eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

'' Προϊόντα ΧΙΟΥ ''

Όχι στη Χίο. Στον Μπεραία, κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό.
Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
 
Γωνιακό κατάστημα με όλα τα προϊόντα της Χίου. Και μη νομίσετε μόνον για τα κλασικά "Μαστίχα Χίου", "Παστέλι και μαντολάτο Χίου".
Δεκάδες προϊόντα από το νησί της ευωδιάς και του Ομήρου. Μεταξύ αυτών και λικέρ Ρόδι, και λικέρ Ρόδι με Μαστίχα, και λικέρ Μανταρινιού και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.
Όμως ο Πειραιάς είναι η " Η Πόλη του Αργοσαρωνικού". Τον κύριο πυρήνα του τον φτιάξανε οι Υδραίοι. Πιστεύω ότι μετανάστες Ερμιονίδας πρώτης δεύτερης τρίτης και βάλε γενιάς πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από τους σημερινούς μόνιμους κατοίκους Ερμιονίδας. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις μια βόλτα και να μη συναντήσεις γνωστούς. Εννοώ περισσότερους, για παράδειγμα, Ερμιονήτες από ό,τι θα συναντήσεις στην Ερμιόνη.
Τα μαγαζιά του Πειραιά είναι άδεια και με φτηνό νοίκι. Φτιάξτε ένα κατάστημα με όλα αυτά τα ωραία που φτιάχνονται και πουλιόνται στη Φιλόπτωχο της Ερμιόνης, αυτά τα ωραία που δοκιμάζουμε στις γιορτές του λαδιού και του ροδιού και του κρασιού (όχι στη γιορτή του ψαρά, γιατί όλο γαύρο και τσιπούρα ιχθυοτροφείου έχει ο Πειραιάς). Προϊόντα Ερμιόνης, Ηλιοκάστρου, Θερμησίου, Φούρνων, Διδύμων, Κοιλάδος, Πορτοχελίου, Κρανιδίου. Θα μου πείτε πώς αυτό είναι εύκολο, αλλά η ταμπέλα είναι δύσκολη, με ποια σειρά θα μπουν οι ονομαστοί τόποι. Μπορεί το κατάστημα να είναι πανέτοιμον και να μην ανοίγει ποτέ, λόγω ταμπέλας.
Είπαμε όμως τα αποτελέσματα μετράνε.
Θα μου πείτε: Φτιάξε ένα εσύ, κατά το "έρχου και ποιήσωμέν σε ημίν* Δήμαρχον" του ....... Θουκυδίδη. Θα έφτιαχνα, όπως και πολλοί άλλοι, αν μου λέγατε ποιος θα με προμηθεύει με όλα αυτά τα καλούδια, που ζηλότυπα τα κρατάτε ως αξίες χρήσεις και σύμβολα αξιοσύνης. Διότι άλλο πράγμα είναι η μεταποίηση και το εμπόριο, και άλλο τα καλούδια της οικιακής οικονομίας. Οι Χιώτες φτιάξανε λικέρ ρόδι για να το πίνουμε (και να το πληρώνουμε) εμείς, όχι να το πίνουνε οι ίδιοι. Και πώς ξέρουμε ότι τα προϊόντα που δωρεάν απολαμβάνουμε στις γιορτές είναι καλά; Το δωρεάν ουδείς εμίσησεν, και πάσα δωρεά δεχτή και μετ' επαίνων..... για να μας ξαναφτιάξετε. Μόνον όταν βγουν με τιμή στην αγορά, αρχίζει η σύγκριση και παίρνουν την σωστή αξιακή τους θέση.

* ημίν = δοτική χαριστική, για χάρη μας δηλαδή, που στην τοπική πολιτική σημειολογία σημαίνει: για να την σκαπουλάρουμε εμείς ενδόξως!

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος