eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

''Διαβάστε τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Χειβιδόπουλος στην ημερίδα για το περιβάλλον''

Τάσος Χειβιδόπουλος:
 "Έχουμε υποχρέωση ως περιφέρεια να δώσουμε κατεύθυνση ανάπτυξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος"
"Όλοι λένε ότι η Ερμιονίδα είναι η Ριβιέρα της Ελλάδας. Όμως η Γαλλική Ριβιέρα έχει 32 μαρίνες και η Ερμιονίδα....καμία!"
"Η διαχείριση των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή είναι για εμάς προτεραιότητα"
Ρεπορτάζ για το  eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης.................

"Να αναπτυχθούν οι υποδομές που χρειάζονται έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες προσέλκυσης υποψηφίων επενδυτών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες της Ερμιονίδας να επενδύσουν στον τόπο τους δημιουργώντας κατ αυτόν τον τρόπο ένα οικονομικό ισοζύγιο το οποίο θα τους επιτρέπει να αυξήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Η Ερμιονίδα (παρά την κρίση) μπορεί και πρέπει να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια ".
Με αυτά τα λόγια άρχισε την ομιλία του κατά την διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε στο Πορτοχέλι (στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος) ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αργολίδας κ. Τάσος Χειβιδόπουλος αναφερόμενος παράλληλα και στις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ανάπτυξης: "Δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις στη νομοθεσία του περιβάλλοντος. Απο την πλευρά μας-ως περιφερειακή διοίκηση- στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ανάπτυξης" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Ο επενδυτής πρέπει να νιώθει ασφαλής για την επένδυση του απο τη μια και απο την άλλη ο πολίτης να νιώθει πως δεν "πνίγεται" απο την επένδυση αυτή".
Στη συνέχει ο κ. Χειβιδόπουλος εστίασε την ομιλία του στα απαραίτητα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν στην Ερμιονίδα αναφέροντας ως (ενδεικτικά) παραδείγματα την δημιουργία μαρίνας στην Ερμιόνη και το τουριστικό καταφύγιο στο Πορτοχέλι (και για τα 2 έργα υπάρχουν οι σχετικές μελέτες). "Ακούω απο πολλούς να αναφέρονται στην Ερμιονίδα και να την αποκαλούν Ελληνική Ριβιέρα. Όμως η Γαλλική Ριβιέρα έχει 32 μαρίνες και η Ερμιονίδα καμία" είπε ο κ. Χειβιδόπουλος επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να αξιοποιηθεί η πλούσια ακτογραμμή της ευρύτερης περιοχής ενώ υπογράμμισε την βούληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να δώσει κατεύθυνση έτσι ώστε υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον  στην Ερμιονίδα.
Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε την ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου και επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης μιας πραγματικής χωροταξίας δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει "ισχυρή κρίση στις χρήσεις γης".

Διαχείριση των υδάτων, Ανάβαλος και Τζετρζελιά

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Χειβιδόπουλος τοποθετήθηκε και για το μείζον πρόβλημα της Αργολίδας που είναι το νερό (ύδρευση και άρδευση) με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι η περιοχή μας πρέπει να αντιμετωπίσει αφενός μεν το θέμα της λειψυδρίας και αφετέρου δε τον εφιάλτη της ερημοποίησης. "Υπάρχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει η Ελληνική πολιτεία στηριζόμενη στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και αφορά τον Ανάβαλο" υποστήριξε ο κ. Χειβιδόπουλος και υπογράμμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα οι πηγές του Ανάβαλου να φτάσουν και στην Ερμιονίδα. "Ήδη υπάρχει σε πρόγραμμα του υπουργείου περιβάλλοντος το εργοστάσιο επεξεργασίας νερού του Ανάβαλου (με έναν αρκούντως ικανοποιητικό προϋπολογισμό) που μπορεί να στείλει νερό και στην Ερμιονίδα ".
Όσον αφορά το φράγμα της Τζερτζελιάς, ο κ. Χειβιδόπουλος τόνισε ότι "τελειώνουμε την μελέτη ενός έργου που δυστυχώς έχει γίνει σαν το Γιοφύρι της Άρτας" για να προσθέσει ότι  "το φράγμα της Τζερτζελιάς μπορεί συνολικά να λύσει το υδρευτικό πρόβλημα της Ερμιονίδας και αυτό διότι μπορεί να αποθηκεύσει-σε χώρο φιλικό προς το περιβάλλον- 4-7 εκ. κυβικά νερό". Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του φράγματος της Τζερτζελιάς απαιτούνται κονδύλια ύψους 52 εκ. Ευρώ και η μελέτη που βαίνει σε φάση ολοκλήρωσης θα στοιχίσει-έπειτα απο διαπραγματεύσεις-250 χιλ. Ευρώ (απο 800 χιλ ευρώ που προβλεπόταν αρχικά) έτσι ώστε είτε σε συνδυασμό προγραμματικών περιόδων να καταστεί εφικτή η ένταξη του έργου. Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης τάχθηκε υπέρ των μονάδων επεξεργασίας νερού αρκεί-όπως είπε- "Η α-βάθμια τοπική αυτοδιοίκηση να διαβουλευθεί με τους πολίτες και η επιστημονική αποτύπωση να αποφανθεί για το που προβλέπετε αυτές οι μονάδες να γίνουν".

Κεφάλαιο Τουρισμός

Στο τρίτο σκέλος της ομιλίας του ο κ. Χειβιδόπουλος έδωσε έμφαση στον τουρισμό. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι "δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επενδύσεις. Όμως οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει να έχουν περιβαλλοντικό στόχαστρο. Για παράδειγμα για τα καινούρια ξενοδοχεία πρέπει αφενός μεν να μπει ζήτημα της ενεργειακής τους αυτοτέλειας και αφετέρου δε να προστατευτεί-και γιατί όχι- και να αξιοποιηθεί η πρωτογενής αγροτική μας παραγωγή".
Παράλληλα εστίασε στο μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο στοχεύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου λέγοντας: "Θέλουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που να συνδυάζει το περιβάλλον τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Και το μοντέλο αυτό στηρίζεται στον ήλιο έτσι ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα πρωτογενή (αξιόλογα, πιστοποιημένα και με ονομασία προέλευσης) αγροτικά μας προϊόντα και να συνδεθούν με τον τουρισμό και την γενικότερη ανάπτυξη".
Τέλος ο κ. Χειβιδόπουλος ανέφερε ότι "χρειαζόμαστε έναν τουρισμό υψηλών προδιαγραφών που θα σέβεται το περιβάλλον, θα εκμεταλλεύεται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και θα μπορεί να συμπληρώνεται απο τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού".  

eikonoskopionews