδας:

'' Όλοι πλέον γνωρίζουν πολύ καλά πως η υλοποίηση των έργων απαιτεί αρκετές προσωπικές δια ζώσης παρεμβάσεις, καθημερινό αγώνα και μεγάλο μόχθο ενάντια στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, οπότε κανένας δεν πιστεύει πως με ένα e-mail θα κατασκευαστεί κάποιο έργο.''



Στην συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2022, ενημέρωσα το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας ότι ξεκινάει άμεσα η κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου “ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΗΜΟΤΣΗΣ  ή ΕΛΛΗΝΑΣ”, σε κτήμα 8 στρεμμάτων στην θέση «Γκολέμι – Αγία Θεοδώρα» της Κοινότητας Κρανιδίου Δήμου Ερμιονίδας, δωρεάς του αείμνηστου ευεργέτη του Δήμου μας.

Η κατασκευή του έργου γίνεται βάση της αρχιτεκτονικής μελέτης που ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Μελετών Αθλητικών Έργων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στις 19-10-2017.

Η εν λόγω μελέτη προβλέπει την κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ – βόλεϊ με κερκίδες και αποδυτήρια τύπου ΚΓ-182, την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με θέσεις στάθμευσης θεατών και αθλητών, καθώς και την δημιουργία ενός αίθριου αγωνιστικού χώρου:

Η εγκεκριμένη μελέτη της ΓΓΑ για το Κλειστό Γυμναστήριο “ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΗΜΟΤΣΗΣ  ή ΕΛΛΗΝΑΣ”:



Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το ποσό των 200.000,00€, το οποίο κληροδότησε στον Δήμο Ερμιονίδας ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Δημότσης – “Έλληνας”, με σκοπό την κατασκευή του εν λόγω γυμναστηρίου και από το ποσό του 1.500.000,00€, το οποίο έχει εγκριθεί και δεσμευθεί από την 16η Αυγούστου 2021 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με σκοπό την κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου Κρανιδίου.

Η χρηματοδοτική απόφαση ένταξης του Αθλητικού Κέντρου Κρανιδίου στο ΠΔΕ ύψους 1.500.000,00€ :



Επίσης προχωράει παράλληλα η κατασκευή των 2 γηπέδων τένις στο κτήμα δωρεάς Κώστα Δημότση “Έλληνα”, σύμφωνα με όλες τις εκδοθείσες άδειες, σε σημείο το οποίο η εγκεκριμένη μελέτη της ΓΓΑ περιγράφει ως “ΑΙΘΡΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ” και η χρηματοδότησή της γίνεται μέσω της γνωστής ευγενικής χορηγίας δωρητών (βλέπε εδώ το σχετικό δελτίου τύπου στις 18/11/2022).

Έτσι καθίσταται σαφές και επί του πρακτέου πλέον, πόσο δίκιο είχε η παρούσα Δημοτική Αρχή όταν υποστήριζε ότι η κατασκευή αυτών των δύο γηπέδων τένις είναι απολύτως νόμιμη και ουδόλως επηρεάζει την επιθυμία του μεγάλου ευεργέτη Κωνσταντίνου Δημότση – “Έλληνα”, για την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στο ίδιο κτήμα.

Και ταυτόχρονα αποδεικνύεται στην πράξη πόσο άδικο είχαν οι τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης (Συντονιστική Επιτροπή), ο οποίοι πολέμησαν λυσσαλέα την κατασκευή των 2 γηπέδων τένις, φτάνοντας μάλιστα στο έσχατο σημείο να κάνουν αναφορά στον Κύριο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου για το θέμα, η οποία βέβαια έπεσε στο κενό.

Είμαι πολύ περίεργος να διαπιστώσω πώς αυτοί οι κύριοι, απολογούμενοι στους Δημότες της Ερμιονίδας θα δικαιολογήσουν την απαράδεκτη μέχρι σήμερα στάση τους.

Και αυτό θα βρεθούν στην ανάγκη να το πράξουν πολύ σύντομα, όταν ολοκληρωθεί το έργο και θα έχουμε, από την μία ένα κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ – βόλεϊ  και από την άλλη, απ’ έξω στον αίθριο αγωνιστικό χώρο δυο γήπεδα τένις, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη της ΓΓΑ και την επιθυμία του δωρητή Κώστα Δημότση.

Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι να εκδοθούν η Άδεια Εφαρμογής της Μελέτης, η Οικοδομική Άδεια Κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου και τα Τεύχη Δημοπράτησης του Έργου. Η έκδοση όλων των προαναφερθέντων θα ανατεθεί άμεσα από το Δήμο σε εξειδικευμένο γραφείο, προκειμένου να ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έτσι σε διάστημα τριών μηνών να υπάρχει ανάδοχος του έργου.

Η μεγάλη επιτυχία της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι ότι εξασφάλισε το ποσό του 1.500.000,00€ για την χρηματοδότηση της Κατασκευής του Αθλητικού Κέντρου Κρανιδίου, μέσω της ένταξής του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2021.

Με αποτέλεσμα να γίνει επιτέλους πράξη η επιθυμία και η βούληση του αείμνηστου δωρητή – ευεργέτη του Δήμου μας Κώστα Δημότση “Έλληνα”, δηλαδή η κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στο κτήμα δωρεάς του, 11 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του.

Για να συμβεί αυτό, προηγήθηκε η επικαιροποίηση της ξεχασμένης στα συρτάρια του Δήμου από το 2003 μελέτης, για την δημιουργία του Αθλητικού Κέντρου Κρανιδίου, σε κτήμα 45 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Δήμου Ερμιονίδας, μετά από την δωρεά του αείμνηστου Ηλία Φωστίνη (βλέπε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου στις 16/08/2021).

Ήταν ένα ώριμο αλλά ξεχασμένο εδώ και 20 χρόνια έργο ύψους 1.500.000,00€, σύμφωνα με την μελέτη του 2003, η οποία  έχει εγκριθεί με ακριβή χωροθέτηση, έχει λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός Κλειστού Γυμναστηρίου μπάσκετ – βόλεϊ τύπου Τ10 ολυμπιακών προδιαγραφών, αποδυτηρίων, ενός ανοικτού γηπέδου μπάσκετ, ενός ανοικτού γηπέδου βόλλεϋ, δύο ανοικτών γηπέδων τέννις, ενός ανοικτού γηπέδου μίνι ποδοσφαίρου 5x5 και ενός Θεάτρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Αφού εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση του 1.500.000,00€ σύμφωνα με την μελέτη του 2003, έπρεπε στην συνέχεια να γίνει η επικαιροποίησή της με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα.

Αυτή ανατέθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ειδικό μελετητικό γραφείο και ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 (βλέπε επισυναπτόμενα στο τέλος του κειμένου).

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 9.500.000.00€, από τα οποία τα 5.588.488,00€ αφορούν την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου μπάσκετ – βόλεϊ τύπου Τ10 ολυμπιακών προδιαγραφών.

Οπότε είναι φανερό ότι το εγκεκριμένο ποσό του 1.500.000,00 € ,το οποίο έχει δεσμευτεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021, σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κατασκευή του εν λόγω έργου.

Σημειωτέον ότι στις 29 Νοεμβρίου 2022 είχε προηγηθεί συνάντησή μου με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου Α.Ο. Κρανιδίου.

Στην συνάντηση αυτή υπήρξε αίτημα από τον Α.Ο. Κρανιδίου να χρησιμοποιηθούν τα 200.000,00€ της δωρεάς του Κώστα Δημότση – “Έλληνα”, με σκοπό την έκδοση της οικοδομικής άδειας κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου ΚΓ-182 σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη της ΓΓΑ από 19/10/2017 και την εκκίνηση των σχετικών εργασιών κατασκευής του Κλειστού έως ότου εξαντληθεί το εν λόγο ποσό.

Εν συνεχεία στις 8 Δεκεμβρίου 2022, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Καρανικόλα Σάνα, συναντήθηκα στο Ναύπλιο με τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Σχοινοχωρίτη Δημήτρη, τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. Μαντζούνη Ιωάννη και την Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αργολίδας κ. Καχριμάνη Κωνσταντίνα, όπου αποφασίσαμε να χρησιμοποιηθεί το εγκεκριμένο ποσό του 1.500.000,00€ για την κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου“ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΗΜΟΤΣΗΣ  ή ΕΛΛΗΝΑΣ”.

Εκτός από αυτό το ποσό υπάρχουν τα 200.000,00€ της δωρεάς του Κώστα Δημότση– “Έλληνα” και η χορηγία της δωρεάν κατασκευής των 2 γηπέδων τένις, οπότε είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί πλήρως η εγκεκριμένη μελέτη της ΓΓΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σχετικό σχεδιάγραμμα.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Ερμιονίδας έχει στην διάθεσή του το ώριμο έργο της κατασκευής του Αθλητικού Κέντρου Κρανιδίου στο κτήμα Ηλία Φωστίνη, μαζί με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, με πλήρως επικαιροποιημένη μελέτη ύψους 9.500.000,00€, το οποίο αναμένεται να ενταχθεί σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι σήμερα ο κ. Τόκας πανηγυρίζει, διότι το Κλειστό Γυμναστήριο Κρανιδίου δεν θα κατασκευαστεί στο κτήμα Ηλία Φωστίνη αλλά στο κτήμα Κώστα Δημότση.

Λες και το διακύβευμα ήταν το που θα κατασκευαστεί το  Κλειστό Γυμναστήριο Κρανιδίου και όχι αυτή καθ’ αυτή η κατασκευή του, η οποία για να προχωρήσει απαιτούσε την χρηματοδότηση ποσού ύψους 1.500.000,00€, κάτι το οποίο εξασφάλισε με τις ενέργειές της η παρούσα Δημοτική Αρχή, επιλύοντας έτσι ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα της Δημοτικής Ενότητας Κρανιδίου.

Και το λυπηρό είναι ότι κάποιος συμπολίτης μας που φιλοδοξεί να διεκδικήσει τον Δήμο Ερμιονίδας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, προσπαθεί με ψεύδη να καπηλευθεί το εν λόγω έργο ισχυριζόμενος ότι είχε στείλει σχετικό e-mail στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα στις 22/11/2022.

Δηλαδή τότε που ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης του 2003 και κανείς δεν ήξερε ότι το ύψος του έργου της κατασκευής του Αθλητικού Κέντρου Κρανιδίου θα ανέρχεται στα 9.500.000,00€.

Πέραν του ότι το συγκεκριμένο e-mail δεν απαντήθηκε ποτέ, άρα ουδεμία σημασία είχε η αποστολή του, πρέπει ορισμένοι να αντιληφθούν ότι μέσω υπολογιστή με την αποστολή ενός e-mail, δεν γίνονται έργα.

Διότι όλοι πλέον γνωρίζουν πολύ καλά πως η υλοποίηση των έργων απαιτεί αρκετές προσωπικές δια ζώσης παρεμβάσεις, καθημερινό αγώνα και μεγάλο μόχθο ενάντια στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, οπότε κανένας δεν πιστεύει πως με ένα e-mail θα κατασκευαστεί κάποιο έργο.


Ο Δήμαρχος 

Γιάννης Γεωργόπουλος


Η Τεχνική Έκθεση και η Επικαιροποιημένη Μελέτη κατασκευής του Αθλητικού Κέντρου Κρανιδίου: