eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Το Μήνυμα του Δημάρχου Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συμβολίζει τη δικαίωση αγώνων πολλών ετών


για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και για  την ισότιμη  παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι, στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική και πολιτική ζωή. Είναι μια γιορτή που τιμά τη γυναίκα και όσα εκείνη προσφέρει καθημερινά.



Αφορμή για τούτη την ημέρα μνήμης, είναι η  μεγάλη διαμαρτυρία των γυναικών που έγινε στις  8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, μείωση του εργάσιμου χρόνου και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Η μεγάλη αυτή διαμαρτυρία εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, το οποίο επηρέασε και την Ελλάδα.

Παρά τα βήματα όμως που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γυναικεία ισότητα, σε αρκετές ακόμα χώρες ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος.

Δυστυχώς εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε σε πολλούς τομείς της κοινωνίας τεράστιο χάσμα μεταξύ της νομικής  ισοτιμίας και της πραγματικής  ισότητας.

Στην απασχόληση, το αίτημα της ίσης αμοιβής ανεξαρτήτως φύλου δεν έχει ακόμη πλήρως ικανοποιηθεί, ενώ τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών είναι σταθερά υψηλότερα από τα αντίστοιχα των ανδρών, φαινόμενο που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις μέσα στην τρέχουσα οικονομική κρίση.

Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι γυναίκες αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς από ότι οι άνδρες και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών.

Σε κάποιες άλλες χώρες ακόμα και σήμερα οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Στην οικογενειακή ζωή και στις διαπροσωπικές σχέσεις, τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών δεν έχουν εξαλειφθεί όπως και οι αναφορές για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η ισότητα, η ισονομία και ο σεβασμός στην γυναίκα δείχνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας και αποτελεί απόδειξη ενός κόσμου ελεύθερου, πολιτισμένου και δημοκρατικού.

Μέλημα της πολιτείας, του κράτους αλλά κι όλων μας σε συλλογικό και σε προσωπικό επίπεδο πρέπει να είναι η βοήθεια και η υποστήριξη της γυναίκας που είναι άνεργη, ανασφάλιστη, μητέρα πολύτεκνη, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, συνταξιούχος, θύμα βίαιων πράξεων και καταστάσεων.

Ο σημερινός εορτασμός έχει επιπλέον και το νόημα να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο, για μια κοινωνία πλήρους και ουσιαστικής ισότητας, ισονομίας και καθολικού δικαιώματος στην ποιότητα της ζωής και στις ίσες ευκαιρίες.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Γυναίκες του κόσμου!!

Χρόνια Πολλά  στη Μητέρα, στη Σύζυγο, στην  Κόρη, στην Αδελφή, στη Γιαγιά, στη Φίλη!!

Χρόνια Πολλά στην εργαζόμενη, στην άνεργη, στην επιστήμονα, στην αγρότισσα, στην επιχειρηματία, στην νοικοκυρά, στην γυναίκα του μόχθου και της προσφοράς!!

Χρόνια Πολλά στο «άλλο μισό του ουρανού»!!



Ιωάννης Γεωργόπουλος

Δήμαρχος Ερμιονίδας