eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.comΣάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Ανδρέας Πουλάς:«Το έλλειμμα δημοκρατίας απαξιώνει την πολιτική»

 

«Ο λόγος για τον οποίο κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αποτελεί ένα σοβαρότατο ζήτημα δημοκρατίας, η διερεύνηση του οποίου ξεκίνησε με την καταγγελία του προέδρου  του ΠΑΣΟΚ κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι οι υποκλοπές ή αλλιώς επισυνδέσεις, νόμιμες ή μη, όπως είναι η σύγχρονη ορολογία, είναι κάτι οικείο στο κόμμα σας. Δεν αντιτίθεται στο πολιτικό σας DNA η παρακολούθηση φίλων και αντιπάλων. Αν αυτό δεν είναι μείζον πολιτικό ζήτημα για εσάς, είναι για τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας, που θα σας αποδώσουν και τις σχετικές ευθύνες στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.


Κατά την παρούσα διαδικασία όμως, θα πρέπει να δώσετε πειστικές εξηγήσεις και να σταματήσετε τα μισόλογα και τις δικαιολογίες.

Κάθε νέος ισχυρισμός σας αναιρεί τον προηγούμενο και οι πολίτες έχουν χάσει την  μπάλα: τελικά ποιος ήταν ο λόγος των επισυνδέσεων;

Ποιος λόγος εθνικής ασφάλειας επιτάσσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ακόμα και υπουργών;

Όσο δεν δίνονται απαντήσεις, η παραφιλολογία, η συνωμοσιολογία και η σπέκουλα βρίθουν και δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία και φυσικά, την πολιτική ζωή του τόπου, φέρνοντας μας πολλές δεκαετίες πίσω.

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων, που δημιούργησε αχρείαστα και αδικαιολόγητα η κυβέρνησή σας για λόγους άδηλους και με τρόπο που την εκθέτει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι η κορυφή του παγόβουνου της διακυβέρνησης σας.

Είναι βέβαιο ότι δεν είναι το φόρτε σας τα ζητήματα δημοκρατίας, με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, με την υποβάθμιση των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών, με τις κατά παρέκκλιση προμήθειες και τις λίστες Πέτσα με τις χρηματοδοτήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ας μην κλείνουμε τα μάτια:

Στην ελληνική κοινωνία είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η χώρα υποβαθμίστηκε θεσμικά κατά την τετραετία της διακυβέρνησης σας.

Αν μη τι άλλο, δεν πράξατε τίποτα για να ενισχύσετε θεσμικά εκείνους τους φορείς που «φυλάττουν Θερμοπύλας».

Αντιθέτως, οι ανεξάρτητες αρχές έχουν υποβαθμιστεί σε διακοσμητικά στοιχεία, χωρίς δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών φάνηκε ότι διολισθαίνει σε παρακρατικό μηχανισμό αντί να διαφυλάσσει την εθνική ακεραιότητα της χώρας και να την προστατεύει από τους εξωτερικούς κινδύνους που καραδοκούν.

Εάν αυτή η θεσμική διολίσθηση της ΕΥΠ είναι πραγματικότητα, τότε αυτό  συνιστά εθνική κατάντια με μοναδική υπεύθυνη την κυβέρνηση.

Διότι την ώρα που οι απειλές εξ ανατολών είναι ασύμμετρες, μόνιμες και έχουν καταστεί πάγια εθνική στρατηγική των γειτόνων με σκοπό την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο και την μετατόπιση των συνόρων, είναι πολυτέλεια να χρησιμοποιούνται παράνομα λογισμικά για  υποκλοπές κομματικών στελεχών, αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού και πολιτικών αντιπάλων.

Είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή τόσο η ΕΥΠ έχει χάσει τον στόχο της, όσο και η κυβέρνηση την δημοκρατική της νομιμοποίηση.

Φυσικά, το ζήτημα των επισυνδέσεων δεν είναι ένα ζήτημα με το οποίο μπορεί κανείς να «παίζει» και να χρησιμοποιεί τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς όπως είναι η πρόταση μομφής, για κομματικά οφέλη.

Όσο επιπόλαιο και τυχοδιωκτικό είναι να κάνει μία κυβέρνηση κατάχρηση των θεσμών ευτελίζοντας τους τελικά, άλλο τόσο επικίνδυνο είναι να χτυπάμε άδεια κύμβαλα για να δημιουργήσουμε κομματικό ακροατήριο.

Με άλλα λόγια οι υπερβολές με θύμα τους θεσμούς, τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και την αξιοπιστία μας ως Χώρα, δεν πετυχαίνουν τίποτα λιγότερο από την πολιτική αποσταθεροποίηση.

Εν τέλει οι αντιπολιτευτικές κορώνες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η ακραία κοινοβουλευτική πόλωση ποιον ωφελεί; 

Μήπως πέραν όσον έχουν βάλει στο μάτι την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η κατάσταση αυτή βολεύει και όσα ακραία στοιχεία εποφθαλμιούν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο στις επερχόμενες εκλογές;

Γιατί πράγματι υπάρχει δυσαρέσκεια στους πολίτες και ειδικά στους νέους και μεγάλη απογοήτευση τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι πολίτες βιώνουν την αποδυνάμωση των θεσμών και την εκούσια παράλειψη της θεσμικής τους θωράκισης με ικανά στελέχη, με αρμοδιότητες και με νομοθετική ανεξαρτησία.

Διότι το «έγκλημα» μπορεί να συντελεστεί και δια παραλείψεως!

Οι πολίτες που δοκιμάζονται καθημερινά στον δημόσιο βίο, στρέφουν το βλέμμα από εκείνες τις πολιτικές παρατάξεις που επιδιώκουν να φέρουν τα πάντα στα μέτρα τους ώστε να παρατείνουν την πολιτική τους ηγεμονία, εις βάρος της αλήθειας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας.

Δυστυχώς, από την συζήτηση επί της πρότασης μομφής στο Κοινοβούλιο δεν γινόμαστε σοφότεροι για τα κίνητρα και τις διαθέσεις των πολιτικά υπεύθυνων των επισυνδέσεων. Όμως βγαίνουμε άπαντες πιο προβληματισμένοι για το ποιο είναι το νόημα μίας συζήτησης με τόσο σκότος, με τόσα αναπάντητα ερωτηματικά και με αλληλοκατηγορίες για χρησιμοποίηση των θεσμών κατά βούληση και κατά το δοκούν.

Μέσα σε αυτήν την ακραία κατάσταση απογοήτευσης, το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται στην δύναμη εκείνη που όχι μόνο είναι βαθιά προσηλωμένη στη δημοκρατία και τη διαφάνεια, αλλά και στον σεβασμό των θεσμών και στη θωράκιση τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έφερε στο προσκήνιο το σκάνδαλο των υποκλοπών με την καταγγελία του στον θεσμικά υπεύθυνο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Κινήθηκε θεσμικά και προσεκτικά χωρίς κορώνες, που αποπροσανατολίζουν από την ουσία με σκοπό πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Ως κόμμα πιέσαμε με κάθε τρόπο για την διερεύνηση της υπόθεσης και λειτουργήσαμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό στη δικαιοσύνη και τις αρχές και θέτουμε με τις επιλογές μας πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον, τη Χώρα και τον ελληνικό λαό.

Η διαφορά μας είναι εμφανής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να δώσει ούτε καν ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση που υποτίμησε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και υποβάθμισε το βιοτικό του επίπεδο μέσα σε τέσσερα χρόνια, σε όφελος της ολιγαρχίας και των οικονομικών συμφερόντων.»

 

Δείτε εδώ το βίντεο:

https://youtu.be/Qa7JoqLElOU