eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

''H Τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος Γρηγόρη Τσάλτα στην χθεσινή ημερίδα στο Πόρτο Χέλι για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος''

Γρηγόρης Τσάλτας:
 "Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Επιβάλλεται να το αξιοποιήσουμε....''
Η ανάπτυξη του τουρισμού πρέπει να είναι φιλική με το περιβάλλον και να γίνονται σεβαστές οι ιδιαιτερότητες, οι παραδόσεις, και η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τοπικής κοινωνίας. Είναι σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης..."

"Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Στόχος είναι μια αποτελεσματική περιβαλλοντική διαχείριση στην βάση της βιώσιμης ανάπτυξης............"


Το περιβάλλον, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι προοπτικές για την Ελλάδα και η ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες που δεν πρέπει να χαθεί...
Βαρυσήμαντη η τοποθέτηση του (Πρύτανη του Παντείου Παν/μιου και υπηρεσιακού Υπουργού Περιβάλλοντος) Γρηγόρη Τσάλτα, στην χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε στην Ερμιονίδα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας του περιβάλλοντος.


Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης

Πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα αποκόμισαν οι παρευρισκόμενοι στην επιστημονική ημερίδα (αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος)-που διεξήχθη το πρωί της Τρίτης (5/6) σε αίθουσα του ξενοδοχείου "AKS Porto Heli" στην Ερμιονίδα- απο την ομιλία του υπηρεσιακού υπουργού περιβάλλοντος κ. Γρηγόρη Τσάλτα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσάλτας έκανε μια ιστορική αναδρομή και περιέγραψε (την εδώ και πολλές 10ετίες) συζήτηση στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές στερέωμα για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την βιώσιμη (αειφόρο) ανάπτυξη. "σταθμός για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής και της κοινωνικής διάστασης, υπήρξε η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την ανάπτυξη και το περιβάλλον το 1992 στο Ρίο στην οποία επιτεύχθηκαν πολυμερείς συμφωνίες-σε κρίσιμα θέματα- όπως η εφυδάτωση και η κλιματική αλλαγή" ανέφερε και πρόσθεσε "στην συνδιάσκεψη αυτή,διατυπώθηκαν οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα καταρτίστηκε ένα στρατηγικό σχέδιο για την πραγμάτωση των αρχών αυτών και για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών-αναπτυξιακών θεμάτων. (ατζέντα 21)".
Ακόμη ο ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι "οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την εφαρμογή της "ατζέντας 21" δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την σταδιακή ενσωμάτωση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών διαστάσεων της βιώσιμης (αειφόρου) ανάπτυξης στην χάραξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κυβερνητικών πολιτικών, τόσο σε Εθνικό, Περιφερειακό όσο και Διεθνές επίπεδο". 
Ακολούθως ο κ. Τσάλτας μίλησε για τις συμφωνίες και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν-σχετικά με το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη-σε διεθνές επίπεδο (πχ άρθρο 2 της συνθήκης του Μάαστριχτ  η οποία υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου 1992 στην ομώνυμη Γαλλική Πόλη, το 5ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον το οποίο διήρκεσε απο το 1993 μέχρι το 2000  η συνθήκη του Άμστερνταμ το 1997, και η σύνοδος κορυφής στο Γκέτεμποργκ το 2001), και υποστήριξε ότι "Με τις πρωτοβουλίες αυτές, τέθηκαν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και καθορίστηκε το περιεχόμενο αλλά και το χρονοδιάγραμμα της κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής".

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας όσον αφορά το (φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον) και η εναρμόνιση της με το κοινοτικό περιβαλλοντικό δίκαιο....

Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα (ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οικογένειας και αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς πολιτικού γίγνεσθαι) είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο της ΕΕ, και να εναρμονίζει το δίκαιο της,( με το δευτερογενές) δίκαιο που ισχύει και διαμορφώνεται κάθε φορά στην Κοινότητα.
Μέσα σε αυτό το διαμορφωμένο σκηνικό (στα ασφυκτικά και αυστηρά πλαίσια του οποίου και πρέπει η Χώρα μας να κινείται), ο κ. Τσάλτας υπενθύμισε τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εναρμόνιση και εφαρμογή του Κοινοτικού περιβαλλοντικού δικαίου. "Η εναρμόνιση αυτή γίνεται σπασμωδικά η ακόμη χειρότερα μέσω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου" επισήμανε.
Παράλληλα ο ΥΠΕΚΑ υποστήριξε ότι το (φυσικό και ανθρωπογενές) περιβάλλον, αποτελεί το "μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας" μια και η Ελλάδα διαθέτει ένα "πλούσιο περιβαλλοντικό απόθεμα" και περιέγραψε τις αιτίες για το γεγονός ότι η Χώρα μας (μολονότι ξεκινάει απο καλή αφετηρία), παρουσιάζει μικρότερη πρόοδο (συγκριτικά με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη), στο να ενσωματώσει την περιβαλλοντική διάσταση αφενός μεν στην οικονομική πολιτική και αφετέρου δε στην κοινωνία. "Είναι μεγάλο πρόβλημα η ελλιπής εφαρμογή στην Χώρα μας της αρχής της επικουρικότητας. Αυτό καταδεικνύει μια δυσλειτουργική σχέση ανάμεσα στην κεντρική διοίκηση και τους ΟΤΑ ο ρόλος των οποίων στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής, είναι κομβικός" είπε και πρόσθεσε: "Στο πλαίσιο των αρχών των διεθνών κειμένων, προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη,αποτελεί η ύπαρξη μιας ανοιχτής κοινωνίας, όπου οι πολίτες θα μετέχουν στην λήψη αποφάσεων με τον κοινωνικό διάλογο να είναι δεσμευτικός για τους κοινωνικούς εταίρους". 

Σημαντικός και κομβικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο τουρισμός αποτελεί την "βαριά βιομηχανία" των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης....

Στο τρίτο σκέλος της τοποθέτησης του κατά την διάρκεια της ημερίδας, ο υπηρεσιακός υπουργός περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Τσάλτας, αναφέρθηκε στον ενεργό και πρωτεύοντα ρόλο που πρέπει να αποκτήσει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αξιοποιηθούν τα μεγάλα κεφάλαια της βιώσιμης ανάπτυξης και του τουρισμού. Κεφάλαια τα οποία είναι ισχυρά εργαλεία στην δύσκολη οικονομική συγκυρία μέσα στην οποία καλείται κάθε τοπική κοινωνία να τα χρησιμοποιήσει ώστε να αποκτήσει μια αναπτυξιακή δυναμική διασφαλίζοντας κατ αυτόν τον τρόπο ένα (όσο το δυνατόν) ευοίωνο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Τσάλτας υπογράμμισε την ανάγκη "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα απο την άσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων της, να εξασφαλίσει την αειφορία και να δώσει λύση-έστω και σε προγραμματικό επίπεδο- στο σύνολο (σχεδόν) των θεμάτων και των ζητημάτων, που αναλύονται στην "ατζέντα 21" ώστε να συμβάλει καταλυτικά στην τοπική ανάπτυξη".
Επιπροσθέτως ο ΥΠΕΚΑ, ανέφερε την δημιουργία (έπειτα απο Ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες) της "τοπικής ατζέντας 21", στην οποία καταγράφονται οι στόχοι που είναι η μεταφορά των αρχών της βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο για την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική ανάπτυξη σημειώνοντας: "Δυστυχώς η ενσωμάτωση των αρχών και των δράσεων της "τοπικής ατζέντας 21", στην Ελλάδα, εξαντλήθηκε στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ως ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της τουριστικής μας βιομηχανίας. Και αυτό διότι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Χώρας μας και ο τουρισμός μας είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες".
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσάλτας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι "σύμφωνα με την Χάρτα για τον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη, που υιοθετήθηκε το 1995,Η ανάπτυξη του τουρισμού πρέπει να είναι φιλική με το περιβάλλον και να γίνονται σεβαστές οι ιδιαιτερότητες, οι παραδόσεις, και η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τοπικής κοινωνίας" και υπογράμμισε την ανάγκη της εύρυθμης συνεργασίας των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς όπως είπε "ο τουρισμός αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή κατεύθυνση. Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες που έχει μια τοπική Ελληνική κοινωνία, προσφέρονται για την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε στον στόχο που πρέπει να είναι η περιβαλλοντική διαχείριση στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης απο τους πολίτες και για τους πολίτες...." Είπε χαρακτηριστικά.

Eikonoskopionews
.