eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

''WET NEWS (6)'' ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΠΑΓΓ/ΔΥΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ''

''Ελληνικές θάλασσες και τουρισμός -Στοίχημα που θα κερδίσουμε!''
-Ένα νέο άρθρο του Γιώργου για τη θάλασσα και τον τουρισμό-
Γράφει ο Γιώργος Καλλιάνος



Στο συνέδριο «ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» που έλαβε χώραστις 25 Νοέμβριου 2010 στην Αθήνα αναφέρθηκαν παρά πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το μέλλον και την βιωσιμότητα του καταδυτικού τουρισμού στην χώρα μας .Αυτό το συνέδριο έθιξε πολλά καίρια ζητήματα όσον αφορά την κατάδυση στην χώρα μας ως μέσο προσέλκυσης τουριστών αλλά και την δυναμικότητα που μπορεί να έχει σε βάθος χρόνου για την ανάπτυξη μια νέας δύναμης που θα προστεθεί στην βαριά ‘’ βιομηχανία’’ που διαθέτει η Ελλάδα και λέγεται τουρισμός!

 

Με το πέρας των ομιλιών και παρουσιάσεων του Συνεδρίου, με πρωτοβουλία των καθηγητών Χαρίτωνος Χυντήρογλου και Δρόσου Κουτσούμπα παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από όλες τις παρουσιάσεις και τις επί μέρους συζητήσεις, και συντάχθηκε το παρακάτω ψήφισμα που θα προωθηθεί στους αρμοδίους φορείς και το οποίο αναφέρει:(πηγή καταδυτικός οδηγός Ελλάδος) 










Ψήφισμα - Συμπεράσματα και Προτάσεις
όλες οι φωτογραφίες απο αρχείο: george kallianos

1. Η αυτόνομη κατάδυση ως τουριστικό προϊόν αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό κεφάλαιο για τις εθνικές οικονομίες πολλών χωρών.


2. Η αυτόνομη κατάδυση στη χώρα μας ενώ φαίνεται να έχει μια ιστορία 25 χρόνων, εντούτοις μόλις τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή του νόμου 3409 έχει αναπτυχθεί προσθέτοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις συγκεκριμένες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

 
3. Η συμμετοχή του συγκεκριμένου κλάδου μπορεί να μην έχει μέχρι σήμερα αποτιμηθεί στο επίπεδο της εθνικής οικονομίας ωστόσο εκτιμάται πως έχει να προσφέρει πολλά σε αυτήν.

 
4. Η αναγκαιότητα της σύνδεσης της πολιτικής ηγεσίας (κυβέρνηση) – τοπικής αυτοδιοίκησης με την επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγικούς φορείς για να αναδειχθεί ο κλάδος του καταδυτικού τουρισμού κρίνεται επιτακτική ιδιαίτερα σε αυτήν τη περίοδο που η χώρα διανύει – εναλλακτική μορφή εισερχόμενου τουρισμού.

 
5. Η σύνδεση αυτή θα πρέπει να στηρίζεται σε διεθνείς πρακτικές και προσεγγίσεις αξιοποιώντας τη μέχρι σήμερα συσσωρευμένη εμπειρία.


6. Η πολιτική ηγεσία έδειξε, τουλάχιστον στο πλαίσιο της ημερίδας, διατεθειμένη να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Καταδυτικά Κέντρα, Ένωση Ξενοδόχων, Επιστημονική Κοινότητα, Εξειδικευμένο Τύπο), προκειμένου να αναπτυχθούν ανάλογες δραστηριότητες, αναγνωρίζοντας όλες τις αναγκαιότητες.

 
7. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να αναπτυχθούν εξειδικευμένα Εργαλεία – εκδόσεις προώθησης της ιδέας του καταδυτικού τουρισμού, κατά την πρακτική των Εκδόσεων ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων. Ως τέτοια εργαλεία θεωρούνται διάφορες έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις (π.χ. Λευκώματα, Οδηγοί χαρακτηριστικών ειδών χλωρίδας και πανίδας του θαλάσσιου βιόκοσμου, CD, DVD υποθαλάσσιων οργανισμών και Καταδυτικών προορισμών), που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και κατηγορίες κοινού (μαθητές, φοιτητές, τουρίστες, δύτες, περιβαλλοντολόγους, κλπ) καθώς και στα επί μέρους ενδιαφέροντα (Αρχαιολογία, Θαλάσσια Βιολογία, Επιστημονική Κατάδυση, κ.ά.).

 
8. Από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ημερίδας φαίνεται πως υπάρχει αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενιαίας λίστας με τα ζητούμενα των επαγγελματιών προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειές τους.


9. Να διαμορφωθεί ειδικό Γραφείο Διασύνδεσης του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού με τους ενδιαφερόμενους Φορείς.

 
10. Να διαμορφωθεί Επιτροπή - Δεξαμενή ιδεών και καινοτόμων δράσεων (think tank), η οποία θα ιεραρχήσει τις σκέψεις και προτάσεις που θα αποτελέσουν ένα μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό δράσεων για την ανάπτυξη του κλάδου συμβατού με την προστασία της βιοποικιλότητας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 
11. Η λειτουργία των πρώτων υποβρύχιων μουσείων δύναται να συντελέσει αποφαστικά στη δημιουργία παγκόσμιου ανταγωνιστικού προϊόντος.


12. Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι από την εφαρμογή του νόμου 3409 και των συναφών υπουργικών αποφάσεων, ο νόμος είναι σαφής και πληρεί τις απαιτήσεις του καταδυτικού χώρου και θα πρέπει να συμπληρωθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και διατάξεις, που αφορούν στα καταδυτικά πάρκα.

 
13. Τέλος, όσον αφορά την αγορά του καταδυτικού τουρισμού χρειάζεται η σύμπραξη της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, του ξενοδοχειακού κόσμου και της καταδυτικής κοινότητας, ώστε να διαδοθεί ότι τελικά υπάρχει και κατάδυση στην Ελλάδα και δικαιούμαστε ένα μερίδιο από την αγορά που λέγεται παγκόσμιος καταδυτικός τουρισμός.


Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις μετά το συνέδριο μας άφησαν ένα έντονο συναίσθημα αισιοδοξίας ..αλλά και προβληματισμού…αισιοδοξίας γιατί φαίνεται πλέον έντονα ότι μια νέα περίοδος αρχίζει για τον χώρο της κατάδυσης και του τουριστικού προϊόντος αυτής…μια αισιοδοξία ότι καινούργιες θέσεις εργασίας θα υπάρξουν για τους νέους της χώρας αυτής που τείνει να απαρτίζεται σε μεγάλο ποσοστό τελευταία από ανέργους η συνταξιούχους και όχι υγειείς εργαζόμενους…η Χώρα μπορεί και πρέπει να κερδίσει αυτό το στοίχημα…ο προβληματισμός όλων μας όμως έρχεται στο εάν και πότε η πολιτεία μας θα θελήσει να ποντάρει σε αυτό το σίγουρο χαρτί που λέγεται ελληνικές θάλασσες.




Με τιμή
Γιώργος Δ. Καλλιάνος
Εκπαιδευτής Αυτοδυτών Ελ/Ομοσπονδίας Υποβρύχιας δραστηριότητας,αθλημάτων,αλιείας και τεχνικής κολύμβησης.

Εκπαιδευτής-μέλος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας PADI και CMAS
Επαγγ /Δύτης



αρθρογράφος-μέλος του Εικονοσκοπίου






Σημείωση: Εντός των ημερών(ίσως αύριο) θα παρουσιαστεί αποκλειστικά απο το Εικονοσκόπιο και το αρχείο του Θωμά Σκούρτη η μεγάλη εμφάνιση του Γιώργου Καλλιάνου στην ΝΕΤ και την εκπομπή της Μαρίας Σαράφογλου ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.