Κυρία Σπετσιώτου ,
Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια που απευθύνατε σε όλους τους συντελεστές και την αναγνώριση από την πλευρά σας της «πολλής δουλειάς και αφοσίωσης» που κατέβαλα, όπως γράφετε, για την πραγματοποίηση της παράστασης «Νικόλαος Γαλάτης» του Σπύρου Ευαγγελάτου. Η άποψή σας αυτή δημοσιεύτηκε σε τοπικά ιστολόγια (1&2-4-2019) με τίτλο: « “Νικόλαος Γαλάτης”, λίγα λόγια με αφορμή την παράσταση . . .»
Από τη δική μου πλευρά θα ήθελα να σας ενημερώσω για γεγονότα, τα οποία ίσως αγνοείτε.
Το 2014 όταν ανέλαβα Πρόεδρος στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης γνωρίζοντας από τον αείμνηστο Απόστολο Γκάτσο την ύπαρξη του θεατρικού κειμένου του Σπύρου Ευαγγελάτου, ζήτησα από τον πατέρα σας να μου το δώσει. Πράγματι τότε μου το έδωσε.
Το ίδιο έτος έδωσα το κείμενο στον συμπατριώτη μας, αξιόλογο συγγραφέα και σκηνοθέτη κ. Τάκη Σπετσιώτη, για να διασκευάσει το κείμενο και τον έφερα σε επαφή με τον κ. Σίδερη για να συνεργαστούν με σκοπό να ανέβει η θεατρική παράσταση. Ο κ. Τάκης Σπετσιώτης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν προχώρησε στη διασκευή του έργου, εμπνεύστηκε όμως από το κείμενο του Ευαγγελάτου και μας χάρισε το όμορφο ποίημά του «Νικόλαος Γαλάτης».
Είχα πάντα κατά νου ότι το θεατρικό κείμενο του Ευαγγελάτου δεν έπρεπε να παραμένει αναξιοποίητο αλλά έπρεπε να δοθεί ως θεατρική παράσταση , προσφορά στην ιστορική μνήμη και την τοπική μας ιστορία. Γι’ αυτό τον λόγο το καλοκαίρι του 2018 ακουμπώντας το κείμενο σκέφτηκα την απλοποίηση της δραματοποίησής του και τον εμπλουτισμό του με αφηγηματικά ιστορικά κείμενα.
Ο κ. Σίδερης με ενεθάρρυνε να προχωρήσω επειδή διαπίστωσε ότι πλέον ήταν εφικτό το ανέβασμα του έργου με αυτόν τον τρόπο διασκευής του.
Την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 συγκάλεσα τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ για να αποφασίσουμε για το ανέβασμα του έργου τον Μάρτιο του 2019. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση κάλεσα και τον κ. Γιάννη Σπετσιώτη, ο οποίος παρευρέθη. Η ίδια προσωπικά του πρότεινα να συνεργασθεί και ο Ερμιονικός Σύνδεσμος ως συνδιοργανωτής με το ΙΛΜΕ και τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας για το ανέβασμα αυτής της θεατρικής παράστασης. Ο κ. Γιάννης Σπετσιώτης απάντησε αρνητικά σ’ αυτήν μου την πρόταση συνεργασίας. Ως εκ τούτου το ΙΛΜΕ και ο ΘΟΕ προχώρησαν χωρίς τη σύμπραξη του Ερμιονικού Συνδέσμου.
Κατόπιν αυτού του γεγονότος ήρθα σε επαφή με την αξιόλογη σκηνοθέτη κα Κατερίνα Ευαγγελάτου, κόρη του αείμνηστου Σπύρου Ευαγγελάτου για να ζητήσω την άδεια της για το ανέβασμα του θεατρικού έργου του πατέρα της. Η κα Ευαγγελάτου συγκινήθηκε και προσφέρθηκε να μας παράσχει οποιαδήποτε
διευκόλυνση χρειαζόμασταν. Επομένως θα μπορούσαμε να είχαμε το κείμενο του Ευαγγελάτου και από άλλη πηγή.
Εμείς ως ΙΛΜΕ ουδέποτε αποκρύψαμε ότι το θεατρικό έργο μάς το έδωσε ο πατέρας σας και μάλιστα δημοσίως τον ευχαριστήσαμε γι’ αυτό. Επίσης στην έντυπη πρόσκληση που αποστείλαμε στα μέλη του ΙΛΜΕ αναφέραμε ότι η προσωπογραφία του Γαλάτη βρίσκεται στην Εστία Πολιτισμού – Μιχ. Παπαβασιλείου στην Ερμιόνη.
Έκπληκτη διάβασα το προσβλητικό σχόλιο σας στο face book του ΙΛΜΕ στις 31/3/2019 κάτω από τα επαινετικά λόγια της κας Ήρας Φραγκούλη για την παράσταση «Νικόλαος Γαλάτης». Γράψατε επί λέξει «καποια απο τα στοιχεία που αναφέρει (η κα Φραγκούλη) για όσα προηγήθηκαν της παράστασης ειναι ανακριβή, ελλιπή και -ελπίζω οχι εσκεμμένα- αναληθή.» Λυπηρό εκ μέρους σας.
Εν κατακλείδι κα Σπετσιώτου αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όλοι είναι ότι ένα θέμα της τοπικής μας ιστορίας αναδείχθηκε μέσα από τη δύναμη, τη συγκίνηση και την ένταση που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα ιστορικό δράμα.
Πόσο μάλλον όταν αυτό μπορεί «να διατηρεί τη μαγεία της εποχής και το μυστικό εναγώνιο πάλεμα μια φούχτας απλών ανθρώπων για να κλονίσουν μιαν Αυτοκρατορία. Και ήταν αυτοί η Φιλική Εταιρεία.»
Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους όσοι συνεισέφεραν λίγο ή πολύ στην επιτυχία της παράστασης.
Τα υπόλοιπα είναι άνευ σημασίας. Μόνο πληγώνουν. . .
Ερμιόνη 2-4-2019
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΛΜΕ