eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

''Πιλοτικό πρόγραμμα''

''Οι κρυστάλλινες θέσεις και η θεωρία δεν γίνονται αποτέλεσμα με το κατ’ ευθείαν''
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Αφού λοιπόν θέλουμε πλήρη ανακύκλωση μετά διαλογής (ξεχωριστά χαρτί, γυαλί, πλαστικό κ.λ.π.) δεν ξεκινάμε με εθελοντές σε όλη την Επαρχία. Ήδη ο εθελοντισμός σε Κοιλάδα, και Σχολείο Ερμιόνης ήταν τα πρώτα πειράματα που δείξανε και τα όρια του εθελοντισμού. Δυστυχώς δεν έχουμε κανένα επαγγελματικό πείραμα, δηλαδή ανακύκλωση με ανθρώπους που πληρώνονται γι’ αυτό ιδιωτικά και κυρίως με υπαλλήλους του Δήμου Ερμιονίδας, ώστε να βγουν και εκεί συμπεράσματα. Επίσης δεν υπήρχε κανένας σημειακός πειραματισμός, δηλαδή......
..... ένα νοικοκυριό, δύο τρία καταστήματα, δύο τρεις βιοτεχνίες, δύο τρία εξοχικά να κάνουν έναν κύκλο διαχείρισης των απορριμμάτων τους με πλήρη ανακύκλωση και διαλογή, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να επιλυθούν. Γιατί η πλήρης ανακύκλωση και διαλογή σε επίπεδο νοικοκυριού και καταστήματος είναι πολύ προχωρημένο πράμα, μέχρι τώρα μόνο για κοινωνίες τύπου Σουηδίας, Γερμανίας κ.λ.π.
Μετά από αυτό το πειραματικό στάδιο και με την εξ αυτού εμπειρία, δεν απλώνεσαι σε όλη την Ερμιονίδα. Διαλέγεις έναν οικισμό που τα έχει όλα μαζί με μια στενή γύρω του ζώνη εξοχικών. Εκεί εφαρμόζεις το πλήρες σχέδιο σου και τις διαδικασίες που αποφάσισες. Εκεί συνδυάζεις επαγγελματισμό, εθελοντισμό (προσοχή, όχι με εθελοντές που ο εθελοντισμός τους εξυπηρετεί πολιτικές ή κομματικές θέσεις, ή προσωπικές ιδεοληψίες) και τη συμμετοχή του κόσμου. Αν επιτύχεις, αν διορθώσεις όλα τα στραβά και λειτουργήσεις το σχέδιο σου δύο χρόνια, ώστε να διαπιστώσεις ότι είναι βιώσιμο στην πράξη, τότε το μεταφέρεις σε όλη την Ερμιονίδα. Και βέβαια η συμμετοχή του κόσμου είναι κρίσιμο θέμα. Γιατί δεν είναι εύκολο να συμμετέχεις βγάζοντας από το σπίτι σου 2 κιλά σκουπίδια και ανακυκλώσιμα και να πληρώνεις στον δήμο τα ίδια με ένα κατάστημα που βγάζει 100 κιλά τη μέρα, όταν μάλιστα ούτε στον κάδο δεν τα πάει.
Η Ερμιόνη μπορεί να είναι το πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου μαζί με τον Κάμπο της και μέχρι την Πικροδάφνη. Υπάρχει τοπική θέληση αποδεδειγμένη, υπάρχει εμπειρία, και υπάρχουν όλες οι δυσκολίες, εδάφους, πολλών καταστημάτων, παραλιών, εξοχικών, κότερων, κ.λ.π.
Για τα έργα που γίνονται για την νέα Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη στον παλιό Ιππόδρομο θα κατασκευαστεί ένα τεράστιο στέγαστρο που θα φέρει και φωτοβολταϊκά. Έ, δίπλα του φτιάχνουν ένα μικρό πανομοιότυπο για να δουν πώς συμπεριφέρεται και να λύσουν προβλήματα πριν πάνε στη μεγάλη κατασκευή.
Εμείς του ιδιωτικού τομέα έτσι δουλεύουμε. Ας μας αντιγράψει ο αγαπητός Αντιδήμαρχος.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος