eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΟΥ - ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ:

''Μια δασκάλα...''

''Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τίμησε την Ομότιμη Καθηγήτρια φιλολογίας και συμπατριώτισσά μας Κυρία Ελένη Πολίτου - Μαρμαρινού''

Του Κώστα Γεωργουσόπουλου
 Οταν ένας δάσκαλος αποχωρεί από τις αίθουσες διδασκαλίας, το πιο πιθανό είναι να αποχωρήσει χωρίς να το αντιληφθεί κανένας, γιατί τίποτε δεν άφησε πίσω του να τον θυμίζει, ούτε καν απέχθεια, μίσος ούτε ενοχλητική αμάθεια. Και δυστυχώς πολλοί τέτοιοι δάσκαλοι αναχωρούν προς την ιδιώτευση χωρίς να αφήσουν ίχνη στις μέρες μας. Κανείς δεν τους νοσταλγεί, κανείς παλιός τους μαθητής δεν αλλάζει πεζοδρόμιο ανάμεσα στα αυτοκίνητα για να τους χαιρετήσει. Λίγοι και εκλεκτοί γεύονται τον έπαινο της αγοράς, των μαθητών και συχνά των οπαδών τους. Γιατί υπάρχουν δάσκαλοι γκουρού, οδηγοί, παιδαγωγοί στην κυριολεξία, που μυούν γενεές μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών στη γνώση, αλλά συνάμα διδάσκουν και ήθος και συνέπεια, αλήθεια, ειλικρίνεια και πάθος. 

Μια τέτοιας ποιότητας δασκάλα, η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, νεοελληνίστρια Ελένη Πολίτου - Μαρμαρινού, που πρόσφατα αποχώρησε από την έδρα χωρίς να πάψει.....
....... να εργάζεται, να ερευνά, να ερμηνεύει και να καθοδηγεί νέες διψασμένες, «φανατικές για γράμματα» ψυχές. Προς τιμήν της κυκλοφορεί από τις πάντοτε φιλόξενες εκδοτικές πρωτοβουλίες Γκούτενμπεργκ ένας τόμος αφιερωμένος στη σεμνή, αθόρυβη, μακριά από τη χλαλοή της κοσμικής πνευματικής αγοράς επιστήμονα, δοκιμιογράφο και κριτικό. Και ο τόμος είναι ταμείο, κιβωτός νεοελληνικών δοκιμίων και μελετών. 

Με τον ενδεικτικό τίτλο και την τρυφερή παρουσία της Ελένης «Τριαντάφυλλα και γιασεμιά» και με επιμέλεια των καθηγητών Ζ. Ι. Σιαφλέκη και Ερης Σταυροπούλου, με πρόλογο του καθηγητή και πρώην πρύτανη Γ. Μπαμπινιώτη και του πρώην γενικού γραμματέα του Πανεπιστημίου και καθηγητή Π. Κοντού, 35 καθηγητές και διδάκτορες, Ελληνες και ξένοι, καταθέτουν τα πορίσματα, την έρευνα και τις κριτικές τους αποτιμήσεις με πρόσωπα, τάσεις, σχολές, εποχές και μόδες της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πεδίου δράσης και ευδοκίμησης της Ελένης Πολίτου - Μαρμαρινού. 

Προσωπικά εύχομαι στην εφηβική πάντα Ελένη δυναμική συνεχή παρουσία.

http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4774490