eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Γιάννης Μαργέτας:''Νέα συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Σίμο Κεδίκογλου για θέματα επιδοτήσεων στον Πρωτογενή Τομέα της Ερμιονίδας.''

 

Νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου, για θέματα Κτηνοτροφίας, Αγροτικά, Αλιευτικά και Μελισσοκομικά, με την ιδιότητά μου ως υποψηφίου Δημάρχου Ερμιονίδας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη σύσκεψη με τον Υφυπουργό συμμετείχαν ο Διευθυντής του Γραφείου του  κ Ανδρέας Θεοφίλου, ο Σύμβουλος του κ Παλυβός Νικόλαος,   οι συνδημότες μας Κρητικός Ανδρέας – Μαθηματικός – υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Κώστας Μπουγιούρας – συνταξιούχος κτηνοτρόφος, ο κ. Αργύρης Μπάρδης – κτηνοτρόφος, και ο κ. Mορόγλου Δημήτρης ασχολούμενος με την αλιεία και τον  αλιευτικό τουρισμό.

Συζητήθηκαν ζωτικά θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και υπήρξαν δεσμεύσεις για άμεση επίλυση.


Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η δραματική μείωση των κοινοτικών επιδοτήσεων στην Κτηνοτροφικό και Αγροτικό Τομέα στην Ερμιονίδα.

Περιγράψαμε στον κ. Υφυπουργό το θεσμικό πλαίσιο των κοινοτικών επιδοτήσεων, σε ό,τι αφορά την Ερμιονίδα, από το 1981 μέχρι σήμερα για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη μείωση των επιδοτήσεων που έχει συντελεστεί στην περιοχή μας.

Η Οδηγία του Συμβουλίου της 20ης Ιουλίου 1981 «περί του Κοινοτικού Καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών», κατά την έννοια της οδηγίας 75/268/ΕΟΚ(Ελλάς) (81/645/ΕΟΚ), περιελάμβανε ολόκληρη την Ερμιονίδα στις μειονεκτικές περιοχές και ελάμβαναν όλοι οι απασχολούμενοι με την κτηνοτροφία και τα αγροτικά σημαντικές επιδοτήσεις. Ο διαχωρισμός της περιοχής σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές, ευνοούσε τις περισσότερες Κοινότητες του Δήμου μας που βρίσκονταν σε ημιορινές περιοχές.

Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέθεσε στα κράτη – μέλη την εκπόνηση Εθνικών Μελετών για το νέο καθεστώς των επιδοτήσεων που αφορά την επόμενη δεκαετία. Από τη νέα μελέτη που ανατέθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, προέκυψε το νέο περιβάλλον των επιδοτήσεων για τη Χώρα μας, το οποίο για την Ερμιονίδα είναι όχι μόνο δυσμενέστερο αλλά και εξωπραγματικό. Δυσμενές γιατί κτηνοτρόφος που θα έπαιρνε επιδότηση περίπου 5.000 € με το προηγούμενο καθεστώς σήμερα παίρνει περίπου 500 € και εξωπραγματικό γιατί δεν μπορεί η Τροιζηνία, με την οποία συνορεύουμε ακόμα και μέχρι τη θάλασσα να είναι χαρακτηρισμένη ως ορεινή και να απολαμβάνει αυξημένων επιδοτήσεων και η Ερμιονίδα να είναι ολόκληρη χαρακτηρισμένη ως πεδινή. Δεν μπορεί τα Καρναζέϊκα με τα οποία συνορεύει ο Δήμος μας να είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχή με φυσικά μειονεκτήματα και οι αντίστοιχες περιοχές του Δήμου μας που συνορεύουν με αυτά να είναι εκτός.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυσκολία τροποποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, όταν ήδη έχει διαμορφωθεί η πολιτική για την επόμενη 10ετία.Με το λογικό επιχείρημα ότι  οι Εθνικές Πολιτικές δεν μπορεί να είναι δυσμενέστερες από τις οδηγίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τους κλάδους που κατ΄ εξοχήν πρέπει να ενισχύονται με επιδοτήσεις καθώς επίσης ότι ο συγκεκριμένος χάρτης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της μελέτης είναι εξωπραγματικός για τους λόγους που προαναφέραμε, ενημέρωσα τον κ Υφυπουργό ότι:

Εφόσον η Παράταξή μας αναλάβει τη διοίκηση των Τοπικών Υποθέσεων, άμεσα θα συγκροτηθεί επιτροπή πιστοποιημένων εμπειρογνωμόνων, που θα τοποθετήσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, συντάσσοντας νέα μελέτη που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Μέχρι όμως να πραγματοποιηθεί η τροποποίηση, πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση των απασχολούμενων στην κτηνοτροφία και τα αγροτικά στην Ερμιονίδα από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους ώστε να εξισορροπηθούν οι επιδοτήσεις της Ερμιονίδας τόσο με τις προηγούμενες που ελάμβαναν οι κάτοικοί της όσο και με των γειτονικών περιοχών.

Ο κ Υφυπουργός κατανόησε απόλυτα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί  και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα προβεί σε σχετικές ενέργειες.

Επιπλέον υπήρξε δέσμευση ότι στις επόμενες προκηρύξεις κοινοτικών Προγραμμάτων θα ληφθεί πρόνοια για επιπλέον μοριοδότηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν από κτηνοτρόφους και αγρότες που δραστηριοποιούνται στην Ερμιονίδα, ώστε να προηγούνται από τις υπόλοιπες περιοχές.

Σημαντική εξέλιξη είχαμε και στο θέμα της ένταξης στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Οι νέοι αγρότες στην Ερμιονίδα , μετά τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως ημιορινής παρέμειναν χαμηλά στη βαθμολογία και έμειναν εκτός Προγραμμάτων επιδοτήσεων. ΄Υστερα από πρότασή μας, για να εξαλειφθεί η αδικία, ο κ. Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα μεταφέρει κεφάλαια αδιάθετα από άλλα Προγράμματα, ώστε όλες οι εγκεκριμένες προτάσεις για νέους αγρότες στην Ερμιονίδα  να ενταχθούν κανονικά και να προχωρήσουν οι επιδοτήσεις.

Κρανίδι 15-02-2023

Γιάννης Μαργέτας

Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας