eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ο εορτασμός της Κρανιδιώτικης “Λύριζας”

 Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και επιτυχία αναβίωσε χτες, Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, το παλιό έθιμο της «Λύριζας» στην Κοινότητα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας.


Η Κρανιδιώτικη  «Λύριζα» ήταν ένα αυτοσχέδιο γλέντι της αποκριάς που στηνόταν στις γειτονιές του Κρανιδίου. Στα γλέντια αυτά απαραίτητο ήταν το τραγούδι, ο χορός, τα παραδοσιακά εδέσματα και τα μασκαρέματα.


Το όνομα «Λύριζα» του εθίμου πήρε το όνομά του από τη λύρα, το μουσικό όργανο και την αρβανίτικη κατάληξη –ζα που σημαίνει μικρό γλέντι με όργανα.


Το γλέντι ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί από το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας και με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής οι καρναβαλιστές περπάτησαν στα στενά σοκάκια του Κρανιδίου για να φτάσουν έως την «Μπαρδούνια» και τον Άγιο Γιώργη.


Η επόμενη στάση ήταν η Κάτω Πλατεία, όπου στήθηκε άλλο ένα μικρό  γλέντι της γειτονιάς με πολύ χορό και παραδοσιακά κεράσματα.  Στη συνέχεια, σειρά είχε το Δημαρχείο και τα ιστορικά σκαλάκια του Κρανιδίου και από εκεί η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ι. Γεωργόπουλος και οι Εθελόντριες του Λαογραφικού κέντρου Κρανιδίου.


Η γιορτή κορυφώθηκε το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία του Κρανιδίου, όπου απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Κρανιδίου, κ. Νικόλαος Αντώνιοζας.


Αμέσως μετά, βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες ομάδες μεταμφιεσμένων. Με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και το «γαϊτανάκι» από το 1ο Νηπιαγωγείο Κρανιδίου, καθώς και  από τα παιδικά  τμήματα και το τμήμα ενηλίκων της  Χορευτικής Ομάδας του Δήμου Ερμιονίδας.


Το γλέντι συνεχίστηκε με πολύ χορό, ζωντανή μουσική, πλούσια κεράσματα και άφθονο κρασί έως αργά το απόγευμα.


Στη Κρανιδιώτικη «Λύριζα» συμμετείχαν:  Το Λαογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιονίδας, το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου, η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας,  το 1ο Σύστημα Προσκόπων Κρανιδίου, το 1Ο Νηπιαγωγείο Κρανιδίου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου, ο Παιδικός Σταθμός «Πήτερ Παν» και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Energy Art”.


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συμμετείχαν στη φετινή «Λύριζα», οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και καταφέραμε να γιορτάσουμε στο Κρανίδι όπως παλιά.


Ευχαριστούμε τους Χορηγούς μας: τα Κρεοπωλεία Παπαμιχαήλ, Λάζαρου Σοφικίτη και Λάζαρου Τσιρτσίκου,  το Κτήμα  Κοντοβράκη για το κρασί  και  το αρτοποιείο  ευ Βakery.


Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» το χρωστάμε σε όλους εσάς που παρευρεθήκατε και χειροκροτήσατε τις προσπάθειες όλων μας.


Η  παρουσία σας μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε και η παράδοση μας εμπνέει να υπηρετούμε τα ήθη και τα έθιμα του Τόπου μας.


Γραφείο Δημάρχου