eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΙΛΜΕ: Αποκατάσταση μαρμάρινης πλάκας στο κτήριο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη

- Αποκατάσταση μαρμάρινης πλάκας στο κτήριο της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη

- Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δαγρέ για την ευγενική δωρεά του.




Αποκαταστάθηκε η εδώ και χρόνια απολεσθείσα μαρμάρινη πλάκα, η οποία είχε εντοιχισθεί από την Κοινότητα Ερμιόνης το έτος 1930 κατά τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη σύσταση του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Η σημερινή μαρμάρινη πλάκα είναι ακριβές αντίγραφο της παλαιάς και τοποθετήθηκε με τη φροντίδα των μελών του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ και την ευγενική χορηγία του συμπατριώτη μας κ. Αλέξανδρου Θεοδ. Δαγρέ, ο οποίος έδειξε εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την διατήρηση της μνήμης μέρους της τοπικής μας ιστορίας. 


Ο κ. Δαγρές με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων σμίλευσης του μαρμάρου αναπαρήγαγε πιστό αντίγραφο της πλάκας, το κείμενο της οποίας έχει διασώσει ο Ιωάννης Μάλλωσης στο βιβλίο του «Η εν Ερμιόνη Γ΄ Εθνοσυνέλευσις», το οποίο εξεδόθη το 1930 και επανεκδόθηκε το 1996 και το 2007 από το Δήμο Ερμιόνης.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δαγρέ για την ευγενική δωρεά του.

Δημοσιεύουμε τα λόγια του αείμνηστου Προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης, Απόστολου Παπαβασιλείου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής εορτασμού της Εκατονταετηρίδας το 1930 είπε τα εξής, όπως τα διέσωσε ο Ιωάννης Μάλλωσης στο προαναφερόμενο βιβλίο του:

«Εις την πενιχράν ταύτην οικίαν – εις την προμήκη αίθουσαν αυτής – συνήλθεν η Γ΄ των Ελλήνων Εθνική Συνέλευσις. Παρακαλώ τον αξιότιμον Κύριον Πρόεδρον της Βουλής των Ελλήνων, όπως αποκαλύψη την αναμνηστικήν του ιστορικού τούτου γεγονότος πλάκαν, ην ενετοίχισεν η Κοινότης Ερμιόνης ευγνωμονούσα και υπερήφανος διότι προετιμήθη η Ερμιόνη τότε διά την εν αυτή σύγκλησιν της Εθνοσυνελεύσεως.»

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ