eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Ειδικό Δικαστήριο: Δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στον Ν. Παππά - Χρηματική ποινή στον Χρ. Καλογρίτσα

5789575


Του Παναγιώτη Στάθη

Σε ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή επί τριετία, την ανώτερη που προβλέπεται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καταδίκασε ομόφωνα το Νίκο Παππά το Ειδικό Δικαστήριο. Σε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδίκασαν οι δικαστές το Χρήστο Καλογρίτσα. Νωρίτερα ο εισαγγελέας ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας είχε προτείνει ποινή ενός έτους για το Νίκο Παππά και έξι μηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Με την απόφαση του το δικαστήριο διαβιβάζει και τα πρακτικά της δίκης με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμάντη στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προκειμένου να διερευνηθεί το περιεχόμενο της κατάθεσης ώστε να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της περί διαδρομών μαύρου χρήματος από το γραφείο του επιχειρηματία στον ΣΥΡΙΖΑ.


Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο συνήγορος του Ν. Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης σχολίασε: "Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια: Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια. Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται.Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών. Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία".

Από την πλευρά του ο Θ. Μαντάς δήλωσε: "Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της Εισαγγελέως  και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητα της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην Ελληνική κοινωνία. Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου".

Ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε: "Σε μια εποχή, που στη συνείδηση του ελληνικού Λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από τη δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική".

Ομόφωνα ένοχοι Νίκος Παππάς και Χρήστο Καλογρίτσας

Νωρίτερα σήμερα, το Ειδικό δικαστήριο είχε κρίνει ομόφωνα ένοχους τους Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος και ο επιχειρηματίας ως συνεργός του στο συγκεκριμένο αδίκημα. Την απόφαση ανακοίνωσε η πρόεδρος του Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η προβλεπόμενη ποινή κατ' ανώτατο όριο είναι φυλάκιση δύο χρόνων.

Η απόφαση είναι αμετάκλητη και δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου.

Οι ποινές που προτάθηκαν

Ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας είχε προτείνει ποινή ενός έτους  για το Νίκο Παππά και έξι μηνών για τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αιτήθηκε ελαφρυντικά και μέσω των συνηγόρων του ανέφερε:

"Η υπεράσπιση του Νίκου Παππά δεν ζητεί αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Κι αυτό, γιατί η υποβολή του αιτήματος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της νομικής και ουσιαστικής ορθότητας της καταδικαστικής απόφασης και συνακολούθως της ενοχής του αιτούντος ελαφρυντικά. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι και δε νιώθει ένοχος για παράβαση καθήκοντος, αλλά τουναντίον ακράδαντα πιστεύω ότι έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ελεύθερης ενημέρωσης των πολιτών".

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Καλογρίτσας ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτιών, αλλά και την αναγνώριση της συνδρομής του στην υπόθεση.

Σημειώνεται ότι στη δίκη παραστάθηκε ο αναπληρωτής εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας, καθώς η τακτική εισαγγελέας της δίκης Όλγα Σμυρλή ήταν ασθενής.

Δήλωση Παππά

Για "πολιτική δίκη"  που έγινε ( και) " για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι" έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς σε δήλωσή του.

"Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS. Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. 

Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο. 

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. 
Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. 

Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους "γαλάζιους κοριούς" και τις "γαλάζιες ακρίδες". 
Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. 
Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. 

Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. 
Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. 
Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον".

Νωρίτερα, αντίστοιχο σχόλιο έκανε και στο Twitter, στον προσωπικό του λογαριασμό:

"Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS. Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο. Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους 'γαλάζιους κοριούς' και τις  'γαλάζιες ακρίδες'. Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον".

https://www.google.com/amp/s/www.capital.gr/epikairotita/3700735/eidiko-dikastirio-duo-xronia-fulakisi-me-anastoli-ston-n-pappa-xrimatiki-poini-ston-xr-kalogritsa%3famp=true