eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

'' Η Εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Ιωάννη Δημαράκη για το νέο Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας ''

Ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας, τον οποίο προτείνουμε για θεσμοθέτηση διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, το υφιστάμενο διοικητικό πλαίσιο, τη δοκιμασμένη τεχνογνωσία και πρακτική και τα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας.
Ο Κανονισμός Καθαριότητας δόθηκε από το Δήμαρχο Ερμιονίδας στους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24-10-2014, την επομένη ημέρα κοινοποιήθηκε σε ηλεκτρονικά και έντυπα τοπικά μέσα  και ταυτόχρονα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς φορείς και τους πολίτες.
Κατέθεσαν προτάσεις ο εξωραϊστικός οικιστικός σύλλογος «Παναγίτσα Βερβερόντα Κρανιδίου», η «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας», η περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος Οικολογική», Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου Ερμιονίδας και πολίτες (κ. Σταύρος Γεωργίου, κ. Γεώργιος Μήτσου).
Ο Κανονισμός Καθαριότητας κατατέθηκε στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής οι οποίες με τις  πράξεις τους  111/3-11-2014 και 17/4-11-2014 αντιστοίχως τον παρέπεμψαν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι αρχές και οι στόχοι που υπηρετεί ο Κανονισμός, αφορούν:
την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,
τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας,
τη βελτίωση της ποιότητας ζωής,
τη δραστική βελτίωση της καθαριότητας και της εικόνας της περιοχής της Ερμιονίδας
τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις Δήμου και Δημοτών στη διαχείριση των απορριμμάτων
τη στενότερη συνεργασία με τους πολίτες.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας προσδιορίζει και ταξινομεί τα απορρίμματα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αναφέρει τις υποχρεώσεις του Δήμου Ερμιονίδας και προσδιορίζει τις υποχρεώσεις των δημοτών και των επισκεπτών και του Δήμου.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας έχει πρωτίστως παιδευτικό χαρακτήρα, παρά το ότι, στο πλαίσιο των διατάξεών του, ως αποτρεπτικό μέσο, προβλέπει κυρώσεις.

 Στον ∆ήµο Ερμιονίδας, σύµφωνα µε τον κανονισμό εφαρµόζεται ολοκληρωµένο πρόγραµµα ανακύκλωσης ποικίλων υλικών από τον ίδιο το ∆ήµο και σε συνεργασία µε εγκεκριµένους ανακυκλωτές σ’ ένα πρόγραµµα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή για ανάκτηση πρώτων υλών. Επίσης στο Δήμο Ερμιονίδας εφαρμόζεται η συλλογή των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων, τα οποία διατίθενται για κομποστοποίηση. Ακόμη θεσπίζονται και άλλα ρεύματα ανακύκλωσης όπως η συλλογή χωριστά χρησιμοποιημένων λαδιών οικιακής επαγγελματικής χρήσεως, παράλληλα με τη συλλογή ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών. Επιπλέον υπάρχει μέριμνα για χωριστή συλλογή επίπλων, κλαδιών, μπαζών, αυτοκινήτων που έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους κ.λ.π.

Θα τοποθετηθούν μπλε κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας, πράσινοι κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών μη συσκευασίας, καφέ κάδοι συλλογής βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων και διάφοροι άλλοι κάδοι για τα υπόλοιπα ρεύματα ανακύκλωσης.

Η πλειοψηφούσα παράταξη δέχθηκε παρεμβάσεις και συμπληρώσεις από αυτούς που έκαναν προτάσεις κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, και οι οποίες προτάσεις τους προσαρτήθηκαν στο αρχικό κείμενο που  αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου.

 Η καθαριότητα των χώρων αποβλέπει σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και επισκεπτών του ∆ήµου Ερμιονίδας και στηρίζεται στη διαρκή συνεργασία των Δηµοτών µε τις υπηρεσίες του ∆ήµου. Επίσης θεωρώ ότι η συνεργασία όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου θα μεγιστοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα.
Κάθε δηµότης έχει την ηθική υποχρέωση να τηρεί τις διατάξεις του παρόντος κανονισµού και να προβαίνει σε συστάσεις σε εκείνους που τις παραβιάζουν.

Προτείνω να εξουσιοδοτηθεί, από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας να αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του παρόντος Κανονισμού Καθαριότητας.

Το κείμενο του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας είναι το εξής:




ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
1. Εισαγωγικά
Ο παρών κανονισμός δεν είναι μόνο η θέσπιση κανόνων, ώστε η περιοχή εντός των ορίων του Δήμου Ερμιονίδας να διατηρείται καθαρή, αλλά εισάγει στην καθημερινότητα, «την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων», δηλαδή τόσο της Ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων, όσο και της μεθόδου κομποστοποίησης οργανικών (βιοαποδομήσιμων) υπολειμμάτων.
Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς  σκοπούς των Ο.Τ.Α. οι οποίοι σύµφωνα µε το αρ. 102 του Συντάγµατος είναι υπεύθυνοι για  τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων  αποτελεί µία από τις πρωταρχικές και σηµαντικότερες αρµοδιότητες του ∆ήµου (άρθρο 75  Ν.3463/2006). Επιδίωξη είναι µέσα από τις προσφερόµενες υπηρεσίες καθαριότητας να εφαρµοστεί ο παρών κανονισµός µε ειδικότερους σκοπούς:
·       την καθαριότητα της πόλης,
·       την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,
·       τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας,
·       την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων,
·       την ανάδειξη των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων των πόλεων και των οικισµών του ‘Καλλικρατικού’ ∆ήµου Ερμιονιδας,
·       την αναβάθµιση των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αρχαιολογικού και  τουριστικού ενδιαφέροντος,
·       την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της λειτουργικότητας των εµπορικών περιοχών,
·       την ενίσχυση εναλλακτικών µορφών διαχείρισης στερεών αποβλήτων µε µεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον,
·        την ενίσχυση νέων οικονοµικών δραστηριοτήτων και
·        την ενεργό συµµετοχή των δηµοτών

2. Αρχές
Ο κανονισµός και η πολιτική συνεργασίας του ∆ήµου µε τους δηµότες, τους  κατοίκους και τους εν γένει χρήστες των υπηρεσιών Καθαριότητας, διέπεται από τις εξής  βασικές αρχές:
·       Το φυσικό περιβάλλον είναι µέγιστο αγαθό, που χρήζει συνεχούς φροντίδας και  προστατεύεται από την κείµενη νοµοθεσία και τον παρόντα κανονισµό.
·        Η ποιότητα ζωής, η δηµόσια υγεία, η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων, η προστασία των πολιτών από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, αποτελούν δικαίωµα των πολιτών και υποχρέωση της Κεντρικής ∆ιοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
·        Η κάθε είδους ρύπανση της ατµόσφαιρας αποτελεί παράγοντα που απειλεί τη δηµόσια υγεία, υποβαθµίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, τη διατήρηση των µνηµείων και του φυσικού κάλλους.
·       Η παραγωγή αποβλήτων αποτελεί µορφή ρύπανσης και ταυτόχρονα πραγµατική ή εν δυνάµει σπατάλη φυσικών πόρων, που πρέπει µε κάθε µέσο να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.
·       Η πρόληψη και η µείωση παραγωγής αποβλήτων (ποσοτική µείωση), καθώς και η µείωση της περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες (ποιοτική βελτίωση), µπορούν να συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση των συνθηκών δηµόσιας υγιεινής.
·       Η αξιοποίηση (µε την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και  της εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, της ανάκτησης ενέργειας) των υλικών από τα απόβλητα, περιορίζει την σπατάλη ενεργειακών πόρων.
·       Οι εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ορθές µέθοδοι διαχείρισης των  απορριµµάτων συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
·       Οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι ανταποδοτικές. Οι πολίτες και οι κάθε είδους χρήστες των υπηρεσιών συµµετέχουν, µε αντικειμενικά κριτήρια, ανάλογα µε τις δυνάµεις τους και τη συµβολή τους στη διαµόρφωση του αντικειµένου της Καθαριότητας. Βασική προϋπόθεση για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών αποτελεί η ενημέρωσή τους σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση αξιοποιήσιμων υλικών (ανακύκλωση) από τα απόβλητα.
·       Οι παραγωγοί των προϊόντων καθώς και οι βιοµηχανίες, οι βιοτεχνίες και οι έµποροι, πρέπει να λαµβάνουν µέτρα τόσο για την πρόληψη όσο και για την παραγωγή, χρήση και διάθεση συσκευασιών που είναι συμβατές για ανάκτηση υλικών ή/και επαναχρησιµοποίηση.
·       Η ενεργός συµµετοχή των δηµοτών, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης στα προγράµµατα ανακύκλωσης και εθελοντισµού και η τήρηση των διατάξεων του παρόντος κανονισµού.
·       Ο ρυπαίνων τιµωρείται µε διοικητικές και οικονοµικές κυρώσεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Αντικείµενο του παρόντος Κανονισµού
Ο παρών κανονισμός έχει το εξής αντικείμενο:
α. Ρυθμίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δημοτών και του Δήμου, που αφορούν στην τήρηση της καθαριότητας και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
β. Συμβάλλει στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων – αστικών στερεών αποβλήτων (συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία και διάθεση).
γ. Αποσκοπεί στην ενημέρωση και συμμόρφωση του κοινού με τις σχετικές δημοτικές διατάξεις.   
Η καθαριότητα της πόλης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά αγαθά που επιτυγχάνονται και προστατεύονται µε τη συνεχή συνεργασία δηµοτών – κατοίκων και του ∆ήµου και διέπονται από διατάξεις που ρυθµίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώµατά τους. Ο παρών κανονισµός έχει ως αντικείµενο την τήρηση της καθαριότητας, τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας, την ορθολογική διαχείριση των απορριµµάτων – αστικών στερεών αποβλήτων, τη διαρκή αναβάθµιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, τη γνωστοποίηση των σχετικών δηµοτικών διατάξεων και την εφαρµογή αυτών. Οι διατάξεις του παρόντος κανονισµού δε θίγουν, δεν υποκαθιστούν και δεν αντικαθιστούν τις ισχύουσες διατάξεις της κείμενης νοµοθεσίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Απεναντίας, εναρμονίζονται πλήρως με τις διατάξεις αυτές και επιπλέον, εξειδικεύουν τον τρόπο και τα μέσα εφαρμογής τους στο Δήμο Ερμιονίδας.

Άρθρο 2
Πεδίο εφαρµογής του κανονισµού
α. Ο Κανονισµός αυτός εφαρµόζεται σε πλατείες, δρόµους, άλση, πεζοδρόµια, δηµοτικά και ιδιωτικά οικόπεδα, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο κοινόχρηστο χώρο µέσα στα διοικητικά όρια του ‘Καλλικρατικού’ ∆ήµου Ερμιονίδας, στον οποίο παράγονται κάθε µορφής, ποιότητας και ποσότητας απορρίµµατα.
β. Οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα κάθε ακινήτου (οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι, κατοικίες, καταστήµατα, ιδρύµατα, κ.λπ.), καθώς και οι πεζοί και οδηγοί αυτοκινήτων στην περιοχή του ∆ήµου, οφείλουν να τηρούν τον παρόντα Κανονισµό και να συµβάλλουν και µε τις δικές τους δυνάµεις στην καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων.

Άρθρο 3
Φορέας εφαρµογής του κανονισµού
Σύµφωνα µε το άρθρο 75 § 4 του Κώδικα ∆ήµων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006), στην αρµοδιότητα του ∆ήµου ανήκει ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην καθαριότητα. Η αρµοδιότητα για την εφαρµογή των διατάξεων του παρόντος κανονισµού ανήκει στο Δήμαρχο, στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, στους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, στις αρµόδιες Υπηρεσίες Καθαριότητας, σύµφωνα µε τον εκάστοτε ισχύοντα οργανισµό εσωτερικής υπηρεσίας του ∆ήµου. Αρµόδιοι για τη διαπίστωση των παραβάσεων, την επιβολή των προβλεπόµενων χρηµατικών προστίµων ή άλλων διοικητικών µέτρων και κυρώσεων και την υποβολή µηνύσεων σε βάρος των παραβατών είναι ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, η Υπηρεσία Καθαριότητας µέσω των αρµοδίων υπαλλήλων της (προϊστάµενοι, επόπτες καθαριότητας κ.λπ.), µε τη βοήθεια και συνδροµή της Ελληνικής Αστυνοµίας.
Σε κάθε περίπτωση ο ∆ήµαρχος µπορεί, µε αποφάσεις του, να αναθέτει στους Αντιδημάρχους, στους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και σε δηµοτικούς υπαλλήλους την εφαρµογή µέρους, ή του συνόλου, των διατάξεων του παρόντος Κανονισµού και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων.
Η Γενική Εποπτεία ανήκει στο ∆ήµαρχο, τον επί της καθαριότητας αρµόδιο Αντιδήµαρχο και τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων για την περιοχή της Κοινότητάς τους.

Άρθρο 4
Χώροι παραγωγής απορριµµάτων και υπεύθυνοι τήρησης των διατάξεων.
Για την εφαρµογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισµού Καθαριότητας, οι χρησιµοποιούµενοι όροι έχουν τις παρακάτω έννοιες:
  1. «Κατοικίες»: Ως τέτοιες θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι όπου κατοικούν άτοµα ή οικογένειες ή είναι προορισµένοι για το σκοπό αυτό, καθώς και οι κοινόχρηστοι χώροι αυτών. Υπεύθυνοι τήρησης των διατάξεων του παρόντος για τους κοινόχρηστους χώρους είναι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών, όταν πρόκειται για µονοκατοικίες, και ο διαχειριστής, όταν πρόκειται για πολυκατοικίες. Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής, τότε υπεύθυνοι θεωρούνται όλοι οι ιδιοκτήτες των διαµερισµάτων (και καταστηµάτων) των κτηρίων.
  2. «Επιχειρήσεις - Καταστήµατα»: Θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου λειτουργούν πάσης φύσεως εµπορικές επιχειρήσεις ή καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος. Υπεύθυνοι τήρησης των διατάξεων του παρόντος είναι :
α.  Για προσωπικές επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτης ή ο διευθυντής τους.
β.  Για τις Ανώνυµες Εταιρείες, ο νόµιµος εκπρόσωπος κατά το καταστατικό.
γ.  Για τις Εταιρείες Περιορισµένης Ευθύνης, Οµόρρυθµες και Ετερόρρυθµες Εταιρείες, ο διαχειριστής.
δ.  Για Συνεταιρισμούς, ο Πρόεδρος και γενικά ο νόμιμος εκπρόσωπος.
ε.  Για Σωµατεία, ο Πρόεδρος και γενικά ο νόµιµος εκπρόσωπος.
στ. Για Κοινοπραξίες αποτελούµενες από φυσικά πρόσωπα, τα πρόσωπα που τις αποτελούν.
ζ. Για Κοινοπραξίες αποτελούµενες από Νοµικά Πρόσωπα, οι νόµιµοι εκπρόσωποι των νοµικών προσώπων που τις αποτελούν.
  1. «Γραφεία»: Ως τέτοια θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου ασκούνται οποιαδήποτε επαγγέλµατα µόνιµα ή πρόσκαιρα. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο ιδιοκτήτης τους, νοµέας, επικαρπωτής, ή κάτοχος του γραφείου.
  2.  «Οικόπεδα»: Ως τέτοια θεωρούνται οι ακάλυπτοι χώροι, περιφραγµένοι ή µη, εντός ή εκτός σχεδίου. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο ιδιοκτήτης τους, νομέας, επικαρπωτής, ή κάτοχος του οικοπέδου.
  3. «Βιοµηχανικές και βιοτεχνικές µονάδες και εργαστήρια»: Θεωρούνται οι στεγασµένοι ή υπαίθριοι χώροι, που χρησιµοποιούνται από βιοµηχανικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις για παραγωγική δραστηριότητα και υποστηρικτικές δράσεις. Στις µονάδες αυτές ο υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισµού, ορίζεται µε απόφαση της διεύθυνσης της µονάδας και κοινοποιείται ταυτόχρονα στο ∆ήµο. Σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί τέτοιο πρόσωπο, υπεύθυνοι θεωρούνται ο ιδιοκτήτης και ο διευθυντής της µονάδος.
  4. «Ενιαίος Φορέας»: Εννοείται ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Πρόκειται για το περιφερειακό νοµικό πρόσωπο δηµοσίου δικαίου που έχει αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων, κατά τα στάδια που αφορούν στην προσωρινή αποθήκευση, στην επεξεργασία και στην τελική διάθεση.


 Άρθρο 5
Προσδιορισμός και ταξινόμηση απορριμμάτων
Για τις ανάγκες του παρόντος κανονισµού τα απόβλητα ταξινοµούνται σε ∆ηµοτικά (Αστικά), Ειδικά Ρεύματα, Τοξικά – Επικίνδυνα, Ανακυκλώσιµα: Στερεά (µη επικίνδυνα) απόβλητα νοείται κάθε ουσία ή αντικείµενο που υπάγεται στις κατηγορίες αποβλήτων των παραρτηµάτων ΙΑ και ΙΒ του άρθρου 17 της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ Β’ 1909/2003) 
«Μέτρα-Όροι για τη ∆ιαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδ. ∆ιαχείρισης» και τα οποία ο κάτοχός του απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να απορρίψει. Στην έννοια του στερεού (µη επικίνδυνου) αποβλήτου δεν υπάγονται τα απόβλητα εκείνα από τον Ευρωπαϊκό κατάλογο Αποβλήτων (ΕΚΑ) του Παραρτήµατος ΙΒ της ανωτέρω ΚΥΑ που επισημαίνονται µε αστερίσκο και τα οποία χαρακτηρίζονται ως εν δυνάµει επικίνδυνα απόβλητα, σύµφωνα µε την Απόφαση 2001/118/Ε.Κ.. Δημοτικά απόβλητα θεωρούνται όσα παράγονται από τις χρήσεις των κατοικιών, τον οδοκαθαρισµό ή άλλα απόβλητα, που µπορούν από τη φύση τους, το είδος τους, την εν γένει χρήση τους ή τη σύνθεσή τους να εξοικειωθούν µε τα οικιακά (Κωδικός ΕΚΑ: 20).

  1. Τα ∆ηµοτικά Αστικά Στερεά Απόβλητα περιλαµβάνουν :
α. Εσωτερικά απορρίµµατα προερχόµενα από οικίες, καταστήµατα, γραφεία,     βιοµηχανικούς και επαγγελµατικούς χώρους, ιδρύµατα, εκκλησίες, σχολεία και γενικά από κάθε χώρο όπου εκδηλώνονται ανθρώπινες δραστηριότητες, πλην των αµέσως παρακάτω περιπτώσεων (Β και Γ).
β. Εξωτερικά απορρίµµατα οποιασδήποτε φύσης και προέλευσης, τα οποία εναποτίθενται σε οδούς, κοινόχρηστους χώρους, ακάλυπτα οικόπεδα κ.λπ.
γ. Προϊόντα κηπουρικών εργασιών, εργασιών συντήρησης και καλλωπισμού δημοτικών χώρων ‘πρασίνου’, όπως κλαδιά, φύλλα, χόρτα κ.λπ.
δ. Ογκώδη αστικά απορρίµµατα, όπως παλαιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώµατα, κ.λπ.

  1. Τα Ειδικά Ρεύματα Αστικών Στερεών Αποβλήτων περιλαµβάνουν :
α. Υπολείµµατα από δραστηριότητες µονάδων βιοµηχανίας, βιοτεχνίας, οικοτεχνίας και κάθε άλλης µονάδας παραγωγής ή κατεργασίας του πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενούς τοµέα (π.χ. εργοστασίων, εργαστηρίων, συνεργείων, επιχειρήσεων τροφίµων και εστίασης, λαϊκών αγορών, ιχθυαγορών, ιχθυόσκαλας κ.α.) και δεν προσοµοιάζουν µε τα αστικά απορρίµµατα, λόγω όγκου, ποσότητας, δυνατότητας µεταφοράς και τελικής επεξεργασίας (π.χ. αντικατασταθέντα ελαστικά αυτοκινήτων, µέταλλα, ξύλο – πριονίδι, χαρτί, πλαστικά, χρησιµοποιηµένα έλαια, λίπη, υφάσµατα, χρώµατα, κόλλες, ρητίνες, ορυκτέλαια, σάπια φρούτα, υπολείµµατα τροφών κ.α.).
β. Προϊόντα και υλικά προερχόµενα από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και γενικά οικοδοµικές εργασίες, γνωστά και ως Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων.
γ. Απόβλητα τα οποία δεν είναι δυνατό να µεταφερθούν µε τις συνήθεις µεθόδους και οχήµατα.
δ. Άχρηστα ή εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σκάφη και άλλα οχήµατα ή µηχανήµατα, καθώς και εξαρτήµατα ή τα µέρη τους, γνωστά και Οχήματα στο Τέλος του Κύκλου Ζωής.

  1. Τοξικά – Επικίνδυνα απορρίµµατα.
α. Περιλαµβάνουν όλα τα απορρίµµατα που περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον (γεωργικά φάρµακα, ραδιενεργά, εκρηκτικά, τοξικά υλικά κ.λπ.), όπως αυτά ορίζονται στην Υ.Α. 13588/725 ΦΕΚ Β 383/2006): Μέτρα, όροι, περιορισµοί για διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων σε συμμόρφωση προς οδ. 91/689/ΕΟΚ «για τα επικίνδυνα απόβλητα του Συµβουλίου της 12ης ∆εκεµβρίου 1991» η συλλογή, αποκοµιδή και τελική διάθεση των οποίων γίνεται µε τρόπους, µεθόδους και µεταφορικά µέσα διάφορα από τα συνήθη και µόνο όπως η κείµενη νοµοθεσία ορίζει.
β. Απόβλητα νοσοκοµείων (Κ.Υ.) και θεραπευτηρίων γενικώς, εκτός εκείνων που προέρχονται από αίθουσες χειρουργείου και τοκετών, από παθολογοανατοµικά – µικροβιολογικά – αιµατολογικά εργαστήρια, από τµήµατα λοιµωδών νόσων κ.λπ., τα οποία οδηγούνται υποχρεωτικά προς καύση σε ειδικούς κλιβάνους και η διαχείριση των οποίων ρυθµίζεται όπως επιτάσσει η ΚΥΑ 37591/2031 (ΦΕΚ Β` 1419/01.10.2003) «µέτρα και όροι για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από υγειονοµικές µονάδες».

  1. Ανακυκλώσιµα Ρεύματα Αστικών Στερεών Αποβλήτων
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, όλα τα προς απόρριψη υλικά τα οποία µε την κατάλληλη επεξεργασία παρέχουν εκ νέου πρώτες ύλες. Η επεξεργασία αυτή μπορεί να γίνεται είτε σε ‘κεντρική’ μονάδα διαχωρισμού των υλικών – στόχων, είτε στην πηγή παραγωγής τους μέσω εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή. Το είδος τους καθορίζεται από τον Ενιαίο Φορέα ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, π.χ.:
α. Γυάλινες συσκευασίες από: νερό, αλκοολούχα ποτά, χυµούς, αναψυκτικά, βαζάκια τροφίµων κ.λπ.
β. Χάρτινες συσκευασίες από: δηµητριακά, πίτσες, µπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεµες, χαρτοσακούλες, χαρτοκιβώτια, έντυπο χαρτί (εφηµερίδες, περιοδικά, βιβλία), κ.λπ.
γ. Χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες υγρών προϊόντων (από γάλατα, χυμούς, νερά, µπουκάλια πλαστικά, αναψυκτικά, γιαούρτια, απορρυπαντικά, είδη καθαρισµού, σαµπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεµες, αποσµητικά) και πλαστικές σακούλες.
δ.  Ξύλινες συσκευασίες όπως κασόνια φρούτων και λαχανικών, παλέτες κ.ά.
ε. Μεταλλικές συσκευασίες από αναψυκτικά, µπύρες, γάλατα εβαπορέ, τόνο, καφέ, τοµατοπολτό από σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα, κονσέρβες κ.λπ.
στ. Συσσωρευτές (µπαταρίες) πάσης φύσεως, µεγάλες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία,  πλυντήρια, ηλεκτρικές. κουζίνες), µικροσυσκευές (κλιµατιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας, σεσουάρ, µίξερ, προϊόντα εικόνας και ήχου, εξοπλισµός πληροφορικής, ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια), ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, συσκευές αυτόµατης διανοµής, καταλύτες εξάτµισης οχηµάτων, λάστιχα µηχανοκίνητων µέσων, λάδια πάσης φύσεως όπως (τηγανέλαια, καµένα λίπη – ορυκτέλαια).
ζ.  Οργανικό κλάσμα αστικών απορριμμάτων ή Βιοαποδομήσιμα Αστικά Απόβλητα και ειδικότερα, υπολείμματα τροφών από κατοικίες, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.ά., ‘πράσινα’ απορρίμματα από εργασίες συντήρησης χώρων ‘πρασίνου’, (κήποι, άλση, πλατείες κ.λπ.).
η.    Απόβλητα από ανακυκλώσιμα υλικά που δε συνιστούν συσκευασίες. Τα απόβλητα αυτά μπορούν, λόγω του βασικού συνθετικού τους υλικού, να ανακυκλωθούν, π.χ. θραυσμένοι υαλοπίνακες (υλικό – στόχος το γυαλί), παιχνίδια (από πλαστικό), μεταλλικά αντικείμενα (πινακίδες κ.ά.), είδη οικιακής χρήσης (θραυσμένα πιάτα και ποτήρια), υλικά δομικών κατασκευών (μονωτικά, φελιζόλ, γυψοσανίδες, χαρτόνια κ.λπ.),εξαρτήματα υδραυλικών και αρδευτικών υλικών, ρούχα, υφάσματα, απόβλητα νεκροταφείων, υπολείμματα από καθαρισμούς οδών, υπαίθριων αγορών καθώς και άλλα δημοτικά απόβλητα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ∆ΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Άρθρο 6
Καθορισµός υποχρεώσεων
Με βάση τον παρόντα Κανονισµό οι υποχρεώσεις του ∆ήµου καθορίζονται ως εξής:
  1. Οργάνωση και επίβλεψη της συλλογής, αποκοµιδής, µεταφοράς και διάθεσης των οικιακών και µη ογκωδών αστικών απορριµµάτων του ∆ήµου, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 5 παρ. 1 (Α,Β,Γ,∆) του παρόντος Κανονισµού. Η περισυλλογή – αποκοµιδή γίνεται σύµφωνα µε τις ανάγκες κάθε περιοχής του ∆ήµου, µε πρόγραµµα που καταρτίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας του ∆ήµου. Τα απορρίµµατα µεταφέρονται µε ειδικά μέσα του ∆ήµου στο χώρο διαλογής και διάθεσης απορριμμάτων ή όπου αλλού ορίσει η Δημοτική Αρχή.
  2. Η αποκοµιδή και µεταφορά των ογκωδών αστικών στερεών αποβλήτων, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 5, παρ. 1Δ του παρόντος κανονισµού (παλαιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώµατα κ.λπ.), πραγµατοποιείται εντός πέντε εργασίμων ηµερών από την ειδοποίηση που γίνεται από τον ενδιαφερόµενο στην Υπηρεσία Καθαριότητας του ∆ήµου, ή βάσει κάποιου προγράµµατος Διαλογής στην Πηγή που καταρτίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας του ∆ήµου και αφορά σε συγκεκριμένο τύπο αποβλήτου που χαρακτηρίζεται με το γενικό όρο ‘ογκώδη αντικείμενα’. Ως προϋπόθεση της αποκομιδής αυτής ορίζεται ότι ο όγκος των συγκεκριμένων απορριμμάτων κάθε ιδιοκτησίας ανά εβδομάδα να μην είναι μεγάλος και ειδικότερα να καταλαμβάνει χώρο που δεν υπερβαίνει το ήμισυ της χωρητικότητας της καρότσας ανοικτού φορτηγού ενός (1) τόνου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να ορίσει ειδικό τέλος αποκομιδής ανά μονάδα αποκομιδής ή ανά κυβικό μέτρο, όταν πρόκειται για αποκομιδή πολλών ογκωδών αντικειμένων.
  3. Αποκοµιδή και µεταφορά των ειδικών ρευμάτων αστικών στερεών αποβλήτων, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 2 του παρόντος, υποχρεούνται να πραγµατοποιούν µε δικά τους µέσα και δική τους ευθύνη οι ιδιώτες ή οι φορείς από τις δραστηριότητες των οποίων προέρχονται τα ειδικά απορρίµµατα. Στις υποχρεώσεις των ιδιωτών συγκαταλέγεται και η παράδοση των αποβλήτων αυτών σε κατάλληλα αδειοδοτημένη μονάδα προς προσωρινή αποθήκευση εν αναμονή περαιτέρω επεξεργασίας. Ο ∆ήµος µπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να αναλάβει την υποχρέωση αποκοµιδής ειδικών ρευμάτων αστικών στερεών αποβλήτων, εφόσον έχει τη δυνατότητα και την υποδοµή να εκτελέσει ένα σχετικό πρόγραµµα και εφόσον ο υπεύθυνος ιδιώτης ή φορέας έχει καταβάλει το προβλεπόµενο τέλος αποκοµιδής, όπως αυτό έχει καθοριστεί µε απόφαση ∆ηµοτικού Συµβουλίου και εφόσον αυτό δεν απαγορεύεται από ειδικότερες υπουργικές αποφάσεις (π.χ. νοµοθεσία για τα ιατρικά απόβλητα).
  4. Αποκομιδή και μεταφορά προ-διαλεγμένων ρευμάτων αστικών στερεών αποβλήτων από ανακυκλώσιμα υλικά. Ο Δήμος μπορεί να εφαρμόσει προγράμματα Διαλογής στην Πηγή για τη χωριστή συλλογή ορισμένων ρευμάτων αστικών στερεών αποβλήτων με γνώμονα την ανάκτηση των αντίστοιχων υλικών – στόχων (βλ. άρθρο 5, παράγραφος 4). Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεργάζεται με κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς για την ασφαλή παράδοση των αποβλήτων αυτών προς περαιτέρω επεξεργασία.
  5. Καθαριότητα των εξωτερικών χώρων με την περισυλλογή και αποµάκρυνση μικροαπορριµµάτων από τα μέσα προσωρινής εναπόθεσης, ή από οδούς, πλατείες, άλση  και κοινόχρηστους χώρους. Αποµάκρυνση απορριµµάτων και οποιουδήποτε άλλου υλικού φράσσει τα φρεάτια των όμβριων υδάτων, προκειµένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος φραγής τους. Η συχνότητα και οι µέθοδοι καθαρισµού ορίζονται από τη ∆ιεύθυνση Καθαριότητας ανάλογα µε τις ανάγκες τις δυνατότητες και τα διαθέσιµα µέσα. Για τη διατήρηση των εξωτερικών χώρων καθαρών, ο ∆ήµος υποχρεούται να τοποθετεί καλαίσθητα και εύχρηστα δοχεία απορριµµάτων, ή άλλους ειδικούς κάδους υποδοχής υπολοίπων κατανάλωσης, µικροαντικειµένων κ.λπ. αποκομίζοντας το περιεχόμενό τους σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
  6. Ενηµέρωση των δηµοτών για τα προγράµµατα και τα δροµολόγια των οχηµάτων αποκοµιδής απορριµµάτων, τις τυχόν αλλαγές, τις ώρες και ηµέρες πλυσίµατος των οδών και κοινοχρήστων χώρων, καθώς επίσης και για τις ώρες και ηµέρες που απαγορεύεται το παρκάρισµα αυτοκινήτων για σάρωµα των οδών. Η γνωστοποίηση προσδιορίζει ηµέρες της εβδοµάδας και ώρες που τα αυτοκίνητα καθαριότητας διέρχονται από κάθε συνοικία για να συλλέγουν τα απορρίµµατα. Ο  ∆ήµος υποχρεούται να τηρεί το πρόγραµµα, µε εξαίρεση για τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εκτάκτων αναγκών. Η ενηµέρωση του ∆ήµου για τον καθαρισµό των οδών από αυτοκίνητα, που είναι παρκαρισµένα και όχι εγκαταλελειµµένα, θα γίνεται δύο µέρες νωρίτερα, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος ενηµέρωσης των οδηγών. Επίσης, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή, θα γίνεται ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τον τύπο των μέσων προσωρινής αποθήκευσης (κάδοι) που διατίθενται για τη χωριστή συλλογή των επιμέρους ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών – στόχων.
  7. Γνωστοποίηση στους δηµότες του παρόντος Κανονισµού, όπως προβλέπεται και από το άρθρο 79 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του ∆ήµου.
  8. Λήψη έκτακτων µέτρων για την καθαριότητα της πόλης, όταν αυτό απαιτείται λόγω καιρικών συνθηκών, τοπικών ιδιαιτεροτήτων ή εκτάκτων γεγονότων.
  9. Λήψη µέτρων ασφαλείας των χώρων συλλογής απορριµµάτων για την αποφυγή ανάφλεξης και πρόκλησης πυρκαγιών.
  10. Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ή άλλες κατάλληλες μεθόδους, όπως προβλέπεται από το Νόμο 2939/2001 για την «Εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών και άλλων προϊόντων».
  11. Επιπλέον ο ∆ήµος οφείλει να :
α. Συµµετέχει, συνεργάζεται και να υλοποιεί πρωτοβουλίες εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
β. Ιδρύει και να χρησιμοποιεί δίκτυα μεταφόρτωσης ή/και αδειοδοτημένους χώρους    προσωρινής εναπόθεσης για ελαχιστοποίηση των διανυόμενων διαδρομών των δημοτικών απορριμματοφόρων.
γ. Ελέγχει την ασφαλή δι ακίνηση και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων.
δ. Προµηθεύεται και χρησιµοποιεί σύγχρονο εξοπλισµό.
ε. Χρησιµοποιεί τις βέλτιστες διαθέσιµες τεχνικές, λαµβάνοντας υπόψη την τεχνολογική
    εφαρμοσιμότητα και την οικονομική βιωσιμότητα της Διεύθυνσης Καθαριότητας και
    του Δήμου.
στ. Αναπτύσσει ολοκληρωµένη επικοινωνιακή πολιτική, στο πλαίσιο της κοινής
     προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων           
ζ. Συμβάλλει στη συνεχή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του παρόντος Κανονισμού.
η. Ενισχύει την περιβαλλοντική αγωγή συνεργαζόµενος µε εκπαιδευτικά ιδρύµατα, µε εθελοντικές οµάδες και με φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.

  1. Ειδικές Διατάξεις:
Ο ∆ήµος δεν υποχρεούται :
α. Ο ∆ήµος µπορεί να µη δέχεται δηµοτικά απόβλητα (ΚΥΑ 69728/824, ΦΕΚ Β 358/1996), εκτός από τα οικιακά, αν – λόγω της σύνθεσης της ποιότητας ή της ποσότητάς τους – δεν είναι δυνατή η αποκοµιδή, η συλλογή και η διάθεσή τους µε τις υπάρχουσες κάθε φορά δυνατότητες των υπηρεσιών καθαριότητας
β. Στη συλλογή και αποκοµιδή των απορριµµάτων – αποβλήτων του άρθρου 5, παρ. 3 του παρόντος και όσων χαρακτηρίζονται ως τοξικά – επικίνδυνα ή διέπονται από ειδικές υγειονοµικές διατάξεις, όπως: Ραδιενεργά απόβλητα, εκρηκτικές – εύφλεκτες και διαβρωτικές ουσίες, καταλύτες αυτοκινήτων, απόβλητα προερχόµενα από εξαγωγή – επεξεργασία και αποθήκευση µεταλλευτικών πόρων, απόβλητα προερχόµενα από εκµετάλλευση λατοµείων, γεωργικά απόβλητα προερχόµενα από κατάλοιπα ζωικού κεφαλαίου ή από χρήση γεωργικών φαρµάκων, λιπασµάτων, εντοµοκτόνων κ.λπ.
γ. Στην αποµάκρυνση των µπαζών και λοιπών οικοδοµικών υλικών που προέρχονται από οποιεσδήποτε οικοδοµικές εργασίες.
δ. Στη συντήρηση και καθαρισµό του αποχετευτικού δικτύου και του δικτύου οµβρίων της ∆ΕΥΑΕΡ, για τα οποία είναι αρµόδια η Επιχείρηση (πλην της αφαίρεσης απορριµµάτων και λοιπών στοιχείων άνωθεν των φρεατίων της ∆ΕΥΑΕΡ, για την αποφυγή φραγής της οποίων είναι υπεύθυνη η Υπηρεσία Καθαριότητας).
ε. Στον καθαρισµό αλσών, πάρκων, προαυλίων και πρασιών που ανήκουν σε ιδιωτικούς ή δηµόσιους φορείς.
στ. Στην άρση και µεταφορά ογκωδών και βαρέων οχηµάτων ή µηχανηµάτων εργοστασίων και βιοτεχνιών, που εγκαταλείπονται σε ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.
ζ. Στην καθαριότητα των δηµόσιων και δηµοτικών χώρων που χρησιµοποιούνται από διάφορους φορείς για την πραγµατοποίηση εκδηλώσεων. Η ευθύνη ανήκει στους διοργανωτές, οι οποίοι οφείλουν να διατηρούν τους χώρους που διατίθενται καθαρούς κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και να τους αποδίδουν στην κοινή χρήση, µετά το πέρας των εκδηλώσεων στην κατάσταση που τους παρέλαβαν. Σε περίπτωση αδυναµίας, οι υπεύθυνοι οφείλουν να συσκευάζουν τα απορρίµµατα κατάλληλα και να τα τοποθετούν σε σηµεία που θα τους υποδείξει η Υπηρεσία Καθαριότητας.

  1. Σε περιπτώσεις όπου, για λόγους ανωτέρας βίας, διακόπτεται η λειτουργία του χώρου διάθεσης απορριµµάτων, η Υπηρεσία Καθαριότητας, µετά από ενηµέρωση των δηµοτών έχει τη δυνατότητα να διακόψει το πρόγραµµα αποκοµιδής έως την επαναλειτουργία του χώρου διάθεσης. Σε αυτή την περίπτωση δηµιουργείται υποχρέωση των δηµοτών να µην εναποθέτουν τα απορρίµµατά τους στους κάδους απορριµµάτων, ο δε Δήμος Ερμιονίδας οφείλει να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο στους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων για τον περιορισμό της επιβάρυνσης της υγείας των δημοτών. Εναλλακτικά, ο Δήμος μπορεί να συνάψει σύμβαση συνεργασίας με την ιδιότητα του κατεπείγοντος με αδειοδοτημένο φορέα για την παραλαβή των απορριμμάτων προς περαιτέρω επεξεργασία με γνώμονα τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθής και βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων (επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση, τελική διάθεση).


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ∆ΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Άρθρο 7
Υποχρεώσεις πεζών
  1. Η απόρριψη από πεζούς καθ’ οδόν άχρηστων χαρτιών, πακέτων ή άλλων ειδών µικροσυσκευασίας, µικροαντικειµένων και ειδών ατοµικής χρήσης δεν επιτρέπεται. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους του ∆ήµου (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.), για περιπατητές, θαµώνες κ.λπ. Τα παραπάνω αντικείµενα πρέπει να ρίπτονται στα υπάρχοντα καλάθια µικρο -απορριµµάτων ή στους κάδους απορριµµάτων και ΠΟΤΕ εκτός αυτών.
  2. Σε όσους παραβιάζουν τη διάταξη αυτή επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33 του παρόντος κανονισµού. Πρόστιµο επιβάλλεται επίσης σε όσους προκαλούν φθορές σε κοινόχρηστο εξοπλισµό του ∆ήµου (καλάθια αχρήστων, κάδους απορριµµάτων, όργανα παιδικών χαρών, παγκάκια κ.λπ.) ανάλογο µε το µέγεθος της φθοράς.

Άρθρο 8
Υποχρεώσεις υπευθύνων του άρθρου 4 για τα δηµοτικά (αστικά) απορρίµµατα.
  1. Τα απορρίµµατα κάθε κατοικίας, καταστήµατος ή γραφείου πλην των ανακυκλώσιµων, πρέπει να τοποθετούνται µέσα σε γερούς και ανθεκτικούς σάκους (πλαστικούς) που να δένονται στο πάνω µέρος έτσι ώστε να αποκλείεται η διαρροή του περιεχοµένου. Οι δηµότες υποχρεούνται να είναι ενήµεροι για το πρόγραµµα αποκοµιδής απορριµµάτων που έχει καταρτίσει ο ∆ήµος για την περιοχή τους και προ της ώρας διέλευσης του απορριµµατοφόρου οφείλουν να έχουν συσκευασµένα τα απορρίµµατά τους και τοποθετηµένα στους ειδικούς κάδους. Για την περίπτωση εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή, οι δημότες πρέπει να προβούν σε χωριστή συλλογή του προ-διαλεγμένου ρεύματος και να το απορρίπτουν στον κατάλληλο κάδο, που θα φέρει ειδική σήμανση για το σκοπό αυτό.
  2.  Για λόγους που σχετίζονται µε την αισθητική της πόλης και τη δηµόσια υγεία, δεν επιτρέπεται:
α. Η τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους μηχανικής αποκομιδής ή άλλων μέσων προσωρινής αποθήκευσης.
β.  Η εναπόθεση απορριμμάτων χωρίς την απαιτούμενη κατάλληλη συσκευασία.
γ.  Η τοποθέτηση εντός των κάδων μαγειρικών ή μηχανικών ελαίων.
δ. Η ρίψη μαγειρικών ή μηχανικών ελαίων επί του οδοστρώματος, των πεζοδρομίων ή άλλων κοινόχρηστων χώρων. Τα µαγειρικά ή µηχανικά έλαια επιβάλλεται να παραδίδονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς συμβεβλημένους με τα αντίστοιχα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.
Για όσους συλλαµβάνονται να παραβαίνουν τη διάταξη αυτή, ο ∆ήµος επιβάλλει πρόστιµο κατά του υπευθύνου πέραν των άλλων κυρώσεων του Π.Κ. (αρ. 458). Το πρόστιμο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.
  1. Στις περιοχές του ∆ήµου που δεν εφαρµόζεται πρόγραµµα µηχανικής αποκοµιδής των απορριµµάτων, τα προς αποκοµιδή απορρίµµατα πρέπει να εναποτίθενται, καλά συσκευασµένα σε πλαστικούς ανθεκτικούς σάκους, στις προκαθορισµένες από τη ∆ιεύθυνση Καθαριότητας θέσεις.
  2. Για τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών :
-       Φύλλα ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισµού κήπων, γκαζόν κ.λπ., συσκευάζονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους όπως τα οικιακά απορρίµµατα. Σε περίπτωση απορριµµάτων που δεν είναι τοποθετηµένα σε σάκους επί του πεζοδροµίου (ασυσκεύαστα), επιβάλλεται στον υπεύθυνο πρόστιµο, σύµφωνα µε το αρ. 33
-       Υπόλοιπα κοπής δέντρων, θάµνων, κλαδιά κ.λπ., συσκευάζονται σε ελαφρά δεµάτια, δεµένα µε ανθεκτικό σκοινί ή σύρµα, για την εύκολη φόρτωσή τους. ∆ε βγαίνουν προ της αποκοµιδής τους στο πεζοδρόµιο και για την συλλογή τους ο υπεύθυνος υποχρεούται να ειδοποιήσει την υπηρεσία καθαριότητας
-        Υπόλοιπα χώµατος, µπάζα κοπροχώµατος, αδρανή υλικά, κ.λπ. αποµακρύνονται υποχρεωτικά από τους υπεύθυνους µε δικά τους µέσα ή, κατόπιν συνεννόησης, από το ∆ήµο, µε την καταβολή συµφωνηµένου ποσού. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33
  1. Σε περίπτωση που ο πολίτης επιθυµεί αποκοµιδή ογκωδών και πράσινων απορριµµάτων, υποχρεούται να πληρώσει στο ∆ήµο ποσό (τέλος) που θα ορίζεται κατά περίπτωση από την οικονοµική επιτροπή, µετά από εισήγηση του αρµοδίου αντιδηµάρχου καθαριότητας, για κάθε δροµολόγιο αποκοµιδής και να τα εκθέσει την ηµεροµηνία που ο ∆ήµος µπορεί να ανταποκριθεί στην αποκοµιδή τους, διαφορετικά θεωρείται ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων και τιµωρείται µε πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33.
  2. Ο Δήμος Ερμιονίδας δύναται να επιβάλει ειδικό τέλος σε οικίες, αποθήκες, επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία κ.λπ. σε σχέση με την παραγωγή αποβλήτων, η οποία επιβαρύνει δυσανάλογα το κόστος αποκομιδής του Δήμου.
  3.  Σε περίπτωση απεργίας ή σε περιπτώσεις που για λόγους ανωτέρας βίας δεν τηρείται το πρόγραµµα αποκοµιδής απορριµµάτων από την Υπηρεσία Καθαριότητας, συστήνεται στους δηµότες να συσκευάζουν ασφαλώς τα απορρίµµατα και να κρατούν στο µπαλκόνι της οικίας τους προκειµένου να αποφευχθεί υπερβολική ρύπανση. Στις περιπτώσεις αυτές ο ∆ήµος οφείλει να προβεί σε συνεχείς ανακοινώσεις για την πληροφόρηση των δηµοτών. Οι δηµότες υποχρεούνται να κρατήσουν τα απορρίµµατα τους εντός των κατοικιών τους.
  4.  Τα εσωτερικά ογκώδη αστικά απορρίµµατα δεν εγκαταλείπονται οπουδήποτε αλλά παραλαµβάνονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας – ειδοποίησης στην Υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή, οι υπεύθυνοι απαγορεύεται να βγάζουν τα ογκώδη αντικείµενα (έπιπλα, στρώµατα, παλιές οικιακές συσκευές κ.λπ.) στο πεζοδρόµιο, αλλά µόνο κατόπιν συνεννόησης µε την Υπηρεσία Καθαριότητας του ∆ήµου να τα τοποθετούν σε σηµείο που να μην εµποδίζεται η κυκλοφορία πεζών ή οχηµάτων. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33
  5. Απορρίµµατα τα οποία περιλαµβάνονται στα ανακυκλώσιµα είδη (υλικά συσκευασίας, ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, µπαταρίες, ελαστικά επίσωτρα, λάδια κινητήρων και τηγανέλαια κ.λπ.) δεν τοποθετούνται στους κοινούς κάδους αλλά απορρίπτονται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο Ζ’ (Ανακύκλωση – Οργανικά υπόλοιπα) του παρόντος κανονισµού.

Άρθρο 9
Υποχρεώσεις Καταστηµάτων Υγειονοµικού Ενδιαφέροντος.
  1. Τα κάθε είδους καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος, στα οποία παρατηρείται µεγάλη παραγωγή κάθε µορφής απορριµµάτων (οργανικών υπολειμμάτων, συσκευασιών κ.λπ.), οφείλουν να συσκευάζουν σε ανθεκτικούς σάκους τα ευπαθή και δύσοσµα απόβλητα (κρέατα, κόκκαλα, ψάρια, υπολείµµατα τροφών κ.λπ.), να κλείνουν καλά τους σάκους, να τους τοποθετούν στους ειδικούς καφέ κάδους και να τα εκθέτουν προς αποκομιδή σε διάστηµα µίας ώρας προ της προγραµµατισµένης διέλευσης του ειδικού απορριμματοφόρου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η εναπόθεση οργανικών υπολοίπων σε άλλους κάδους ή άλλα µέσα προσωρινής αποθήκευσης πλην των καφέ κάδων. Επίσης, απαγορεύεται η απόρριψη στους κάδους υπολειμμάτων από σφάγια κρεοπωλών ή δημοτών, υπολειμμάτων ιχθυοπωλών ή δημοτών, καθώς και η απόρριψη νεκρών ζώων. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33.
  2.  Καταστήµατα στα οποία παρατηρείται παραγωγή κάθε είδους απορριμμάτων από την κατανάλωση των προσφεροµένων ειδών (αναψυκτικά, πρόχειρο φαγητό κ.λπ.) οφείλουν να τοποθετούν δοχεία απορριμμάτων εντός του χώρου ιδιοκτησίας ή άσκησης του επαγγέλµατός τους, αλλά και να διατηρούν διαρκώς καθαρό τον περιβάλλοντα χώρο τους. Στους µη συμμορφούμενους µε τη διάταξη αυτή επιβάλλεται πρόστιµο και σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιµο θα προσαυξάνεται στο διπλάσιο.
  3. Ισόγεια καταστήµατα που πουλάνε αναψυκτικά, οινοπνευµατώδη, γλυκά, φαγητά, σουβλάκια, πίττες, είδη γενικά µπαρ ή καφενείου, σε πελατεία είτε ιστάμενη, είτε καθήμενη σε τραπεζοκαθίσµατα, τοποθετηµένα µέσα και έξω από τα καταστήµατα, πρέπει συνεχώς καθ’ όλες τις ώρες της λειτουργίας, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων να φροντίζουν να µαζεύουν τα κάθε φύσεως απορρίµµατα που δηµιουργούνται από την κατανάλωση των ειδών του καταστήµατός τους (χαρτιά περιτυλίγµατος προσφεροµένων ειδών, αποφάγια, σάλτσες, υγρά, κουτιά τσιγάρων, αποτσίγαρα, κ.λπ.) έτσι ώστε πάντοτε να είναι το κατάστηµα και ο µπροστά απ’ αυτό χώρος καθαρός.
  4.  Στις υποχρεώσεις των καταστηµάτων περιλαµβάνεται και η τοποθέτηση µέσα και έξω από κάθε κατάστηµα, αρκετών καλαθιών για απορρίµµατα, που θα πρέπει να είναι καλής κατασκευής, συµβατά µε την αισθητική της πόλης, να µην αφήνονται να ξεχειλίζουν, αλλά να κενώνονται συχνά και το περιεχόµενό τους µαζί µε τα άλλα σκουπίδια των καταστηµάτων, να συγκεντρώνονται σε ανθεκτικούς πλαστικούς σάκους και να κλείνονται ερµητικά στο πάνω µέρος. Οι υπεύθυνοι καθαριότητας κάθε ακινήτου οφείλουν να διατηρούν καθαρές τις προσόψεις του και να συµβάλλουν στην καθαριότητα του οδοστρώµατος καθώς και των πεζοδροµίων,  και δρόµων που βρίσκονται µπροστά στο ακίνητο.
  5. ∆εν επιτρέπεται η για οποιοδήποτε λόγο, τοποθέτηση στα πεζοδρόµια και τα καταστρώµατα του δρόµου µπροστά ή γύρω από τα καταστήµατα, αντικειµένων σχετικών µε το εµπόριό τους (π.χ. καφάσια φρούτων ή λαχανικών, κιβώτια αεριούχων ποτών, άδεια κουτιά κ.λπ.). Πάντα εγκυµονείται ο κίνδυνος του ατυχήµατος αλλά και της άσχηµης εικόνας στον περιπατητή ή επισκέπτη και ιδίως για µια πόλη τουριστικού προορισµού.
  6.  Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφηµιστικών πινακίδων επί του πεζοδροµίου. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33

Άρθρο 10
Υποχρεώσεις εµπορικών Καταστηµάτων και Επιχειρήσεων.
1.     Υποχρεούνται οι υπεύθυνοι για τα πάσης φύσεως απορρίµµατα συσκευασίας που τοποθετούνται προς αποκοµιδή (χαρτοκιβώτια, ξυλοκιβώτια κ.λπ.), να έχουν προηγουµένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο τους δια της πιέσεως, περιδέσεως κ.λπ.. Στους µη συμμορφούμενους µε τη διάταξη αυτή, ο ∆ήµος επιβάλλει πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33
2.     ∆εν επιτρέπεται η για οποιοδήποτε λόγο, τοποθέτηση στα πεζοδρόµια και τα καταστρώµατα του δρόµου µπροστά ή γύρω από τα καταστήµατα, αντικειµένων σχετικών µε το εµπόριό τους (π.χ. συσκευασμένα προϊόντα, καφάσια φρούτων ή λαχανικών, κιβώτια αεριούχων ποτών, άδεια κουτιά κ.λπ.).
3.      Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφηµιστικών πινακίδων επί του πεζοδροµίου Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33

Άρθρο 11
Καθαριότητα Ειδικών Χώρων (στεγασµένων ή µη)
  1. Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, οικιών και επιχειρήσεων, στεγασµένοι ή µη (παρκινγκ, πρασιές, παλιές οικίες κ.λπ.), πρέπει να διατηρούνται καθαροί µε τη φροντίδα των υπευθύνων και µε κάθε πρόσφορο µέσο. Σε περίπτωση αδιαφορίας των υπευθύνων και ύστερα από την υποβολή σχετικής σύστασης και προθεσµίας προς συµµόρφωση, ο ∆ήµος έχει δικαίωµα να παρέµβει σε εξωτερικούς χώρους (οικόπεδα, πρασιές, πάρκινγκ, παλαιές οικίες) καθαρίζοντας το χώρο. Στη συνέχεια καταλογίζονται τα έξοδα και επιπλέον επιβάλλονται πρόστιµα στους υπευθύνους σύµφωνα µε το αρ. 33.
  2. Σε περιπτώσεις ρύπανσης µνηµείων, αγαλµάτων, τοίχων, παιδικών χαρών, πάρκων, χώρων πρασίνου κ.λπ., πέρα από τη δαπάνη αποκατάστασης, θα επιβάλλεται και πρόστιµο ανάλογο µε το µέγεθος της φθοράς. Η επιβολή προστίµου, δεν αφαιρεί από το ∆ήµο το δικαίωµα να στραφεί δικαστικά σε βάρος του/των υπαιτίων για την αστική αποκατάσταση και την ποινική τιµωρία, σε περίπτωση καταστροφής.

Άρθρο 12
Καθαριότητα δηµοτικών χώρων χρησιµοποιούµενων από επιχειρήσεις.
Επιχειρήσεις που χρησιµοποιούν κατόπιν άδειας, δηµοτικούς ή δηµόσιους χώρους, όπως καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια και συναφή καταστήµατα, οφείλουν να διατηρούν τους χώρους καθαρούς δια ιδίων µέσων και µε την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων, ανεξάρτητα από το πρόγραµµα αποκοµιδής των συνεργείων του ∆ήµου. Στους µη συµµορφούµενους µε τη διάταξη αυτή, επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33.

Άρθρο 13
Καθαριότητα οικοπέδων
  1. Οι ιδιοκτήτες, νοµείς, ή επικαρπωτές οικοπέδων, αγροτεμαχίων και εκτάσεων οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από απορρίµµατα. Προς τούτο οφείλουν να τα περιφράσσουν και να προβαίνουν σε περιοδική καθαριότητα και αποψίλωσή τους.
  2. Αν οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να αδιαφορούν και µετά τις σχετικές συστάσεις, ο ∆ήµος έχει το δικαίωµα να παρέµβει καθαρίζοντας το οικόπεδο µετά από προηγούµενη όχληση και προθεσµία. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 26 του άρθρου 94 του Ν. 3852 (ΦΕΚ 87.Α. 7-6-2010).
  3. Απαγορεύεται η έκθεση απορριµµάτων (έστω και µε την πρέπουσα συσκευασία) µέσα σε οικόπεδα ή σε ακάλυπτους  χώρους που δεν είναι άµεσα προσβάσιµοι από την Υπηρεσία Καθαριότητας. Σε περίπτωση παράβασης ο ∆ήµος επιβάλλει σε βάρος του παραβάτη χρηµατικό πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33 που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

Άρθρο 14
Υπαίθρια Αποθήκευση Υλικών
  1. Η πλημμελής εναπόθεση, αποθήκευση και συσσώρευση υλικών εµπορευµάτων, οικοδοµικών και λοιπών υλικών, µπορεί να προκαλέσει σοβαρή ρύπανση από το διασκορπισµό στοιχείων των υλικών αυτών στο περιβάλλον. Τα εν λόγω υλικά θα πρέπει, είτε να παραλαμβάνονται από δημοτικά απορριμματοφόρα κατόπιν συνεννόησης του ‘παραγωγού απορριμμάτων’ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, είτε να οδηγούνται προς προσωρινή εναπόθεση σε κατάλληλα αδειοδοτημένη μονάδα από τους ‘παραγωγούς απορριμμάτων’. Από εκεί, ανάλογα με τον τύπο των απορριμμάτων, θα παραλαμβάνονται από κατάλληλα αδειοδοτημένους φορείς που είναι συμβεβλημένοι με τα αντίστοιχα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.
  2.  Στη χορηγούµενη από το ∆ήµο άδεια κατάληψης πεζοδροµίου ή του κοινόχρηστου χώρου για την εναπόθεση, αποθήκευση ή στοίβαξη των παραπάνω υλικών, πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνονται τα αναγκαία προστατευτικά µέτρα (κάλυψη µε λαµαρίνες, νάιλον κ.λπ.), που οφείλει να λάβει ο αιτών, ώστε να αποτρέπεται κάθε κίνδυνος διασκορπισµού τους.
Αν από την πληµµελή εφαρµογή των παραπάνω προστατευτικών µέτρων προκληθεί ρύπανση των κοινόχρηστων χώρων, ο ∆ήµος πέραν των προβλεπόµενων άλλων κυρώσεων από την κείµενη νοµοθεσία, επιβάλλει κατά των υπευθύνων πρόστιµο ανάλογα µε τη σοβαρότητα και το µέγεθος της ρύπανσης.

Άρθρο 15
Παράνοµη διαφήµιση και ρύπανση από αφίσες και συνθήµατα
  1. Η ρίψη διαφημιστικών φυλλαδίων στους δρόμους, σε πλατείες και γενικά σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους, η επικόλληση διαφηµιστικών αφισών και η αναγραφή συνθηµάτων ή παραστάσεων σε δημόσιους χώρους, σε οικίες, σε κάδους ή άλλα µέσα προσωρινής αποθήκευσης απορριµµάτων επισύρει πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33.
  2. Η επικόλληση διαφηµιστικών αφισών σε τοίχους – τοιχία οικιών, καταστηµάτων, δηµόσιων και ιδιωτικών κτιρίων γενικά (µε εξαίρεση την περίπτωση όπου σύµφωνα µε κανονιστική απόφαση του ∆ήµου επιτρέπεται η διαφήµιση), απαγορεύεται ρητά. Στην αντίθετη περίπτωση προβλέπεται πρόστιµο στους παραβάτες σύµφωνα µε το αρ. 33 στους διαφηµιστές και στους διαφηµιζόµενους. Σε περίπτωση υποτροπής από τους ίδιους παραβάτες τα πρόστιµα του αρ. 33 διπλασιάζονται.
  3.  Η αναγραφή συνθηµάτων και παραστάσεων γενικά, µε σπρέι, µπογιά η οποιοδήποτε άλλο µέσο σε εξωτερικούς τοίχους και τοιχία οικιών, καταστηµάτων, δηµοσίων και ιδιωτικών κτιρίων γενικά, απαγορεύεται ρητά και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33.

 Άρθρο 16
Παράνοµη Στάθµευση
Η στάθµευση των αυτοκινήτων στους δρόµους πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ώστε να µην εµποδίζεται ή να δυσχεραίνεται η αποκοµιδή των απορριµµάτων. Απαγορεύεται η στάθµευση αυτοκινήτων δίπλα από τον κάδο απορριµµάτων προς τη µεριά του δρόµου, που εµποδίζει τη µετακίνηση του κάδου στο απορριµµατοφόρο.
Λοιπές λεπτοµέρειες στον Κ.Ο.Κ. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33 πέραν των κυρώσεων της Ε.Α. ή της Τροχαίας.

Άρθρο 17
Εγκαταλελειµµένα αυτοκίνητα, µηχανήµατα κ.λπ.
Όλα τα αντικείµενα που αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 2Δ (εγκαταλελειµµένα αυτοκίνητα κ.λπ.) του παρόντος Κανονισµού µεταφέρονται από τους ιδιοκτήτες ή χρήστες στους ειδικά αδειοδοτημένους χώρους για προσωρινή εναπόθεση από όπου και θα παραλαμβάνονται από φορείς συμβεβλημένους με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης: Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος ΑΕ προς περαιτέρω επεξεργασία (διάλυση). Σε αντίθετη περίπτωση, η στάθµευσή τους (µακροχρόνια ή µη) θεωρείται κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1080/80 και του Π.∆. 116/2004. Επ’ αυτών επικολλάται αυτοκόλλητη ειδοποίηση και σε 45 ηµέρες µεταφέρονται, µε ευθύνη του ∆ήµου, στο διαλυτήριο οχηµάτων ή όπου αλλού προβλέπει ο Νόµος. Σε περίπτωση εγκατάλειψης αυτοκινήτων και λοιπών µηχανηµάτων, επιβάλλεται πρόστιµο πέρα από τη διαδικασία και τα πρόστιµα που προβλέπει ο Νόµος και τα πρόστιµα του αρ. 33.

Άρθρο 18
Καθαριότητα Αγορών και Λαϊκών Αγορών
  1. Οι πωλητές και έµποροι στις αγορές που λειτουργούν στο ∆ήµο (στεγασµένες ή µη, λαϊκές αγορές κ.λπ.), καθώς επίσης πλανόδιοι µικροπωλητές, καντίνες (µόνιµες ή αυτοκινούµενες), οφείλουν να διατηρούν τον περίγυρο πάντοτε καθαρό και να συλλέγουν τα κάθε είδους απορρίµµατα σε ανθεκτικούς σάκους και να τους µεταφέρουν στους κοντινότερους κάδους ή πρέσες του ∆ήµου. Ειδικά για τις λαϊκές αγορές υποχρεούνται τα ξύλινα, πλαστικά ή χάρτινα κιβώτια με το τέλος της λαϊκής αγοράς να τα παίρνουν μαζί τους.
  2.  Αν δεν τηρούν τα παραπάνω, ο ∆ήµος προβαίνει στον καθαρισµό του χώρου καταλογίζοντας τα έξοδα στους υπεύθυνους. Επίσης επιβάλλει επιπλέον πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33.
  3.  Αν η παράβαση αυτή διαπιστωθεί για δεύτερη φορά από τον ίδιο πωλητή ή έµπορο, το πρόστιµο διπλασιάζεται και σε περίπτωση τρίτης συνεχόµενης παραβίασης, ο ∆ήµος µπορεί να ζητήσει την ανάκληση της άδειας του υπαιτίου. Παράβαση ωραρίου από µικροπωλητές σε λαϊκή αγορά τιµωρείται µε πρόστιµο και σε περίπτωση υποτροπής, ζητείται η ανάκληση της άδειας.

Άρθρο 19
Μεταφορά και Φορτοεκφόρτωση Αντικειµένων
  1. Όλα τα κινούµενα στο οδικό δίκτυο του ∆ήµου φορτηγά αυτοκίνητα και γενικά τα µεταφορικά µέσα ξηρού φορτίου, πρέπει να έχουν το φορτίο τους πλήρως καλυµµένο µε µουσαµά. Τα απορρίµµατα οποιασδήποτε µορφής, που παράγονται κατά τη φορτοεκφόρτωση εµπορευµάτων, πρέπει να περισυλλέγονται αµέσως µετά το πέρας της εργασίας.
  2. Απαγορεύεται επίσης η διέλευση των φορτηγών οχηµάτων που µεταφέρουν χύδην προϊόντα εάν αυτά δεν είναι σκεπασµένα ή δε διασφαλίζεται µε οποιοδήποτε άλλο τρόπο η ρύπανση της πόλης.
  3.  Σε περίπτωση αµέλειας, η καθαριότητα διεξάγεται από υπηρεσίες του ∆ήµου και τα έξοδα καταλογίζονται στον υπεύθυνο µαζί µε πρόστιµο.
  4.  Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστωθεί για δεύτερη φορά, ο ∆ήµος θα διατηρεί το δικαίωµα να απαγορεύσει τη διέλευση του συγκεκριµένου οχήµατος (που µπορεί να ανήκει σε άλλους ∆ήµους, εταιρείες, βιοτεχνίες, βιοµηχανίες, κ.λπ.) επ’ αόριστον.
  5.  Τα απορρίµµατα οποιασδήποτε µορφής που παράγονται κατά την φορτο – εκφόρτωση εµπορευµάτων και λοιπών υλικών, πρέπει να περισυλλέγονται µε το πέρας της εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται πρόστιµο στους παραβάτες (παραλήπτες των εµπορευµάτων ή των υλικών).

Άρθρο 20
Κατοικίδια ζώα
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, κατά τη διάρκεια της βόλτας τους, οφείλουν να έχουν σακούλες και φτυαράκι για να περισυλλέγουν τα περιττώματα των ζώων τους. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33.

Άρθρο 21
Καθαριότητα πεζοδροµίων
Οι κάτοικοι µονοκατοικιών ή πολυκατοικιών και οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές καταστηµάτων, υποχρεούνται να φροντίζουν για τη συχνή καθαριότητα των αυλών και των πεζοδροµίων τους, να καθαρίζουν τα άγρια χόρτα που τυχόν φύονται σε αυτά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι λόγω ανάγκης πρόληψης πυρκαγιάς. Σε περίπτωση παράβλεψης της αναφερόµενης υποχρέωσης, οι παραβάτες τιµωρούνται µε πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33. Σε περίπτωση δε που το κατάστηµα είναι στο κέντρο πόλεων του Δήμου, το πρόστιµο διπλασιάζεται.

Άρθρο 22
Τοποθέτηση των κάδων από τις αρµόδιες Υπηρεσίες του ∆ήµου.
  1. Οι κάδοι τοποθετούνται σε συγκεκριµένες θέσεις κατόπιν µελέτης και ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου κάθε Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Η υπηρεσία καθαριότητας του ∆ήµου είναι η µόνη αρµόδια για τη µετακίνηση ή αλλαγή θέσης (µόνιµης ή προσωρινής) των κάδων ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας. Κάθε παρεµπόδιση τοποθέτησης ή µετακίνησης των κάδων µηχανικής αποκοµιδής, ανακύκλωσης, βιοαποδομήσιμων υλικών και µικροαπορριµµάτων, καθώς και εσκεµµένη φθορά των παραπάνω µέσων, αποτελεί παράβαση του παρόντος κανονισµού και επισύρει σε βάρος του παραβάτη χρηµατικό πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33 που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.
  2. ∆εν επιτρέπεται η τοποθέτηση κάδων σε διαβάσεις πεζών, σε πεζόδροµους, σε πεζοδρόµια (εκτός ειδικών περιπτώσεων) και σε διασταυρώσεις οδών εντός και εκτός σχεδίου πόλεως. Κάδοι επίσης δεν τοποθετούνται στις γωνίες, σε φωτεινούς σηµατοδότες και πυροσβεστικούς κρουνούς.
 
Άρθρο 23
Υποχρεώσεις Υπευθύνων Ειδικών Απορριµµάτων
  1. Σε περίπτωση κατά την οποία ο ∆ήµος διαθέτει την υποδοµή και έχει τη δυνατότητα της περισυλλογής των ειδικών ρευμάτων αστικών στερεών αποβλήτων, όπως αυτά καθορίζονται στο άρθρο 5 του παρόντος Κανονισµού, περισυλλέγει τα απορρίµµατα αυτά βάσει ειδικού προγράµµατος που ανακοινώνει στους ενδιαφερόµενους οι οποίοι µε τη σειρά τους έχουν την υποχρέωση καταβολής, υπέρ του ∆ήµου, ειδικού τέλους αποκοµιδής το οποίο ορίζεται µε σχετική απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου.
  2.  Σε περίπτωση που ο ∆ήµος δεν έχει τη δυνατότητα αποκοµιδής, µεταφοράς και διάθεσης των ειδικών ρευμάτων αστικών στερεών αποβλήτων, που περιγράφονται στο άρθρο 5 του παρόντος, οφείλει να ενηµερώνει εγγράφως τους υπεύθυνους των σχετικών επιχειρήσεων. Μετά την έγγραφη αυτή ειδοποίηση, οι υπεύθυνοι βιοµηχανιών, βιοτεχνιών, εργαστηρίων, συνεργείων κ.λπ. υποχρεούνται να αποµακρύνουν τα απορρίµµατα µε δικά τους µέσα και να τα προσκομίζουν σε κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα προς προσωρινή εναπόθεση και περαιτέρω επεξεργασία. Επίσης υποχρεούνται µέχρι την ηµέρα της αποκοµιδής να κρατούν τα απορρίµµατα αυτά συσκευασµένα στο προαύλιο των επιχειρήσεών και να µην τα βγάζουν στο πεζοδρόµιο ή σε κοινόχρηστους χώρους. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο που προβλέπεται στο άρθρο 33.
  3. Για τα απορρίµµατα των χώρων νεκροταφείου, τα προερχόµενα από εργασίες καθαρισµού των διαφόρων χώρων, στεφάνια, κ.λπ., που προσοµοιάζουν µε τα εσωτερικά αστικά απορρίµµατα, συλλέγονται και µεταφέρονται κατά το συνήθη τρόπο όπως καθορίζεται και στον κανονισµό ∆ηµοτικού Κοιµητηρίου. Τα προερχόµενα από εκταφές θεωρούνται επικίνδυνα και συσκευάζονται και µεταφέρονται µε ειδικό τρόπο σύµφωνα µε τις διατάξεις περί Κοιµητηρίων.
  4. Λοιπά:
α. Τα απορρίµµατα που αναφέρονται στο άρθρο 5 του παρόντος κανονισµού (µπάζα και άλλα άχρηστα αδρανή υλικά που προέρχονται από εκσκαφές, κατεδαφίσεις, ανακαινίσεις οικοδομών κ.λπ.), µεταφέρονται µε ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του υπεύθυνου εργασιών σε κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα προς προσωρινή εναπόθεση και περαιτέρω επεξεργασία. Στην περίπτωση που παραµένουν επί του πεζοδροµίου ή σε κοινόχρηστο χώρο για διάστηµα µεγαλύτερο των δύο ηµερών θεωρούνται ότι καταλαµβάνουν δηµοτικό κοινόχρηστο χώρο και οι υπεύθυνοι υποχρεούνται στην καταβολή ειδικού τέλους, καθώς επίσης και του σχετικού προστίµου.
β. Η εναπόθεση αυτών σε ακάλυπτους χώρους, όπως οικόπεδα, χείµαρρους, ρέµατα, πάρκα, άλση, δρόµους, δάση εντός ή εκτός σχεδίου, γίνονται σοβαρές εστίες ρύπανσης, προκαλώντας ιδιαίτερη υποβάθµιση στο περιβάλλον και απαγορεύεται αυστηρά. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής, εκτός από τις ποινές που προβλέπει το άρθρο 119 του Ν 1892/90, το αρ. 28 του Ν. 1650/1986 και τις προβλεπόµενες άλλες κυρώσεις, ο ∆ήµος επιβάλλει πρόστιµο που κυµαίνεται, ανάλογα µε τον όγκο των επιρριπτοµένων αδρανών και τη σοβαρότητα της ρύπανσης. Σε περίπτωση δε επανάληψης για δεύτερη φορά, επιβάλλεται πρόστιµο µέχρι και στο δεκαπλάσιο του επιβληθέντος την προηγούμενη φορά.
  1. Απαγορεύεται γενική η ρίψη µπαζών ή άλλων ογκωδών αντικειμένων στους κάδους απορριµµάτων, καθώς και η ρύπανση πεζοδροµίων ή κοινόχρηστων χώρων µε χώµατα, λάδια κ.λπ. Στους παραβάτες επιβάλλεται το πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33.

Άρθρο 24
Υποχρεώσεις Υπευθύνων Ειδικών, Τοξικών, Επικίνδυνων Απορριµµάτων που δε µεταφέρονται από τις Υπηρεσίες του ∆ήµου
Τα απορρίµµατα που περιγράφονται στο άρθρο 5, παρ. 3 συλλέγονται, αποκοµίζονται και µεταφέρονται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους. Η συλλογή, αποκοµιδή και µεταφορά των απορριµµάτων αυτών πραγµατοποιείται µόνο µε τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει κάθε φορά η κείµενη ειδική νοµοθεσία (ΚΥΑ 13588/725 ΦΕΚ Β 383 2006 Μέτρα, όροι, περιορισµοί για διαχείριση επικινδ. αποβλήτων σε συµµόρφωση προς οδ. 91/689/ΕΟΚ ). Στους παραβάτες εκτός των κυρώσεων που προβλέπει η κείµενη νοµοθεσία επιβάλλεται και χρηµατικό πρόστιµο 2.000€.
Απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία µονάδων στα διοικητικά όρια του ‘καλλικρατικού’ ∆ήµου Ερμιονίδας, που παράγουν, καταλύουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, διαχειρίζονται επικίνδυνα τοξικά απόβλητα σύµφωνα µε την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
∆ΙΑΦΟΡΑ
Άρθρο 25
∆εσµεύσεις Υπηρεσίας Καθαριότητας
 Η Υπηρεσία Καθαριότητας διατηρεί το δικαίωµα να συλλέγει και να παραδίδει σε κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα προς προσωρινή εναπόθεση οποιαδήποτε αντικείµενα (π.χ. κιβώτια αναψυκτικών ή άλλα ογκώδη αντικείµενα) ευρίσκονται τοποθετηµένα σε πεζοδρόµια ή σε κοινόχρηστους χώρους, για τους οποίους δεν έχει ζητηθεί άδεια και δεν καταβάλλεται µίσθωση στο ∆ήµο.

Άρθρο 26
Απαγορεύσεις
Απαγορεύονται :
  1. Η εναπόθεση µπαζών, µπετόν, χώµατος, σκόνης κ.λπ. σε δρόµους και κοινόχρηστους χώρους. Επίσης η ρίψη των παραπάνω πλησίον των επαρχιακών, δημοτικών και αγροτικών οδών.
  2. Η απόρριψη µε τον οποιοδήποτε τρόπο πάσης φύσεως απορριμμάτων από κινούμενα οχήματα σε κοινόχρηστους χώρους καθώς και πλησίον των επαρχιακών, δημοτικών και αγροτικών οδών.
  3. Η εναπόθεση ασυσκεύαστων υγρών απορριμμάτων (καμένα λάδια, λίπη κ.λπ.) σε κοινόχρηστους ακάλυπτους χώρους και κάδους απορριμμάτων. Σε περίπτωση ρίψης βρώσιµων ελαίων - λιπών σε κάδους ή αποχετεύσεις, επιβάλλεται πρόστιµο σε καταστήματα – επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος – εστίασης, σύμφωνα με το άρθρο 33. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιµο διπλασιάζεται, σύµφωνα και µε Κανονιστική Απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου του ∆ήµου Ερμιονίδας (ή όπως αυτή αντιστοίχως τροποποιηθεί).
  4. Η ρίψη ακάθαρτων νερών (σαπουνόνερα – λασπόνερα) σε δρόµους και κοινόχρηστους χώρους.
  5. Η εναπόθεση σκουπιδιών έξω από ξένες ιδιοκτησίες, σε ελεύθερους χώρους, το κρέµασµα σάκων απορριμμάτων σε κολώνες, δέντρα, ξένα σπίτια, κ.λπ.
  6.  Η ρίψη σκουπιδιών, τσιγάρων, χαρτιών, μπουκαλιών, κυτίων καφέ κ.λπ. καθώς και η ρύπανση των κτηρίων όπου στεγάζονται δηµόσιες και δηµοτικές υπηρεσίες (σκαλοπάτια, εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι κ.λπ.) καθώς και κάθε άλλου δηµόσιου - δηµοτικού κτηρίου ή δηµοτικής περιουσίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΟΙΚΟ∆ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ∆ΗΜΟΥ
Τα καθοριζόμενα στο κεφάλαιο αυτό αφορούν κάθε είδους οικοδομικές εργασίες (νέες οικοδομές, πρόσθετες επισκευές), που εκτελούνται στα διοικητικά όρια του ∆ήµου, και κάθε εργασίας Οργανισµού Κοινής Ωφέλειας (Ο.Τ.Ε, ∆.Ε.Η., ∆.Ε.Υ.Α.ΕΡ. κ.λπ.).

Άρθρο 27.
  1. ΓΕΝΙΚΑ
α. Εργασίες κάθε φύσεως από οργανισµούς κοινής ωφέλειας και εργολάβους σε χώρους και δρόµους που υπάρχουν δηµόσια δίκτυα, προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής άδειας από το ∆ήµο. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο που προβλέπεται στο άρθρο 33.
β. Η µη τήρηση υποχρεώσεων κατά την εκτέλεση εργασιών επισύρει την επιβολή προστίµου.

  1.  ΟΙΚΟ∆ΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Άρθρο 28
∆ικαιολογητικά
Σε κάθε οικοδοµική εργασία που γίνεται, θα πρέπει στο χώρο του εργοταξίου να υπάρχει:
Α.  Αντίγραφο της θεωρημένης από την Αστυνομία Οικοδομικής Άδειας.
Β.  Πινακίδα προβλεπόμενη από το Νόµο, µε τον αριθµό της άδειας και την ημερομηνία έκδοσής της.
Γ.  Άδεια κατάληψης πεζοδρομίου – οδοστρώματος, χορηγημένη από το ∆ήµο, αφού καταβληθεί το προβλεπόμενο τέλος. Στην αίτηση για την άδεια του ∆ήµου πρέπει να δηλώνεται ρητά, αν θα τοποθετηθούν διαφηµιστικές πινακίδες, ώστε ο ∆ήµος να εισπράξει τα νόµιµα τέλη. Σε περίπτωση παράλειψης µιας τέτοιας δήλωσης, ο ∆ήµος πέρα από την είσπραξη των νόµιµων τελών για την διαφήµιση θα επιβάλλει και πρόστιµο.

Άρθρο 29
Λεπτοµέρειες οικοδοµικών εργασιών
  1. Ο χώρος που εκτελούνται οι οικοδοµικές εργασίες θα πρέπει να είναι περιφραγµένος. Θα πρέπει να υπάρχει πινακίδα που να απαγορεύει την είσοδο στους µη έχοντες εργασία και σε περίπτωση κατάληψης πεζοδροµίου ή οδοστρώµατος πρέπει να λαµβάνονται µέτρα για την προστασία των πεζών και οχηµάτων.
  2. Τα αδρανή υλικά που βρίσκονται επί του πεζοδροµίου, εφόσον έχει χορηγηθεί άδεια καταλήψεως πεζοδροµίου, πρέπει να εγκιβωτίζονται µε µέσα προστασίας (µαδέρια, τσιµεντόλιθους κ.λπ.) για την αποφυγή της διασποράς τους από νερά είτε από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση των υλικών αυτών επί του κοινοχρήστου χώρου πρέπει να διαρκεί το συντοµότερο χρονικό διάστηµα και µόνο για όσο είναι απαραίτητο.
  3.  Ελαφρά υλικά που παρασύρονται από τον αέρα (άµµος, µαρµαρόσκονη, µπάζα κ.λπ.), θα πρέπει να καταβρέχονται συχνά. Το ίδιο ισχύει και κατά τη διάρκεια κατεδαφίσεων ή εκσκαφών.
  4.  Μπάζα επί κοινόχρηστων χώρων που παραµένουν πλέον του διηµέρου, θεωρείται ότι καταλαµβάνουν δηµόσιο χώρο και επιβάλλεται το σχετικό τέλος και το προβλεπόµενο πρόστιµο. Αυτά αποµακρύνονται από συνεργεία του ∆ήµου και ο υπόχρεος καταβάλλει τη δαπάνη αποµάκρυνσης.
  5.  Κατά την κατάληψη πεζοδροµίου πρέπει να υπάρχει µέριµνα για ασφαλή κίνηση των πεζών και των τροχοφόρων και πρόσβαση στα παρακείµενα καταστήµατα.
  6.  Σε περίπτωση παραβίασης των συγκεκριµένων διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33. Η αρµόδια υπηρεσία του ∆ήµου µπορεί να προχωρήσει και σε ανάκληση της άδειας κατάληψης κοινοχρήστου χώρου.

Άρθρο 30
Χρήση Στερεών κινητών υλικών
  1. Τα στερεά κινητά υλικά, που χρησιµοποιούνται κατά την εκτέλεση των οικοδοµικών εργασιών, πρέπει να είναι κατά τρόπο ασφαλή στερεωµένα για την πρόληψη ατυχήµατος, τα δε περιφράγµατα πρέπει να είναι πλήρη και ασφαλή. Για τον ίδιο λόγο επιβάλλεται η σήµανση µε σχετικές ανακλαστικές πινακίδες και η τοποθέτηση ασπροκόκκινης ταινίας, όταν καταλαµβάνεται µέρος οδοστρώµατος. Η σήµανση κατά τη νύκτα πρέπει να είναι φωτεινή.
  2. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο που προβλέπεται στο άρθρο 33.

Άρθρο 31
Εργασίες οργανισμών κοινής ωφέλειας
  1. Κατά την εκτέλεση εργασιών από οργανισµό κοινής ωφέλειας (ΟΤΕ, ∆ΕΗ, ∆ΕΥΑΕΡ, κ.λπ.) για συντήρηση, επισκευή δικτύου ή νέων παροχών, επιβάλλεται η τήρηση των διατάξεων που προβλέπονται από τους νόµους για την εκτέλεση ∆ηµοσίων Έργων (σηµάνσεις κ.λπ.). Οι παραπάνω οργανισµοί υποχρεούνται, αµέσως µετά την εκτέλεση των σχετικών εργασιών και όχι πέραν του τετραηµέρου, να αποµακρύνουν τα προϊόντα εκσκαφής, τα λοιπά άχρηστα υλικά και να επαναφέρουν τα πράγµατα στην πρότερή τους κατάσταση.
  2.  Οι ίδιοι οργανισµοί υποχρεούνται στο κατάβρεγµα των αδρανών υλικών και προϊόντων εκσκαφών.
 Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω θα καταβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33 και θα καταπίπτει υπέρ του ∆ήµου η εγγυητική επιστολή.

Άρθρο 32
Κατάληψη πεζοδρομίου
  1. Σε περίπτωση που ζητηθεί κατάληψη πεζοδροµίου ή άδεια τοµής οδοστρώµατος από οργανισµό κοινής ωφέλειας, πρέπει να προσκοµίζεται στο ∆ήµο εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας ή του Ταµείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων ποσού 50 € ανά µέτρο µήκους προσόψεως ή 200 € ανά τετραγωνικό µέτρο οδοστρώµατος ή κοινόχρηστου χώρου, η οποία θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόµενο µετά την πλήρη αποπεράτωση των εργασιών και εφόσον δεν προξενήθηκαν ζηµιές στους δηµοτικούς χώρους από την εκτέλεση των οικοδοµικών εργασιών (π.χ µπάζα, τσιµέντα, ζηµιές στο οδόστρωµα, ζηµιές στα πεζοδρόµια, παραλείψεις πλακόστρωσης πεζοδροµίου κ.λπ.).
  2. Τα παραπάνω θα πιστοποιούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του ∆ήµου, δηλαδή ότι αποκαταστάθηκαν οι τοµές του οδοστρώµατος, σύµφωνα µε τις ισχύουσες προδιαγραφές ∆ηµοσίων Έργων (π.χ. υλικά επιχώσεων, συµπίεση, σκυροδέτηση, πλακόστρωση, τελική επίστρωση ασφάλτου κ.λπ.).

 Άρθρο 33
Επιβολές προστίµων
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Δήμο έχουν χαρακτήρα αποτρεπτικό και όχι εισπρακτικό.
Α/Α - ΕΙ∆ΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ - ΠΡΟΣΤΙΜΟ
  1. Μετακίνηση κάδων σε άλλο σηµείο από το καθορισµένο 150 €
  2.  Σακούλες εκτός κάδων (άδετες, σε µη επιτρεπτές ώρες) 100€
  3.  Χύµα σκουπίδια εκτός κάδων 100€
  4.  Απόρριψη ασυµπίεστων χαρτοκιβωτίων (ατακτοποίητα – αδεµατοποίητα) 150€
  5.  Εγκατάλειψη ογκωδών αντικειµένων χωρίς συνεννόηση µε το ∆ήµο 200€
  6.  Εγκατάλειψη κιβωτίων – ξυλοκιβωτίων κλπ., από γραφεία, καταστήµατα, υπαίθριες αγορές, οικίες κ.λπ. 150 €
  7. Φύλλα ξερά, υπόλοιπα καθαρισµών κήπων, γκαζόν, κλαδιά, θάµνοι κλπ. που απορρίπτονται ασυσκεύαστα στο πεζοδρόµιο 100 €
  8.  Έκθεση – εγκατάλειψη υπολοίπων χώµατος και κοπροχώµατος 100 €
  9.  Εγκατάλειψη βιοτεχνικών – βιοµηχανικών απορριµµάτων 250 €
  10.  Ασυσκεύαστα µη επικίνδυνα – µη τοξικά απορρίµµατα νοσοκοµείων και θεραπευτηρίων 500 €
  11.  Εγκατάλειψη µπαζών – αχρήστων υλικών από κατεδαφίσεις, εκσκαφές κλπ. και ρύπανση πεζοδροµίων και δρόµων µε χώµατα, λάδια κλπ 200 €
  12.  Ρίψη μπαζών και άλλων ογκωδών αντικειµένων:
α. Στους κάδους απορριµµάτων 150 €
β. Σε ακάλυπτους χώρους 150 €
  1. Εγκατάλειψη τοξικών απορριµµάτων – λυµάτων, αμιάντου, που δε µεταφέρονται από τις Υπηρεσίες του ∆ήµου, εκτός των κυρώσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία επιβάλλεται επιπλέον χρηματικό πρόστιμο 2.000 €.
  2. Απόρριψη αντικειµένων ή µικροαπορριµµάτων εκτός καλαθιών του ∆ήµου 100 €
  3. Φθορά αστικού εξοπλισµού του ∆ήµου 200 €
  4. Ακαθάριστος χώρος ή έλλειψη δοχείων απορριµµάτων των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος που χρησιµοποιούν κοινόχρηστους χώρους 200 €. Και σε περίπτωση υποτροπής ανάκληση της άδειας.
  5.  Εγκατάλειψη απορριµµάτων στις λαϊκές αγορές 300 €.  Αν η παράβαση αυτή διαπιστωθεί για δεύτερη φορά από τον ίδιο πωλητή ή έµπορο, το πρόστιµο διπλασιάζεται και σε περίπτωση τρίτης συνεχόµενης παραβίασης, ο ∆ήµος µπορεί να ζητήσει την ανάκληση της άδειας του υπαιτίου.  Παραβίαση ωραρίου 300 € και σε περίπτωση υποτροπής ανάκληση της άδειας.
  6. Πληµµελής εναπόθεση, αποθήκευση και στοίβαξη εµπορευµάτων, οικοδοµικών υλικών κλπ. 150 €
  7.  Ρύπανση με διαφημιστικά φυλλάδια, µε εµπορικές αφίσες, φεϊγβολάν, σπρέι, ταµπλό, αεροπανό κλπ. στο διαφηµιζόµενο και διαφηµιστή 300 €
  8.  Ρύπανση, από εταιρείες διαφήµισης γιγαντοαφισών, αφίσες επικολλώμενες, ταµπλό κλπ. 300 €
  9. Παρκάρισµα δίπλα σε κάδους, ώστε να µην είναι δυνατή η µετακίνησή τους για την αποκοµιδή των απορριµµάτων 200 €
  10. Απόρριψη στερεών αποβλήτων σε  ελεύθερους ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους, (παρκινγκ, πρασιές, παλιές οικίες, παραλίες, αστικά και περιαστικά άλση κ.λπ.) καθώς και πλησίον των επαρχιακών, δημοτικών και αγροτικών οδών 300 €
  11. Ακαθάριστα αστικά και περιαστικά οικόπεδα, πρόστιμο 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο, καταλογισμός σχετικής δαπάνης του δήμου προς καθαρισμό και υποβολή μήνυσης για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα (παράγραφος 26 του άρθρου 94 του Ν. 3852 - ΦΕΚ 87/2010, τ. Α)
  12. Ρύπανση από µεταφορά ξηρού φορτίου 150 €
  13. Εγκαταλελειµµένα αυτοκίνητα, σκάφη, τροχόσπιτα, µηχανές (ολόκληρες ή τµήµατα) σε δρόµους και κοινόχρηστους χώρους 500 €
  14. Παρκάρισµα σε δρόµο που ο ∆ήµος έχει προειδοποιήσει ότι θα καθαριστεί 150 €
  15. Παράνοµη τοποθέτηση διαφηµίσεων επί του πεζοδροµίου και περιφράξεων ακόµα και αν έχει εκδοθεί άδεια καταλήψεως πεζοδροµίου 400 €
  16. Παράλειψη σήµανσης κατά την εκτέλεση οικοδοµικών εργασιών 200 €
  17.  Εγκατάλειψη προϊόντων εκσκαφής και λοιπών αχρήστων υλικών από οργανισµούς κοινής ωφέλειας 500 €
  18.  Ρύπανση µνηµείων, αγαλµάτων, τοίχων, πάρκων, παιδικών χαρών, πρασίνου κ.λπ., που θα διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής, ενώ επίσης καταλογίζονται σε βάρος του παραβάτη και όλες οι σχετικές δαπάνες αποκατάστασης, όπως αυτές προκύπτουν µετά την αυτοψία και σύνταξη σχετικής έκθεσης από τις αρµόδιες υπηρεσίες του ∆ήµου  1000 €
  19. Απόρριψη και εναπόθεση κάθε στερεού ή ρευστού απορρίµµατος σε κοινόχρηστους χώρους, ρέµατα, ρυάκια κ.λπ.  1500 €
  20. Καύση απορριµµάτων κάθε µορφής και σύστασης σε ανοιχτούς δηµόσιους ή ιδιωτικούς χώρους 1000 €
  21. ∆ηµιουργία και λειτουργία αυτοσχέδιων χωµατερών  1000 €
  22. Εργασίες κάθε φύσης που εκτελούνται από ∆ηµόσιους Οργανισµούς ή Εργολάβους, σε χώρους και δρόµους που υπάρχουν δηµοτικά δίκτυα χωρίς την χορήγηση άδειας από το ∆ήµο 1000 €
  23. Τοποθέτηση άλλων απορριµµάτων στους ειδικούς κάδους διαλογής ανακύκλωσης υλικών  150 €
  24.  Ρύπανση µε περιττώµατα κατοικίδιων ζώων των πάρκων, οδών και άλλων κοινοχρήστων χώρων  100 €
  25.  Ρύπανση µε µπετόν και απορρίµµατα κινουµένων οχηµάτων σε δρόµους και κοινόχρηστους χώρους 200 €
  26. Ρύπανση οποιασδήποτε µορφής που παράγεται κατά την φορτοεκφόρτωση εµπορευµάτων ή διάχυση αυτών  200 €
  27. Εναπόθεση ασυσκεύαστων υγρών απορριµµάτων (καµένα λάδια, λίπη κ.λπ.) σε κοινόχρηστους ακάλυπτους χώρους και κάδους απορριμμάτων  250 €
  28. Ρίψη ακάθαρτων νερών (σαπουνόνερα – λασπόνερα) σε δρόµους και κοινόχρηστους χώρους 150 €
  29. Εναπόθεση σκουπιδιών έξω από ξένες ιδιοκτησίες, σε ελεύθερους χώρους, το κρέµασµα σάκων απορριµµάτων σε κολώνες, δέντρα, ξένα σπίτια, κ.λπ. 200 €
  30. Απόρριψη υπολειμμάτων από σφάγια κρεοπωλών ή δημοτών, υπολειμμάτων ιχθυοπωλών ή δημοτών, καθώς και απόρριψη νεκρών ζώων  1.000 €.

Άρθρο 34
Όργανα επίλυσης διαφορών και προστασίας Περιβάλλοντος
  1. Ως όργανα προστασίας περιβάλλοντος ορίζονται οι Επόπτες Καθαριότητας. Τα όργανα αυτά ορίζονται με απόφαση του Δημάρχου Ερμιονίδας και εξουσιοδοτούνται από τον Δήμαρχο να βεβαιώνουν κατά περίπτωση παραβάσεις και κατά συνέπεια υποχρεούνται να εφαρµόζουν µε υπευθυνότητα και αυστηρότητα τα προβλεπόµενα στον παρόντα Κανονισµό. Στην αρµοδιότητα αυτή συνεπικουρούνται από την Ελληνική Αστυνομία.
  2. Αρμόδιο όργανο για την εξέταση και επίλυση διαφορών σχετικών με την εφαρµογή του παρόντος Κανονισµού ορίζεται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία αποφασίζει µετά από εισήγηση του Αντιδηµάρχου Καθαριότητας.
  3. Οι παραβάτες που τους έχει υποβληθεί κύρωση, έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν εντός 10ηµέρου από την ημερομηνία επιβολής της ποινής, εγγράφως στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η οποία και αποφαίνεται σχετικώς.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Άρθρο 35
Γενικά
1.     Στο ∆ήµο Ερμιονίδας, σύµφωνα µε τον Ν. 2939/2001 (Συσκευασίες: Ανακύκλωση, ίδρυση Οργ. Διαχείρισης) εφαρµόζεται ολοκληρωµένο πρόγραµµα ανακύκλωσης ποικίλων υλικών από τον ίδιο το ∆ήµο και σε συνεργασία µε εγκεκριµένους ανακυκλωτές σ’ ένα πρόγραµµα ανακύκλωσης και διαλογής στη πηγή για ανάκτηση πρώτων υλών. Ειδικότερα, ο Δήμος Ερμιονίδας συμμετέχει στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης: Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης για τη χωριστή συλλογή και ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασιών μέσω του συστήματος του ‘μπλε’ κάδου.
2.     Επίσης, στο Δήμο Ερμιονίδας εφαρμόζεται η συλλογή των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων μέσω του συστήματος του ‘καφέ’ κάδου.
3.      Οι πολίτες οφείλουν να µην αναμιγνύουν µε τα συνήθη απορρίµµατα εκείνα που είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικές συσκευασίες, αλλά να τα διαχωρίζουν και να τα αποδίδουν στο ∆ήµο, σύµφωνα µε το πρόγραµµα περισυλλογής που ο ∆ήµος έχει καταρτίσει σε κάθε περιοχή. Τα ανακυκλώσιµα υλικά πρέπει να είναι πολύ καλά συσκευασμένα, συμπιεσμένα και δεµένα ώστε να καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δυνατό όγκο, να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή αισθητική όχληση και να µη διασκορπίζονται. Τα ανακυκλώσιµα υλικά πρέπει να εκτίθενται για αποκοµιδή µόνο µετά τη λήξη του απογευµατινού ωραρίου λειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων της τοπικής αγοράς.
4.     Στις επιχειρήσεις στις οποίες οι παραγόµενες ποσότητες ανακυκλώσιµων απορριµµάτων είναι σχετικά µεγάλες οι υπεύθυνοι οφείλουν να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα, ξεχωριστά από τα άλλα απορρίµµατα, να τα συµπιέζουν και να τα αποδίδουν στον ∆ήµο µε το ισχύον πρόγραµµα περισυλλογής. Υλικά συσκευασίας εµπορευµάτων απαγορεύεται να τοποθετούνται στους κάδους ανακύκλωσης χωρίς να έχουν προηγουµένως ελαχιστοποιηθεί σε όγκο δια της συµπιέσεως ή άλλου τρόπου περιδέσεως. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33
5.     Οι πολίτες του ∆ήµου οφείλουν να συµβάλουν και να οδηγήσουν όλα τα ανακυκλώσιµα υλικά από το σπίτι και τη δουλειά στους σωστούς κάδους ανακύκλωσης.
6.     Οι κάδοι ανακύκλωσης γεµίζονται ΜΟΝΟ µε:
α.  Απόβλητα συσκευασιών και ειδικότερα, προ-διαλεγμένες συσκευασίες από
-      Γυαλί
-      Χαρτί – χαρτόνι
-      Λοιπές συσκευασίες (πλαστικές, γυάλινες, µεταλλικές και χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων)
β.   Βιοαποδομήσιμα Αστικά Απόβλητα και ειδικότερα:
-      Βιοαποδομήσιμα μη βρώσιμα στελέχη τροφίμων τα οποία παρήχθησαν κατά τη διαδικασία επεξεργασίας (π.χ. αποφλοίωση φρούτων ή/και λαχανικών, απολέπιση ψαριών κ.ά.) για την παρασκευή γεύματος
-      Υπολείμματα γευμάτων (π.χ. οστά, λίπη κ.ά.)
-      Συσκευασμένα τρόφιμα για τα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης ως προς τη χρονική διάρκεια κατανάλωσής τους. Ενδεικτικά αναφέρονται ποσότητες γάλακτος και γιαουρτιού.
-      Τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως αλλοιωμένα λόγω εμφάνισης μούχλας ή δυσάρεστης οσμής.
-      Τρόφιμα που απορρίπτονται ως απόβλητα λόγω παρατεταμένης παραμονής τους στο ψυγείο.
Οι υπεύθυνοι και γενικά όλοι οι κάτοικοι οφείλουν να συµβάλλουν στην ανακύκλωση-κομποστοποίηση και να συµµορφώνονται µε τις υποδείξεις του ∆ήµου.

Άρθρο 36
Τύποι κάδων Ανακύκλωσης
1.     Με την ανακύκλωση τίποτε δεν πάει χαµένο αφού κάθε συσκευασία μετατρέπεται σε αξιοποιήσιµη πρώτη ύλη.
2.      Ο ∆ήµος Ερμιονίδας έχει τοποθετήσει σε πολλά σημεία:
α. ΜΠΛΕ κάδους ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας.
β. ΚΑΦΕ κάδους χωριστής συλλογής βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων.
 γ. ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ κάδους ανακυκλώσιμων υλικών μη συσκευασίας και ανακυκλώσιμων συσκευασίας από αστοχία δημοτών για μηχανική ανάκτηση σε αδειοδοτημένη μονάδα, που θα δρα επιβοηθητικά στους μπλε κάδους.
 δ. Διάφορους κάδους για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών,
                     μεταχειρισμένων λαδιών κ.λπ.

Άρθρο 37
Χρησιµοποίηση Κάδων Ανακύκλωσης
1.     ΜΠΛΕ ΚΑ∆ΟΙ
Στους µπλε κάδους απορρίπτονται
α. Γυάλινες συσκευασίες από: νερό, αλκοολούχα ποτά, χυµούς, αναψυκτικά, βαζάκια τροφίµων και λοιπά, οι χάρτινες συσκευασίες από δηµητριακά,  πίτσες, µπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεµες, χαρτοσακούλες, κ.α., τα χαρτοκιβώτια από ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικές καθώς και το έντυπο χαρτί (εφηµερίδες, περιοδικά, βιβλία κ.λπ.).
β. Πλαστικές συσκευασίες: µπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτια, λάδι, φιλµ περιτυλίγµατος, απορρυπαντικά, είδη καθαρισµού, σαµπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεµες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.α.
γ. Μεταλλικές συσκευασίες κονσερβών, αλουμινίου από αναψυκτικά, µπύρες, γάλα εβαπορέ, τόνο, καφέ, τοµατοπολτό, έτοιμα φαγητά κ.α.
Οι σακούλες µε τα ανακυκλώσιµα απορρίµµατα πρέπει να τοποθετούνται στους κάδους µε τρόπο ώστε το καπάκι του κάδου να ξανακλείνει οµαλά µετά τη χρήση. Όταν ο κάδος γεµίσει και δεν δύναται να δεχθεί άλλες ποσότητες απορριµµάτων, απαγορεύεται η εγκατάλειψη των συσκευασιών στο οδόστρωµα ή το πεζοδρόµιο. Επιβάλλεται η φύλαξή τους σε κατάλληλο χώρο όπου δε δηµιουργούνται προβλήµατα στις γειτονικές κατοικίες και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε κατοικίδια ζώα (π.χ. βεράντες, αυλές, υπόγεια, ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους).
2.     ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ
Στους καφέ κάδους απορρίπτονται
α. ΟΙΚΙΑΚΑ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ:  Αποτελούν το οργανικό κλάσμα των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων τα οποία δημιουργούνται στις οικίες (ή και σε δημόσιους χώρους στη περίπτωση των αποβλήτων κήπων) και διακρίνονται σε:
-       Απόβλητα τροφών: Το ρεύμα αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα που απορρίπτονται γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου ή χρησιμοποιήθηκαν εν μέρει κατά την παρασκευή γευμάτων εντός των οικιών.
-       Ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών που απορρίφθηκαν.
β. ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: Προέρχονται από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως κέντρα διασκέδασης, αναψυχής, εστίασης, super market, κλπ. Ειδικότερα:
-       Επιχειρήσεις λιανικής και χονδρικής: Super markets, αγορές τροφίμων, κλπ.
-       Διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις σε δρόμους και εμπορικά κέντρα
-       Εστίασης – διασκέδασης: Ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης
-       Εκπαίδευση: Εκπαιδευτήρια, σχολεία
-       Γραφεία και υπηρεσίες: Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
-       Υγεία και Κοινωνική μέριμνα: Νοσοκομεία (Κ.Υ.), ιατρικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα περίθαλψης.
  1. ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ
Στους πράσινους κάδους απορρίπτονται ανακυκλώσιμα υλικά μη συσκευασίας. Ειδικότερα:
-       Υλικά δομικών κατασκευών (μονωτικά, φελιζόλ, γυψοσανίδες, χαρτόνια κ.λπ.)
-       Εξαρτήματα υδραυλικών και αρδευτικών υλικών
-       Ρούχα, υφάσματα
-       Απόβλητα νεκροταφείων
-       Υπολείμματα από καθαρισμούς οδών, υπαίθριων αγορών καθώς και άλλα δημοτικά απόβλητα. 
4.     ΚΑ∆ΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
Στους κάδους αυτούς εναποτίθενται µικρές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές π.χ. ηλεκτρ. σίδερα, σεσουάρ, τοστιέρες, φρυγανιέρες, καφετιέρες, λαµπατέρ, µικροϋπολογιστές κ.λπ.
5.     ΚΑ∆ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ
Σ’ αυτούς τους κάδους ρίπτονται πάσης φύσεως µπαταρίες (πλην αυτών των αυτοκινήτων και των λοιπών οχηµάτων)
6.     ΚΑ∆ΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΛΑ∆ΙΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ
Τα µηχανέλαια, λιπέλαια κ.λπ. προϊόντα αλλαγής σε οχήματα – μηχανήματα συγκεντρώνονται από τα συνεργεία αυτοκινήτων σύµφωνα µε τα καθορισθέντα και τον προγραμματισμό του φορέα. Επίσης τοποθετούνται κάδοι για συλλογή λαδιών μηχανών σκαφών.
7.     ΚΑ∆ΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΛΑ∆ΙΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (στα σχολεία και αλλού)
Στους κάδους αυτούς ρίπτονται έλαια οικιακής – επαγγελµατικής χρήσεως π.χ. τηγανέλαια, σύµφωνα µε το πρόγραµµα του ∆ήµου, που συγκεντρώνονται από τον περισυλλογέα µε δική του ευθύνη.

Άρθρο 38
∆ιαχείριση και τελική διάθεση αµιάντου.
1.     Σύµφωνα µε το Π.∆. 212/2006 (ΦΕΚ 212/2006 τ.Α), την οδηγία 2003/18/ΕΚ και σύμφωνα µε τις τροποποιήσεις τους, προ της έναρξης διαδικασίας κατεδάφισης ή συντήρησης κτηρίων, οι  εργοδότες ή οι εργολάβοι οφείλουν να καταρτίζουν σχέδιο εργασίας και να λαµβάνουν όλα τα µέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Τα αµιαντούχα υλικά θα πρέπει να αφαιρούνται και στη συνέχεια να συλλέγονται, να αποθηκεύονται και να απορρίπτονται ως επικίνδυνα απόβλητα σύµφωνα µε την ΚΥΑ 13588/725 (ΦΕΚ 383/2006 τ.Β).
2.      ∆εν επιτρέπεται η αφαίρεση, µεταφορά και διαχείριση των αποβλήτων αµιάντου από τους µη έχοντες νόµιµη άδεια σχετικής αφαίρεσης αµιάντου, κατάλληλη τεχνογνωσία, µεθόδους και εξοπλισµό. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται εκτός των άλλων και πρόστιµο σύµφωνα µε το αρ. 33.

Άρθρο 39
Αρμοδιότητες Διαχείρισης Συστήματος ‘Καφέ’ Κάδων
Στο Δήμο Ερμιονίδας εφαρμόζεται η συλλογή οργανικών υπολοίπων (βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων) μέσω της χρήσης καφέ κάδων.
Η διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων των καφέ κάδων γίνεται από τον Δήμο Ερμιονίδας και η διάθεσή τους για κομποστοποίηση γίνεται σε αδειοδοτημένο χώρο εντός του Δήμου Ερμιονίδας. Εάν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν τότε η διάθεση για κομποστοποίηση γίνεται σε αδειοδοτημένο χώρο εκτός του Δήμου Ερμιονίδας.
Οι επιχειρήσεις εστίασης, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι πολίτες οφείλουν να ρίχνουν τα οργανικά υπόλοιπα στους καφέ κάδους.
Ο Δήμος θα συλλέγει το περιεχόμενο των καφέ κάδων με ειδικό απορριμματοφόρο. 
Οι δημότες οφείλουν να μην απορρίπτουν τα παραπάνω οργανικά υπόλοιπα (βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα) στους άλλους κάδους πλην των καφέ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Η καθαριότητα των χώρων αποβλέπει σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και επισκεπτών του ∆ήµου Ερμιονίδας και στηρίζεται στη διαρκή συνεργασία των δηµοτών µε τις υπηρεσίες του ∆ήµου. Κάθε δηµότης έχει την ηθική υποχρέωση να είναι ενεργός πολίτης, να τηρεί τις διατάξεις του παρόντος κανονισµού και να προβαίνει σε συστάσεις σε εκείνους που τις παραβιάζουν. Κάθε δηµότης επίσης οφείλει να γνωστοποιεί στις αρµόδιες υπηρεσίες του ∆ήµου και τους επόπτες καθαριότητας τις παραλείψεις-παραβάσεις της υπηρεσίας καθαριότητας αλλά και τις παραβάσεις των συνδημοτών σε σχέση µε τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.