eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

'' Συμμετοχή του Δήμου Ερμιονίδος στα Μιαούλεια 2015 ''

Τα Μιαούλεια 2015 στο νησί της  Ύδρας  είχαν φέτος ξεχωριστή σημασία και κύρος.
Δεν ήταν αφιερωμένα μόνο στην νικηφόρο ναυμαχία του Γέροντα,  της  σημαντικότερης ναυμαχίας του Ελληνικού στόλου της τελευταίας περιόδου της Ελληνικής  επανάστασης του 1821, που άνοιξε τον δρόμο  της απελευθέρωσης του υπόδουλου έθνους από τον Τουρκικό ζυγό.
Ήταν κυρίως αφιερωμένα, μέσα από μία διήμερη σειρά εκδηλώσεων, στην μνήμη του μεγάλου ναυάρχου της ναυμαχίας αυτής, στα 180 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Μιαούλη,  του θρυλικού αγωνιστή του 21, του θαλασσόλυκου του Αιγαίου, του ανίκητου ναυμάχου που με την νίκη του στον κόλπο του Γέροντα καθόρισε την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση της επανάστασης.
Πλήθος προσκεκλημένων από τον Δήμαρχο Ύδρας  κο Γεώργιο Κουκουδάκη , παραβρέθηκαν φέτος στις εκδηλώσεις.  Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας  Σπετσών και  Αιγίνης  κος  Εφραίμ   και άλλοι εκπρόσωποι του κλήρου,  εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας  και του Λιμενικού Σώματος ,  πρωτοστατούντος του αρχηγού του στόλου αντιναυάρχου ΠΝ κου Γεωργίου Γιακουμάκη. Ο αντιπεριφερειάρχης νήσων κος  Παναγιώτης  Χατζηπέρος  ο δήμαρχος Σπετσών κος Παναγιώτης  Λυράκης  και ο δημοτικός σύμβουλος κος Απόστολος Λαδάς ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ερμιονίδος κου Δημήτρη  Σφυρή.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων κατέπλευσε στο νησί της Ύδρας  η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΕΣ» ενώ αποδόθηκαν τιμές από άγημα και την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.
Από το Μουσείο της Ύδρας μεταφέρθηκε η λήκυθος με την καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη, η οποία αφού δόθηκε στα χέρια του αρχηγού του στόλου ,μεταφέρθηκε με πομπή στην Ιερά Μητρόπολη της Ύδρας όπου έγινε δοξολογία χωροστατούντος   του Μητροπολίτη Ύδρας.
Στην συνέχεια οι επίσημοι προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν στον χώρο του Δημαρχείου Ύδρας όπου  τιμήθηκαν από τον Δήμαρχο κο Κουκουδάκη με αναμνηστικές πλακέτες των Μιαουλείων 2015.
Κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας  στον  Δήμο Ερμιονίδος, ο εκπρόσωπός του,                 Δημοτικός Σύμβουλος κος  Απόστολος Λαδάς, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ύδρας εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου ,  τόνισε τους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης  που συνδέουν τους κατοίκους των δύο περιοχών που σφραγίστηκαν με την συμμετοχή  ναυτικών του τόπου μας στα Υδραίικα και Σπετσιώτικα πλοία κατά την διάρκεια του αγώνα του 21.
Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού από τον Δήμαρχο Ύδρας και τέλος έγινε η αναπαράσταση της ναυμαχίας του Γέροντα  με την δημιουργία μιας μοναδικής ατμόσφαιρας που ταξίδεψε την σκέψη και το συναίσθημα όλων των παρευρισκομένων πίσω στο χρόνο, τότε που ο ναύαρχος Μιαούλης  έγραψε μια από τις τελευταίες ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας και έλαμψε τον Ελληνικό ουρανό με την πυρπόληση της Τουρκικής φρεγάτας.

 Μετά την αναπαράσταση της πυρπόλησης, τον κρότο και την μυρωδιά του μπαρουτιού   ακολούθησε   ρίψη βεγγαλικών μοναδικής ομορφιάς που μαγνήτισαν το κοινό και περιέλουσαν με την λάμψη τους τον βράχο του νησιού που δεν κοιμάται ποτέ γιατί πάντα κτυπά στον ήχο της καρδιάς του Μιαούλη. 

Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ύδρας με την λήκυθο του Ανδρέα Μιαούλη:

Απονομή τιμητικής πλακέτας  από τον Δήμαρχο Ύδρας  στον εκπρόσωπο του Δήμου Ερμιονίδος κο Απόστολο Λαδά:


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ