eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

''Η πρώτη έκφραση - καταγραφή δημοκρατικής άποψης , σύμφωνης με την ιστορική μας παράδοση των Κοινών και Κοινοτήτων μας.''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

"................Το εν λόγω νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και να καταθέσει η Αυτοδιοίκηση τις προτάσεις της. Αποτελεί την πρώτη φάση μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την επίλυση πραγματικών αναγκών των ΟΤΑ. Η μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία λόγω του παρωχημένου συστήματος που επικρατεί σήμερα και απαιτείται  ένα νέο μοντέλο που θα καταστήσει εφικτή την προοδευτική ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Ο Καλλικράτης έχει θέματα και το έχουμε διαγνώσει.  Δεν πρέπει να τρομάζουμε με τις αλλαγές, πρέπει να είμαστε ανοικτοί με τις αλλαγές. Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας  κατά την διάρκεια της συζήτησης προσπάθησε να δείξει την αντίθεσή του με κάθε τρόπο.Όμως ποιον φοβίζει ένας ανοικτός διάλογος με την κοινωνία; Μήπως αυτούς που  ανησυχούν γιατί  στο  μέλλον θα εκδηλωθούν συνεργατικές κινήσεις και συγκλίσεις στο χώρο της  αυτοδιοίκησης, πράγμα που θα δυσχεράνει τη χειραγώγησή της από το  κατεστημένο. Ή μήπως αυτούς που τρομάζουν στο ενδεχόμενο να καταλάβουν επιτέλους οι δημότες ότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι υποχρεωμένη να συναθροίζεται πίσω από πρόσωπα του χθες.Oι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης,  πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται, δίνοντας το θετικό παράδειγμα σε μια κοινωνία που, αν μη τι άλλο, της λείπει η αντίληψη της συνεργασίας. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία  προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο, για την συγκρότηση ενός ισχυρού αυτοδιοικητικού πόλου  με μέτωπο τον συντηρητισμό και με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας. "
Τάσος Τόκας


Η απλή αναλογική είναι το σύστημα που ταιριάζει στις ΟΤΑ. Αν συμπατριώτες, που κάθε μέρα βλέπονται, δεν μπορούν να συνεργαστούν ειλικρινώς για το καλό του τόπου, χωρίς αυτό το παράδειγμα δημοκρατίας, δεν πάμε πουθενά. Και δεν χρειάζονται δεύτερες εκλογές για Δήμαρχο. Δεν έχει νόημα να εκλέξουμε με τις δεύτερες εκλογές Δήμαρχο, που στην πλειοψηφία που θα τον στηρίζει, οι περισσότεροι σύμβουλοι θα είναι πιθανόν της αντίπαλης παράταξης. Από τις πρώτες εκλογές να δημιουργείται δεσμευτική συναίνεση για πλειοψηφία μεταξύ των συμβούλων και να βγάζουν αυτοί τον Δήμαρχο, με το δικαίωμα να τον αντικαταστήσουν, αν νομίσουν, στο ενδιάμεσο, ότι έπαψε να αποτελεί πόλο συνοχής και συνεργασίας. Δεν εκλέγουμε Δήμαρχο, αλλά μυαλωμένους, ικανούς και έντιμους συμπατριώτες που ενωμένοι να κοιτάξουν το συμφέρον ολόκληρης της Ερμιονίδας και του κάθε χωριού της ξεχωριστά, σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Όσα για τα προγράμματα των παρατάξεων, χρόνια τώρα έχουν αποδειχθεί εκθέσεις ιδεών. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να εκθέσει γραπτώς το βιογραφικό του, την μέχρι τις εκλογές κοινωνική και επαγγελματική του δράση, τις απόψεις του για τα θέματα του τόπου μας και αυτά αρκούν για να τον εμπιστευτούμε στο να συμβάλει με την εκλογή του στη δημιουργία δυναμικής και αποτελεσματικής πλειοψηφίας, που θα αντιμετωπίσει την όντως δύσκολη πραγματικότητα του τόπου μας.

Β . Γκάτσος