eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΥΛΟΣ ΜΠΙΣΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ:''Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ , ΤΑ ΕΓΚΥΡΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟΥ '''

 ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΥΛΟ ΜΠΙΣΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΆ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ

ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Ο ΜΥΛΟΣ ΜΠΙΣΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ;

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ , ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΥΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΥΡΟΣ, Η ΕΝΤΙΜΌΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ EIKONOSKOPIO NEWS


Ο αείμνηστος καπετάν Διαμαντής Γκάτσος παραδίδει το κλειδί του Μύλου Μπίστι στον Δήμαρχο Ερμιόνης Ανάργυρο Λεμπέση και στους Δημοτικούς Συμβούλους Κ. Δημαράκη (Τσακανίκο), Παρ. Μαυρομιχάλη, Π. Μέξη, Η. Βελούδη, Κ. Κωστελένο, Ι. Αραπάκη, Π. Προκοπίου, Β. Δημαράκη, Ιωσ. Μερτύρη, Μ. Καρατζά και Χρ. Δάγκλη.

Ο Μύλος Μπίστι είχε δοθεί προίκα σ’ έναν ερμιονίτη της οικογένειας Νικολάου, γαμπρό των Μητσαίων. Αυτός έχασε τον Μύλο μετά από πλειστηριασμό και έτσι τον απέκτησε ο Διονύσης Γκάτσος.

Η χήρα του Διονυσίου Γκάτσου, Ελένη Λίτσα – Γκάτσου, πούλησε τον Μύλο στον καπετάν Διαμαντή Γκάτσο με το υπ’ αρίθμ. 4616/1963 συμβόλαιο του τότε συμβολαιογράφου Ερμιόνης Δημητρίου Βόντα.

Έτσι ο Μύλος περιήλθε ΝΟΜΙΜΑ στην κατοχή του καπετάν Διαμαντή Γκάτσου, ο οποίος μάλιστα πλήρωσε για να τον αποκτήσει.

Στη συνέχεια ο καπετάν Διαμαντής Γκάτσος δώρισε τον Μύλο στον Δήμο Ερμιόνης με το υπ’ αρίθμ. 2847/1995 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Ερμιόνης Ειρήνης Βογανάτση.

Ο πρώην Δήμος Ερμιόνης αφού αναπαλαίωσε τον Μύλο οργάνωσε την πρώτη έκθεση ντόπιων καλλιτεχνών το 1996. Μέχρι σήμερα στον Μύλο του Μπιστιού δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία έκθεση - εκδήλωση ώστε ν' αναδειχθεί αυτό στολίδι του Δήμου μας διότι από το 2010 μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία επισκευή και καμιά απολύτως συντήρηση σ' αυτόν τον διατηρητέο Μύλο. 

Επί της σημερινής  Δημαρχίας Γιάννη Γεωργόπουλου ο Μύλος επισκευάστηκε, φωτίστηκε, φρεσκαρίστηκε και φιλοξένησε με επιτυχία την εκθεση ζωγραφικής της Καλλιτεχνικής ομάδας Ερμιονίδας, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης και μαρασμού του άλσους Μπιστι και του Μύλου Μπίστι!