eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

''Την Κυριακή το βράδυ στο Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης...''

"Τους χορούς της παράδοσης μας χόρεψαν οι μαθητές του χορευτικού τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης "αποχαιρετώντας" με τον καλύτερο τρόπο την Σχολική Χρονιά και καλωσορίζοντας το Καλοκαίρι"

Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης
Ήταν μια όμορφη γιορτή αυτή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης με τους μικρούς μαθητές-υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Θανάση Μαλτέζου- να χορεύουν τους παραδοσιακούς μας χορούς.
Όμορφη και ταυτόχρονα σημαντική καθώς....... υπενθύμισε -σε όλους μας- την αδήριτο ανάγκη  στήριξης και διατήρησης των ηθών και εθίμων μας (ειδικά στην δύσκολη οικονομική και κοινωνική περίοδο που διανύουμε λόγω των....κατορθωμάτων των πολιτικών μας ταγών) προκειμένου η σκυτάλη των παραδόσεων μας να περνάει απο γενιά σε γενιά και να παραμείνει άσβεστη η φλόγα του πολιτισμού μας. 
Στην επίτευξη το σκοπού αυτού, είναι καταλυτική η συμβολή της παιδείας η οποία παρέχεται τόσο απο το Σχολείο όσο και από την Οικογένεια και πρός αυτή την κατεύθυνση ήταν η χθεσινοβραδινή εκδήλωση που διοργάνωσαν το Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.





Η Τιμή της μνήμης της Δόμνας Σαμίου, Οι χοροί για την Μικρά Ασία, την Μακεδονία και το Αιγαίο.....

Ήταν η γυναίκα που συνέδεσε το όνομα της και την χαρακτηριστική φωνή της με το παραδοσιακό μας τραγούδι. Γόνος προσφυγικής Οικογένειας απο τη Μικρά Ασία με μακροχρόνια διαδρομή (άνω των 50 ετών) στην ερμηνεία, την ερεύνα, και την καταγραφή της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής .Ο λόγος για τη Δόμνα Σαμίου. Την "Θρυλική" γιαγιά"-όπως την αποκαλούν γενιές και γενιές Ελλήνων που μεγάλωσαν με τα τραγούδια της-που άφησε με τον θάνατό της στις 10 Μαρτίου 2012 δυσαναπλήρωτο κενό στα πολιτιστικά μας δρώμενα.
Γι αυτό-ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης-στη Δόμνα Σαμίου (η οποία πρωτοστάτησε στην διάδοση του δημοτικού και παραδοσιακού τραγουδιού μεταξύ άλλων και στον απόδημο Ελληνισμό) τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης μαζί με τον δάσκαλο τους κ. Θανάση Μαλτέζο, αποφασίσουν να τιμήσουν τη μνήμη της, αφιερώνοντας της το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που περιείχε χορούς (απο τον Μοριά την Ρούμελη και την Μικρά Ασία) που τραγουδήθηκαν απο την Δόμνα Σαμίου. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος, ήταν αφιερωμένο σε χορούς απο τα Αιγαιοπελαγίτικα Νησιά μας και την Μακεδονία ενώ δεν έλειψαν και οι Χασάπικοι Ρυθμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη σε εκδηλώσεις σαν την χθεσινοβραδινή, οι μικροί μαθητές, δεν μαθαίνουν μόνο τους παραδοσιακούς μας χορούς, αλλά και τα διαχρονικά τραγούδια (παραδοσιακά, λαϊκά και ρεμπέτικα) που "φέρουν την υπογραφή" μεγάλων δημιουργών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μαθητές χόρευαν και συγχρόνως τραγουδούσαν απόσπασμα απο τους στίχους του τραγουδιού "Απόψε στις ακρογιαλιές" του αξέχαστου Βασίλη Τσιτσάνη με τους Γονείς, τους δασκάλους, τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης κ. Γιάννη Κρητσωτάκη, τον δήμαρχο του τέως δήμου Ερμιόνης κ. Ανάργυρο Λεμπέση, τους δημοτικούς-κοινοτικούς συμβούλους, και τους παρευρισκόμενους να τους επιβραβεύουν με ένα ζεστό χειροκρότημα. 
Να τονισθεί ότι κατά την διάρκεια της γιορτής έγινε κλήρωση με τους τυχερούς μαθητές να κερδίζουν πλούσια δώρα ενώ στο κλείσιμο του προγράμματος της εκδήλωσης, οι γονείς και οι παρευρισκόμενοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μαθητών  και χόρεψαν μαζί τους αποχαιρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την Σχολική χρονιά.  

Γιάννης Κρητσωτάκης: "Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που συνεχίζει την παράδοση όλα αυτά τα χρόνια"

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ερμιόνης κ. Γιάννης Κρητσωτάκης στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης για την προσπάθεια που καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια μια και "τέτοιες εκδηλώσεις τιμούν τις παραδόσεις της Πατρίδας μας και φέρνουν σε επαφή τα παιδιά μας με τον πολιτισμό μας"  και στη συνέχεια ευχαρίστησε τους μαθητές του Σχολείου καθώς και τον δάσκαλο τους κ. Θανάση Μαλτέζο επισημαίνοντας: "Οι μαθητές μας, για άλλη μια χρονιά, μας παρουσίασαν μια πολύ όμορφη βραδιά αφιερωμένη στους παραδοσιακούς μας χορούς. Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χοροδιδάσκαλο και άξιο συνεχιστή της όμορφης παράδοσης που έχει δημιουργηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης, κ. Θανάση Μαλτέζο και παράλληλα να πω ένα μεγάλο μπράβο στους γονείς των παιδιών που φροντίζουν να τηρούνται τα έθιμα μας".

Θανάσης Μαλτέζος: "Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης για την συνεργασία μας εδώ και 17 χρόνια"

Ο χοροδιδάσκαλος κ. Θανάσης Μαλτέζος παραχώρησε συνέντευξη στο eikonoskopionews δηλώνοντας ικανοποιημένος απο τις χορευτικές επιδόσεις των μαθητών:"Πρώτα απ όλα θέλω να πω ότι είναι μια ξεχωριστή γιορτή για το Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης. Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Χόρεψαν πολύ καλά και κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν. Μέσα στην δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, πιστεύω πως ότι καλύτερο μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας, είναι οι παραδόσεις μας. Μέσα απο την παράδοση μπορούμε και πρέπει να "πολεμήσουμε" τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα τις αντιμετωπίσουμε και θα πάμε πάλι μπροστά". Τέλος  ο κ. Μαλτέζος αναφέρθηκε στην συνεργασία του επί 17 χρόνια με όλα τα δ.σ. του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης την οποία και χαρακτήρισε ως άριστη και άψογη και ανανέωσε το "ραντεβού" με τους μαθητές του για την επόμενη σχολική χρονιά. 

''Το eikonoskopionews με αφορμή την όμορφη γιορτή που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης παραθέτει τα παρακάτω video με 2 χαρακτηριστικά τραγούδια της Δόμνας Σαμίου της οποίας η προσφορά στο παραδοσιακό μας τραγούδι ήταν είναι και θα είναι ανεκτίμητη.'' 

Δόμνα Σαμίου - Ρουμπαλιά, γαρουφαλιά

Έχει γεια Παναγιά: Δόμνα Σαμίου 1973