Βασίλειος Α. Γκάτσος
Η συμμετοχή μου στην ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ έχει συγκεκριμένους στόχους.
Γεννήθηκα στην Ερμιόνη το 1951. Έβγαλα το Γυμνάσιο Κρανιδίου. Σπούδασα Χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εργάστηκα, επί 36 χρόνια, στη Χαλυβουργική Α.Ε. στην Ελευσίνα, ως Διευθυντής Παραγωγικών Τμημάτων και στη συνέχεια ως Διευθυντής Ποιότητας και Περιβάλλοντος.
Ήμουν από τους πρώτους στη βαριά βιομηχανία που δημιούργησε Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Περιβάλλοντος σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 και 14001 και λειτούργησε μονάδα αφαλάτωσης.
Από τον προβληματισμό ολόκληρης της Ερμιονίδας και όχι μόνο της Ερμιόνης, δεν έλειψα ούτε μέρα, ως υπεύθυνος έκδοσης των τοπικών μας εφημερίδων, με τα βιβλία που έγραψα, με πλήθος άρθρων και μελετών για τον τόπο μας.
Διαβλέπω ότι η Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τάσο Λάμπρου, μια ομάδα νέων ως επί το πλείστον ανθρώπων, μπορεί να αλλάξει την πορεία του Δήμου μας, αλλά και τις σχέσεις του με τις τοπικές Κοινότητές μας και τις ελπιδοφόρες κινήσεις που συντελούνται στον πρωτογενή τομέα. Μπορεί να τις αλλάξει και πρέπει να τις αλλάξει.
Έχω επίγνωση ως εκ του επαγγέλματός μου το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε τα πράγματα, και πόσο δυσκολότερο είναι να αλλάξουμε εμείς. Γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να αραδιάζουμε ιδέες και προτάσεις, και πόσο δύσκολο να υλοποιήσουμε έστω και ένα μικρό μέρος αυτών.
Η συμμετοχή μου στην παράταξη έχει την έννοια της συμβολής μου στην επίτευξη των παρακάτω στόχων που καθορίζουν την αποτελεσματική και καλή λειτουργία του Δήμου μας. Γιατί χωρίς αξιόπλοο πλοίο δεν φτάνεις στο λιμάνι που θέλεις, όσο ικανό καπετάνιο και αν έχεις.
Στόχος 1: Ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί με διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται με ευθύνη όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου. Ευθύνη σημαίνει ότι αναλαμβάνουν υπεύθυνα τομείς λειτουργίας και δράσης του Δήμου. (Δεν καταλαβαίνω το να έχει ο Δήμος πτυχιούχους οικονομολόγους, μηχανικούς κ.λ.π. και να μην έχει ένας εξ αυτών την ευθύνη διοίκησης της ΔΕΥΑΕΡ).
Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος πρέπει να αποκτήσει πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001.
Η Διαχειριστική Επάρκεια είναι μέρος του Συστήματος
Διαχείρισης Ποιότητας, για να μπορεί ο Δήμος να χρηματοδοτείται από φορείς που διαχειρίζονται πολλά χρήματα, φορείς όμως που απαιτούν πιστοποιημένες ικανότητες προγραμματισμού, λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Χωρίς αυτήν δικαιούμεθα μεν χρήματα, αλλά δεν μας τα δίνουν.
Αυτά είναι ανάγκη να τα φτιάξει ο Δήμος και να πιστοποιηθεί όχι μόνον για να παίρνει χρήματα, αλλά και για να λειτουργεί ως σύγχρονος οργανισμός. Αυτό ήδη το έχουν κάνει πολλοί Δήμοι, μεγάλοι και μικροί.
Στόχος 2: Είναι ΝΤΡΟΠΗ να έχουμε στις βρύσες μας μη πόσιμο νερό. Αμέσως πρέπει να δρομολογηθεί μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Είναι ζήτημα πολιτισμού και όχι κόστους. Παράλληλα πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να μπουν οι βάσεις ενός μακρόπνοου αλλά αναγκαίου έργου: Με συνδυασμό μονάδων Αφαλάτωσης, Ανάβαλου και Φραγμάτων να αποκτήσουμε νερό πόσιμο και άρδευσης ΟΛΟΙ: Κάτοικοι, αγρότες, εξοχικά, τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Άλλος πρώτος, άλλος δεύτερος, αλλά, αν θέλουμε ευημερία και ευδαιμονία, πρέπει να κάνουμε στο θέμα αυτό ό,τι ήδη έχουν κάνει οι αδελφοί μας στην Κύπρο.
Στόχος 3: Υπεύθυνη ενημέρωση των Δημοτών. Αυτό με διαδικασία ενημέρωσης και ετήσιο φυλλάδιο παρακολούθησης της λειτουργίας και των αποτελεσμάτων του Δήμου μας με δείκτες. Να ξέρει ο δημότης πόσο νερό αντλήσαμε, πόσο καταναλώσαμε, πόσα απορρίμματα συλλέξαμε, πού τα στείλαμε, πόσα χρήματα δώσαμε για φωτισμό, για αμοιβή προσωπικού. Διαδικασία ενημέρωσης που θα καθορίζει το Σύστημα ISO 9001. Να μαθαίνει ο δημότης κάθε χρόνο τι και σε τι ποσοστό έχουν υλοποιηθεί όσα το πρόγραμμα το προεκλογικό της παράταξης γράφει, γιατί αυτό είναι το συμβόλαιο με τους δημότες. Και αυτό το κάνουν ήδη πολλοί Δήμοι και χρόνια ο Δήμος Ελευσίνας.
Ειδικός στόχος για Ερμιόνη: Να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο μακροχρόνιο αναβάθμισης της πόλης μας, εφικτό και υλοποιήσιμο κατά στάδια. Δεν μπορεί να απλώνουμε παντού σταμπωτό τσιμέντο και πίσσα και στην Ύδρα ναι φτιάχνουν χιλιόμετρα πλακόστρωτα. Νε έχουμε τα ωραία παράλια βράχια δάσος από κάκτους επικίνδυνους και γεμάτους σκουπίδια.
Να έχουμε σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους και να μη μπορούμε να συνεχίσουμε ούτε την ανασκαφή του υπόλοιπου ναού της Χθονίας.
Για αυτά μπορώ να εργαστώ.
Ευχαριστώ
Βασίλης Γκάτσος