eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2023



 Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας η οποία διεξήχθη την 16η Ιανουαρίου 2023, υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2023.

Πρόκειται για την κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία έλαβε χώρα σε άριστο και εποικοδομητικό κλίμα και κατά την λήξη της ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ερμιονίδας για το έτος 2023 έλαβε τις θετικές ψήφους όλων των παριστάμενων Δημοτικών Συμβούλων, πλην τριών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταψήφισαν μόνο ορισμένους κωδικούς.

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός είχε ήδη λάβει την πλήρη έγκριση από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ χωρίς καμία παρατήρηση.


Σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν ληφθεί οι αποφάσεις σχετικά με τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών και την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2023.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 συντάχθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για τους Δήμους της χώρας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την διαρκή κρατική υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.

Σε αυτά προστέθηκαν οι αρνητικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού ενεργειακού κόστους και του αυξημένου πληθωρισμού.

Ωστόσο η Διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας, φρόντισε για 4η συνεχόμενη χρονιά να μην μεταφέρει στους πολίτες το αυξημένο λειτουργικό κόστος των δημοτικών υπηρεσιών, διατηρώντας τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους στα ίδια χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Ιδιαίτερη μέριμνα λήφθηκε για τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία κ.λπ.), για τις οποίες προβλέπονται είτε ελαφρύνσεις κατά 50% είτε πλήρης απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους.

Στον προϋπολογισμό του 2023 αποτυπώνεται το χαμηλό μεταφορικό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αφού πλέον τα απορρίμματα μεταφέρονται από τον ΣΜΑ Ερμιονίδας μέσω ΣΜΑ Νέας Κίου στην Τρίπολη και όχι στην Άμφισσα, στο Σχηματάρι ή στην Κόρινθο, περιοχές όπου απαιτούνταν αυξημένο μεταφορικό κόστος.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ερμιονίδας είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους της Πελοποννήσου που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στην ΤΕΡΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων και επίσης ότι σήμερα είναι σε απόδοση ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης (μπλε κάδος), με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε..

Κατά την διάρκεια της πολύ καλής συζήτησης ακούστηκαν, όπως συνηθίζεται άλλωστε, ορισμένες παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά στο τέλος όλοι ανεξαιρέτως έδωσαν  συγχαρητήρια για το έργο που έχουν επιτελέσει, στην Οικονομική Υπηρεσία και στην προϊσταμένη της κ. Πασχαλίδου Τούλα, στην Ταμειακή Υπηρεσία και στον προϊστάμενό της κ. Νικολακόπουλο Νίκο, στην Υπηρεσία Καθαριότητας και στον προϊστάμενό της κ. Πασιαλή Βασίλη, καθώς και στην Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αντωνοπούλου Τόνια.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ένας δυναμικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός, ο οποίος αποτελεί μια απτή απόδειξη ότι ο Δήμος Ερμιονίδας έχει νοικοκυρεμένα οικονομικά, εφόσον εφαρμόζει μια εξορθολογισμένη οικονομική πολιτική, που έχει στο επίκεντρό της τους Δημότες και την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Δήμος μας κατορθώνει να απορροφά τις συνεχείς αυξήσεις της ενέργειας και του πληθωρισμού και δεν τις μετακυλύει στους Δημότες, αφού δεν έχει κάνει καμία αύξηση σε δημοτικά τέλη και φόρους τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει την συνέχιση των τρεχουσών χρηματοδοτήσεων αλλά και την διεκδίκηση νέων, από όλα τα Ευρωπαϊκά, Εθνικά και Περιφερειακά Χρηματοδοτικά Προγράμματα.

Έτσι εξασφαλίζουμε την συνέχιση των έργων και των δράσεων καθώς και την υλοποίηση καινούργιων που ως στόχο έχουν να ενισχύσουν τις υποδομές του Δήμου μας, να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του, να βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και να ενισχύσουν το κοινωνικό του πρόσωπο.

Με σκληρή καθημερινή δουλειά εγώ και οι συνεργάτες μου, πιστοί στις δεσμεύσεις μας και στον σχεδιασμό μας, συνεχίζουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας, παράγοντας έργο στην πράξη, στις πόλεις, στα χωριά και στους οικισμούς του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος