eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

''Η γιορτή του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης''

ΣΑΝ.... "Παλιό Σινεμά"
"Τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης μας ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο του παλιού καλού Ελληνικού Κινηματογράφου"

ΦΩΤΟ ΓΛΥΚΑΣ

 

Επιμέλεια για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης

Ένα ταξίδι στον "μαγικό κόσμο" του παλιού καλού Ελληνικού κινηματογράφου απόλαυσαν όσες και όσοι παραβρέθηκαν το περασμένο Σάββατο (9/6) στο Πνευματικό Κέντρο Ερμιόνης για την γιορτή του 2ου Νηπιαγωγείου. Γιορτή που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την φετινή σχολική χρονιά ανοίγοντας παράλληλα και το κεφάλαιο των καλοκαιρινών διακοπών για τα παιδιά.......
........
"Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στις ταινίες με τις οποίες μεγαλώσαμε. Με αυτές τις ταινίες μεγαλώνουν και τα παιδιά μας σήμερα" είπε η προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης κα. Ελένη Βλάσση και στη συνέχεια ανέφερε: 
"Ο ελληνικός κινηματογράφος, είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός το οποίο οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στη νεότερη γενιά έτσι ώστε 1ον. Να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου. 2ον.Να γνωρίσουν τις κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας 1960-1970 και τους ηθοποιούς που πήραν μέρος σε αυτές. 3ον. Να πάρουν μέρος σε μια θεατρική παράσταση, κερδίζοντας πολλαπλά απο τη συμμετοχή τους σ΄αυτήν". Παράλληλα η κα. Βλάσση υπογράμμισε την διαχρονικότητα που έχουν οι ταινίες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου "Όσα χρόνια και αν περάσουν ο Ελληνικός κινηματογράφος θα μείνει αθάνατος. Για τα δάκρυα του, τα γέλια του, για τους ανεπανάληπτους πρωταγωνιστές του, για τις αθάνατες ατάκες του, τα τραγούδια και τους χορούς του.Για την αυθεντικότητα του και πάνω απ όλα, για το ότι μας παρέδωσε άφθαρτη την εικόνα μιας κοινωνίας που δεν υπάρχει πια και δεν θα πάψουμε ποτέ να τη νοσταλγούμε όσο και αν αλλάζουν οι καιροί".....

Ακολούθησε μια γιορτή σαν.... "Παλιό Σινεμά"

Στην συνέχεια τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμιόνης έπαιξαν πολύ όμορφα θεατρικά δρώμενα, ξυπνώντας ευχάριστες θύμησες στους παρευρισκόμενους. Έτσι απο την σκηνή... ήχησαν οι μελωδίες της "λατέρνας" που "θέλει φτώχεια και φιλότιμο", ήχησαν οι....φωνές του "Μπακαλόγατου", ακούστηκαν τα..."χτυποκάρδια στο θρανίο", χόρεψαν η "αρχόντισσα και ο αλήτης", χόρεψε και τραγούδησε η "Παριζιάνα", συναντήθηκαν οι "Γοργόνες" και οι "μάγκες", και η...."Αλίκη" παρουσιάστηκε στο "Ναυτικό"!
Κατ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά έμαθαν μερικούς απο τους μεγαλύτερους ηθοποιούς που ανέδειξε η Ελλάδα (Κώστα Χατζηχρήστο, Μίμη Φωτόπουλο, Βασίλη Αυλωνίτη, Τζένη Καρέζη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Δημήτρη Παπαμιχαήλ  κοκ), έμαθαν τους κορυφαίους σεναριογράφους-σκηνοθέτες (Αλέκο Σακελλάριο, Γιάννη Δαλιανίδη), καθώς και τους σπουδαίους συνθέτες που "έντυσαν" με τις μουσικές τους τις ταινίες αυτές (Μάνο Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα). Έμαθαν και παράλληλα κέρδισαν τα μπράβο και το χειροκρότημα απο τους γονείς, τους φίλους, και τους παρευρισκόμενους για την προσπάθεια τους και τις ευχάριστες μνήμες που τους ξύπνησαν μεταφέροντας τους σκηνές απο την ασπρόμαυρη και έγχρωμη οθόνη στο όμορφο σκηνικό που ζωγράφισαν οι κυρίες Αγγελική Κυριακού-Προκοπίου και η Σοφία Παπαφράγκου-Κομμά. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα φέρει αν μη τι άλλο την υπογραφή της προϊσταμένης του 2ου Νηπιαγωγείου Ελένης Βλάσση η οποία και δούλεψε με τα παιδιά όλους αυτούς τους μήνες. Το δίχως άλλο τις αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την αγάπη και την φροντίδα που δείχνει στους μικρούς μαθητές της.

Η έκθεση με τις φωτογραφίες απο τον Κινηματογράφο ΣΙΝΕ PARI!

ΣΙΝΕ PARI! Είναι ο κινηματογράφος που το 1959 ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ερμιόνη και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν μια μικρή έκθεση με φωτογραφίες του, εισιτήρια που χρονολογούνται απο το 1988 αξίας....διακοσίων δραχμών, καθώς και αφίσες απο διάφορες ταινίες που προβλήθηκαν στην μικρή οθόνη. Για την ιστορία ιδιοκτήτες του ΣΙΝΕ PARI ήταν οι Στέφος Αλεξανδρίδης, Δημήτριος Πάλλης και Ιωάννης Σαλαμούρης ενώ την λειτουργία του συνέχισαν οι Αντώνης Πάλλης (γιος του Δημήτριου Πάλλη) και  Ιωάννης Σαλαμούρης μέχρι το καλοκαίρι του 1989. Να τονισθεί ότι οι κυρίες Μαρία και Ευγενία Πάλλη προσέφεραν τις φωτογραφίες δίνοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία του ΣΙΝΕ PARI.