eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

''Φώκια στο λιμάνι της Ύδρας''

Πέρασε έτσι, σαν αξιοπερίεργο.

 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Άμα ρωτήσουμε πού υπάρχουν φώκιες στην Ελλάδα, δεν υπάρχει Έλληνας που να μην απαντήσει: Στην Αλόννησο! Και ξέρει ότι εκεί υπάρχει θαλάσσιο πάρκο για τη σωτηρία της φώκιας. Και έχει δει πλήθος ντοκιμαντέρ με αυτό το θέμα. Και έχει περάσει μέσα του η σωστή εικόνα, ότι εκεί τα νερά είναι πεντακάθαρα και το τοπίο παρθένο.
Φώκιες όμως είχαμε πάντα στην περιοχή μας. Και η απάντηση στο που κατοικούν, ήταν γενική: Πίσω από την Ύδρα. Στην Ύδρα χρόνια δραστηριοποιείται σύλλογος για την προστασία της υδραίικης φώκιας και σε αυτόν οφείλουμε αρκετά.
Όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές και συχνές εμφανίσεις σε πολλά και πολυσύχναστα μέρη της Ερμιονίδας και των νησιών της.
Θυμίζω τη μικρή φώκια που είχε ξεμακρύνει από τη μητέρα της στο νησάκι της.....
....... Κορακιάς στο Πόρτοχέλι.
Ψαράδες της Ερμιόνης βλέπουν συχνότερα φώκιες να περιπλανώνται ακόμη και έξω από τη Σπίθα του Μπιστιού.
Είχα την τύχη να δω και γω μία από τη βάρκα ανοικτά από τα Ευκάλυπτα της Κάπαρης πριν 4-5 χρόνια.
Είναι περίεργο φαινόμενο, γιατί παλαιότερα ήταν πολύ πιο σπάνιο.
Μία εξήγηση μου έδωσε φίλος ψαράς, ότι επειδή έχει χαθεί το ψάρι στα βαθιά, η φώκιες αναγκάζονται να κυνηγούν σε όλο και πιο ρηχά νερά.
Όμως άλλος, πιο μπασμένος στους.... παραδοσιακούς τρόπους αλιείας, υποστήριζε ότι χρόνο με το χρόνο όλο και μειώνεται η παράνομη αλιεία στα πίσω από την Ύδρα, Δοκό και Σπέτσες μέρη με την παραδοσιακή μέθοδο του  .... βομβαρδισμού υφάλων, μπάγκων κ,λ,π, με μπουκάλες πετρογκάζ γεμάτες με εκρηκτικά (κανονικές βόμβες βυθού). Επίσης τα μεγάλα αλιευτικά που σαρώνουν τους βυθούς έχουν υποχρεωθεί να ψαρεύουν όλο και σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ακτές, ενώ τα τελευταία χρόνια τα τοπικά Λιμεναρχεία έχουν πολύ καλύτερα μέσα επιτήρησης και επέμβασης που δρουν αποτρεπτικά.
Δεν πιστεύω ότι υπήρξε συμπατριώτης που να μην ένοιωσε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση βλέποντας τις σχετικές εικόνες στο υδραίικο μπλογκ. Κανονικά έπρεπε αυτή η είδηση να είναι σε όλα τα κανάλια στο βραδινό δελτίο. Δυστυχώς δεν ήταν, αλλά μπορεί να είναι στο μέλλον. Αλλά μπορούσαν οι εικόνες αυτές να είναι προμετωπίδα σε όλα τα μπλογκ και τα site της ευρύτερης περιοχής για ένα μήνα, και με λεζάντα «ΕΜΠΡΟΣ για ένα μεγάλο θαλάσσιο πάρκο - καταφύγιο της φώκιας, ΕΜΠΡΟΣ για ένα θαλάσσιο καταφύγιο για την αναπαραγωγή των ψαριών». Δυστυχώς δεν ήσαν, αλλά μπορεί να είναι στο μέλλον.
Η Ερμιονίδα λοιπόν και τα νησιά της, στη μπούκα του Αργολικού και Σαρωνικού κόλπου, λίγα μίλια από την Πρωτεύουσα αλλά και τον πολυπληθή κάμπο του Άργους, έχει καθαρά νερά που όχι μόνον ζουν φώκιες αλλά αυτές ξένοιαστα κινούνται στα λιμάνια και τις παραλίες μας.
Υπάρχει καλύτερο brand name για το Σταυροδρόμι του Αργοσαρωνικού;

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος