eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Οι νέες δηλώσεις του Περιφερειάρχη μας από argolida.gr

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα: «Το θέμα του Ανάβαλου δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αρχής. Παρόλα όμως αυτά δεν εξέφρασα ποτέ την πρόθεση να μην προχωρήσει το έργο. Αντιθέτως αναζητώ λύση και μάλιστα άμεση ώστε να γίνει το έργο του φράγματος της Τζερτζελιάς το οποίο θα λύσει και το πρόβλημα της ύδρευσης της Ερμιονίδας που αν δεν γίνουν αυτά τα έργα κόστους 150 εκατομ. Ευρώ  οδηγείται προς ερημοποίηση».  

Εξέφρασε όμως την άποψη ότι θέλει πολύ ενέργεια για να ανέβει το νερό Ανάβαλου στα βουνά και με το ύφος του επέτεινε την άποψή του.
Τώρα δηλώνει ότι το έργο αυτό δεν είναι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Προφανώς είναι αναρμόδιος ο Περιφερειάρχης, αλλά .. κρίσεις για την ενέργεια έκανε. Ως αναρμόδιος τi αξία έχει για μας οποιαδήποτε πρόθεσή του για το έργο; 
Άρα οι της Ερμιονίδας έχουμε να κάνουμε, ως προς το έργο του Ανάβαλου, μόνο με τον Αρμόδιο Υπουργό ο οποίος ξέρει και πρέπει να ανακοινώσει δεσμευτικά ότι, όταν ολοκληρωθεί το έργο (μεταφορά και δίκτυο διανομής μόνο προς άρδευση), η τιμή του νερού θα είναι αυτή ή θα είναι μέσα σε αυτά τα όρια. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να πει ότι μετά από μια 5ετία χρήσης, οπότε θα υπάρχουν μεγάλα έξοδα λειτουργίας, συντήρησης και ανταλλακτικών η τιμή θα είναι περίπου αυτή. Να ξέρει ο αγρότης τι τον περιμένει, να μείνει στο κτήμα του προγραμματίζοντας επενδύσεις, ή να πει στα παιδιά του να πάρουν το δρόμο προς τα αστικά κέντρα και την ξενιτιά (που ήδη τον έχουν πάρει τα περισσότερα)

Και αν για το έργο του Ανάβαλου ο κ. Νίκας δηλώνει αναρμοδιότητα, μας δηλώνει στη συνέχεια ότι "Αντιθέτως αναζητώ λύση και μάλιστα άμεση ώστε να γίνει το έργο του φράγματος της Τζερτζελιάς το οποίο θα λύσει και το πρόβλημα της ύδρευσης της Ερμιονίδας που αν δεν γίνουν αυτά τα έργα κόστους 150 εκατομ. Ευρώ  οδηγείται προς ερημοποίηση". Αυτό σημαίνει ότι είναι πλήρως αρμόδιος για το φράγμα το οποίο επιπροσθέτως θα λύσει και το πρόβλημα ύδρευσης της Ερμιονίδας (η μελέτη γράφει και το πρόβλημα ύδρευσης Ασίνης, και της περιοχής του φράγματος, ακόμη και για άρδευση μιλάει). Και αναγνωρίζει τελεσίδικα ότι χωρίς αυτά τα έργα η Ερμιονίδα οδηγείται προς "ερημοποίηση", που σημαίνει ότι σε μια ερημοποιημένη Ερμιονίδα ούτε αγρότης, ούτε κτηνοτρόφος, ούτε ψαράς μπορεί να ζήσει, αλλά ούτε και ο τουρισμός.

Πέρα από δηλώσεις και ανασκευές ο νέος Περιφερειάρχης αποδέχεται μια κατάσταση: Ότι από μόνο του το έργο του Ανάβαλου, ή από μόνο του το έργο του φράγματος της Τζετζελιάς δεν λύνουν το πρόβλημα του νερού της Ερμιονίδας. Ως προς αυτό τον ευχαριστούμε που βλέπει ότι η Ερμιονίδα χρειάζεται επένδυση της τάξης των 150 εκ. ευρώ για τα δύο αυτά έργα για να αποφύγει την ερημοποίηση.
Επειδή έχω γράψει πάρα πολλά για το όλο θέμα, προ πολλού είχα διατυπώσει τη γνώμη ότι μόνον ο Ανάβαλος δεν ξεδιψά την Ερμιονίδα, απλά αρδεύει μέρος αυτής. Συγχρόνως παρουσιάζεται το πρόβλημα ότι το καλοκαίρι χρειαζόμαστε πολύ νερό, το χειμώνα καθόλου, όμως δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε ποσότητες για καλοκαιρινή χρήση χωρίς υδατοδεξαμενές. Επίσης  μόνο του το Φράγμα της Τζερτζελιάς δεν μπορεί να εγγυηθεί σταθερή τροφοδοσία νερού, γιατί υπάρχουν χρονιές που δεν βρέχει, και η ροή προς το φράγμα θα είναι πολύ μικρή.

Επειδή Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, Αρμόδιος Υπουργός είναι της ΝΔ, αυτό είναι για την Ερμιονίδα καλό, γιατί θα υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία στην υλοποίηση αυτών των δύο έργων.
Τα έργα αυτά τα θέλουμε, τα έχουμε μεγάλη ανάγκη, είναι όρος ύπαρξης και ανάπτυξης της Ερμιονίδας και δεν θέλουμε να μείνουν απλώς γαλάζια όνειρα, όπως πριν έμεναν πράσινα και πρασινοκόκκινα.
Ας, ο Δήμαρχος μας, καλέσει τον Περιφερειάρχη και τον Υπουργό, και στο Δημαρχείο να συζητηθεί το όλον του εγχειρήματος και να δεσμευτούν όλοι. Όσο για τους δημότες που τόσα και τόσα άκουσαν και ακούνε, αλλά αυγά στο τηγάνι δεν βλέπουνε, είναι φυσικό να κρατούν μικρό καλάθι. Δώστε με τις πράξεις και τα έργα σας το σύνθημα ότι πλέον το καλάθι μεγαλώνει.

Σημείωση: Ο Δήμος μας έχει ως ώριμο έργο την αφαλάτωση στα Χώνια, που μπορεί να δώσει πόσιμο νερό πολύ πιο σύντομα από το φράγμα της Τζερτζελιάς που θέλει τη δεκαετία του και βάλε. Αυτό το έργο που το διαγράφει, ως φαίνεται, τόσο ο Υπουργός όσο και ο Περιφερειάρχης (άραγε και ο Δήμαρχός μας;) έχει αρμόδιο; Το ξέχασαν ξαφνικά όλοι; Άλλα 10 χρόνια χωρίς πόσιμο περιμένοντας τη Τζερτζελιά; Το γκαζόν του γκολφ, της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης στη χώρα μας που με καμάρι "ξεμπλοκάρισε" ο αρμόδιος Υπουργός, με τι θα το ποτίζουν; Μήπως πάλι μία από τα ίδια;
Εξ ου και το μικρό καλάθι!

Βασίλης Γκάτσος