eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Εμάς μας ξέχασαν και πάλι; Ή εμείς έχουμε ξεχάσει τον τόπο μας;;;

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 

Σπ. Λιβανός: 21 αρδευτικά έργα ύψους 4 δισ. ευρώ αλλάζουν τον "χάρτη" στην αγροτική παραγωγή.

Εξ αυτών το παρακάτω αφορά την Περιφέρειά μας και είναι στη Μεσσηνία:

Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας)
• Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 98.500.000€
• Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 11.000.000
• Αρδευόμενα στρέμματα: 35.000 στρεμ.
• Ωφελούμενοι αγρότες 3.500

Είναι και τα 21 ΣΔΙΤ δηλαδή σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, έργα δηλαδή που γίνονται και, αν ο ιδιωτικός τομέας αναλάβει για χρόνια τη λειτουργία τους, θα λειτουργούν άψογα όπως λειτουργούν πλέον οι Εθνικοί μας δρόμοι.


 Κ. Μητσοτάκης: "Ίσως κάποιοι θα θυμάστε ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν εποχές που αντιμετωπίζαμε και τότε προβλήματα λειψυδρίας, πρόβλημα ύδρευσης και πολλά σημαντικά έργα υποδομής δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν ως προς την ύδρευση της Αθήνας αλλά δρομολογήθηκε και ένα πολύ σημαντικό έργο μικρών και μεσαίων λιμνοδεξαμενών το οποίο έλυσε προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης για πολλές δεκαετίες. Ένα εκ των οποίων είναι και τα δύο φράγματα της Μυκόνου τα οποίο επέτρεψαν στη Μύκονο να είναι αυτό που είναι σήμερα. Διότι αν δεν υπήρχαν τα φράγματα αυτά η Μύκονος δεν θα είχε νερό και θα ήταν εξαρτημένη από τις μεταφορές νερού και είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να έχει την ανάπτυξη και τη δυναμική που έχει και από την οποία ωφελούνται πρωτίστως οι κάτοικοί της" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Μύκονος, με 10500 μονίμους κατοίκους (απογραφή 2011), κατάξερο νησί, άγονο νησί, με έκταση 5 φορές μικρότερη από την Ερμιονίδα. Και τα φράγματα φυσικά δεν έγιναν για να πίνουν φθηνό νερό οι κάτοικοί της κατά τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού μας. Αν ήταν έτσι θα είχαν γίνει φράγματα και σε δεκάδες άλλα νησιά αλλά και στη Μάνη και στην Ερμιονίδα που επισήμως είναι περιοχές άνυδρες βαίνουσες προς ερημοποίηση. Τα φράγματα έγιναν για να στηρίξουν τον τουρισμό του νησιού, έγιναν κατόπιν πιέσεως των όντως δραστήριων Μυκονιατών στον τουριστικό τομέα, αλλά και όσων επενδύουν στη Μύκονο.
Εμείς εδώ της Ριβιέρας, με τους πιο πλούσιους βιλλάρχες της χώρας, με υπερπολιτελείας ξενοδοχεία σε λίγο και γκολφ, με 160 000 στρέμματα που με νερό μπορούν να καλλιεργηθούν όλα, με Δήμο της ΝΔ με ευρεία στήριξη της αντιπολίτευσης σε στελεχειακό δυναμικό, με Περιφέρεια της ΝΔ και με αντιπολίτευση από τα σπλάχνα της, με κυβέρνηση της ΝΔ με στήριξη του κεντρώου χώρου, πότε νομίζουμε ότι θα έχουμε ευνοϊκότερη πολιτική συγκυρία για να φτιάξουμε φράγματα, να κάνουμε αφαλάτωση, να φέρουμε τον Ανάβαλο;;;

Μέχρι σήμερα και επί δεκαετίες μόνο ερωτήσεις, επερωτήσεις, για τον Ανάβαλο, έργο το οποίο δεν είναι ΣΔΙΤ, έργο το οποίο είναι ακριβό με μεγάλα αντλιοστάσια, έργο που κανένας δεν ξέρει το τι θα πληρώνει ο αγρότης ανά κ.μ. νερού.

Σημείωση: Φέτος από αρχές Φλεβάρη μέχρι ουσιαστικά τέλη Οκτώβρη, κάπου 9 μήνες, δεν έβρεξε στάλα νερό στον τόπο μας. Στις Αδέρες προς Τσελεβίνια η θαμνώδης κάλυψη ξεράθηκε. Νόμιζες ότι κάηκε από φωτιά. Γι' αυτό μας επισκέπτονται και τα αγριογούρουνα, γιατί δεν βρίσκουν στα "δάση" μας πλέον τροφή.

Βασίλης Γκάτσος