eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Όταν "τα παιδιά του Πειραιά", ταξίδεψαν σε όλη τη γη με φόντο τον Ολυμπιακό!

 *Όταν "τα παιδιά του Πειραιά", ταξίδεψαν σε όλη τη γη με φόντο τον Ολυμπιακό! 

** Πως η αθάνατη δημιουργία του Μάνου Χατζιδάκι και η αξέχαστη ερμηνεία της Μελίνας, έφτασαν τον Πειραιά στα πέρατα του κόσμου και έδωσαν χρώμα σε μια "ασπρόμαυρη" εποχή! 



Γράφει για το ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ο Δημοσιογράφος Μίλτος Ιωαννίδης


Δεκαετία του 1960.

Στην Ακτή Μιαούλη, παιδιά με κοντά παντελονάκια, βολτάριζαν με το Ναυτικό Φυλλάδιο στην κωλότσεπη. Εκεί πράκτορες, με το που τους έβλεπαν, τους τραβούσαν στον καταπέλτη για να μπαρκάρουν--με αφετηρία τους τον Πειραιά--προς τις θάλασσες του κόσμου! Ήταν η εποχή, που η ποντοπόρος Ναυτιλία της Ελλάδας, άρχισε να γίνεται παγκόσμια υπερδύναμη! Αργότερα, χάρη και σε αυτά τα "αμούστακα" παιδιά, (που σε λίγα μόλις χρόνια, έγιναν άφταστοι καπεταναίοι και μηχανικοί), ο Πειραιάς, καταξιώθηκε ως η Μητρόπολη της Ναυτοσύνης!

Σε αυτή την εποχή, με δύσκολες συνθήκες, με νωπές ακόμα τις πληγές από την κατοχή και τον αδελφοκτόνο εμφύλιο που ακολούθησε, ο αθάνατος ρεμπέτης Πειραιάς, (πολιτιστικό δώρο το ρεμπέτικο από τους Μικρασιάτες που φιλοξένησε), έμελε να γίνει δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια εποχή που η τεχνολογία και οι επικοινωνίες, ήταν ανύπαρκτες σε σχέση με το "" Σήμερα "!

Ποτέ την Κυριακή....

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια, ο πολιτισμός της Ελλάδας, χάρη στους" πνευματικούς κολοσσούς " που δημιούργησαν το νέο ελληνικό πνεύμα, ανθούσε.

Ένας από αυτούς, θαυμαστής του Πειραιά του ρεμπέτικου και του ολυμπιακού, ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ( που συνέθεσε για το "διαμάντι" του ελληνικού Κινηματογράφου την ταινία "Ποτέ την Κυριακή " με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη), το τραγούδι "Τα παιδιά του Πειραιά".

Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε, ήταν από εκείνη την στιγμή... Όταν η Ελλάδα και ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθούσε μέσα από τη "Μεγάλη Οθόνη", τη Μελίνα να ερμηνεύει με τον δικό της ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο..." Όσο κι'αν ψάξω δεν βρίσκω άλλο λιμάνι, τρελή να μ' έχει κάνει, όσο τον Πειραιά"....

Ένας ύμνος για το μεγαλύτερο λιμάνι. Ένας ύμνος για εκείνους που έγιναν "λεβέντες για χάρη του Περαία"!

Στις φωτογραφίες, κρατείστε τα στιγμιότυπα! 

Η Μελίνα, τραγουδάει" τα παιδιά του Πειραιά," έχοντας ως φόντο τη φωτογραφία του καμαριού του Πειραιά. Του Ολυμπιακού!

Το αποτέλεσμα;

Ο Πειραιάς, τα παιδιά του, ο Ολυμπιακός, να φτάσουν στο απόγειο της δόξας, μιας και χάρη σε αυτό το τραγούδι, έναν χρόνο αργότερα, το 1961, ο Μάνος Χατζιδάκις, κέρδισε το βραβείο ΌΣΚΑΡ για την υπέροχη μουσική που συνέθεσε!

Το δε τραγούδι του, αφιερωμένο στα "Παιδιά του Πειραιά", συμπεριλήφθηκε στην περίοπτη λίστα με τα 20 εμπορικότερα τραγούδια, του εικοστού αιώνα!

Αυτός είναι ο Πειραιάς της καρδιάς μας.

Ο Πειραιάς που μας ταξιδεύει. Που μας μαγεύει, που η θάλασσα του, γαληνεύει τη ψυχή μας.

Ο Πειραιάς μας. Η Μητρόπολη της ναυτοσύνης μας! 

Ο Πειραιάς μας ο χιλιοτραγουδισμένος!

Ο Πειραιάς, ήταν είναι και θα είναι το λιμάνι μας.

Και ο Ολυμπιακός, το καμάρι του!