eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

''Τα κάλαντα στις γειτονιές και τα σοκάκια της Ερμιόνης απο τους Κανταδόρους της.''

"Οι κανταδόροι είπαν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους Ερμιονίτες που τους υποδέχτηκαν με ευχές και κεράσματα...."

Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης
Μία Κιθάρα, ένα ακορντεόν και οι "ζεστές" φωνές των Κανταδόρων, χάρισαν  ένα διαφορετικό γιορτινό και Χριστουγεννιάτικο"άρωμα"στις γειτονιές και τα σοκάκια της Ερμιόνης.
H όμορφη παράδοση που διατηρούν με αγάπη και μεράκι όλα αυτά τα χρόνια οι κανταδόροι τηρήθηκε και φέτος με την  παρέα των Γιάννη Αφεντάκη, Μανώλη Καρατζά, Κώστα Συμεωνίδη , Άρη και Γιάννη Σκούρτη, Σταμάτη Βλαχοδημήτρη , Ηλία Βλάχο και Σταύρο Νάκο να συνεχίζουν να γράφουν την δική τους όμορφη ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
(οι κανταδόροι στο σπίτι του σεβαστού ιερέα της Ερμιόνης, πατέρα Ιωάννη Αμπελά)
Ο τρόπος με τον οποίο τους "υποδέχτηκαν" οι Ερμιονίτες, οι ευχές τους, τα κεράσματά τους και τα ζεστά λόγια που τους είπαν: "Μπράβο για την προσπάθεια που κάνετε όλα αυτά τα χρόνια" ήταν για τους κανταδόρους η καλύτερη ανταμοιβή. Η διατήρηση και διάδοση της τοπικής μας παράδοσης, συμβολίζει τους άρρηκτους δεσμούς αυτού του τόπου με την πλούσια κληρονομιά του που τον καθιστούν τόπο ξεχωριστό επειδή όλα αυτά τα χρόνια τα ήθη και έθιμά του όχι μόνο δεν έχουν σβήσει αλλά περνούν απο γενιά σε γενιά.
Θυμούνται οι παλιότεροι αλλά (κυρίως) μαθαίνουν οι νεότεροι, αυθεντικές και ανθρώπινες στιγμές......
.......... και εποχές που μπορεί να είναι σε "ασπρόμαυρο φόντο" αλλά δίνουν "χρώμα" αισιόδοξο στην σημερινή δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε μιας και η τοπική μας παράδοση (αναπόσπαστο κομμάτι της, είναι και οι κανταδόροι), αποτελεί το δικό μας "σημείο αναφοράς" στο οποίο και στηριζόμαστε, γιατί εκφράζει το γνήσιο και αυτό που πραγματικά είμαστε!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
 (ο πατέρας Δημήτρης προσφέρει τα παραδοσιακά γλυκά και ποτά στο μέλος των κανταδόρων και ακορντεονίστα Σταμάτη Βλαχοδημήτρη για το καλό της ημέρας)
 ''Νοικοκυρά της Ερμιόνης υποδέχεται τους καναταδόρους''