eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 22 Μαΐου 2012

«Η ΤΕΛΕΤΗ» ΑΠΟ ΤΟ Θ.Ο.Ε.

«Η ΤΕΛΕΤΗ» ΑΠΟ ΤΟ Θ.Ο.Ε.

Τίνα Αντωνοπούλου - Δημαράκη


    Παρακολουθήσαμε στην Ερμιόνη το έργο «Η Τελετή» του νεοέλληνα θεατρικού δημιουργού Παύλου Μάτεσι από το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας.
    Το έργο αποτελεί αλληγορική σάτιρα και εκτυλίσσεται χρονολογικά την εποχή της δικτατορίας του ‘67. Οι ήρωες του, άβουλοι και...... μοιραίοι στο μικρόκοσμό τους, επιδεικνύουν τον καθωσπρεπισμό τους και την κοινωνική τους θέση, αυτής της μικροαστικής κοινωνίας, όπου κυριαρχεί η εικόνα, η μεγαλομανία, το ψεύτικο, το κοινωνικά αποδεκτό.
     Κρυμμένοι μέσα σ’ έναν επίπλαστο ευδαιμονισμό γίνονται είδωλα, καρικατούρες μιας εποχής τόσο παρωχημένης αλλά και τόσο σύγχρονης. Αιχμαλωτισμένοι στις αδυναμίες τους προτιμούν να υιοθετούν το «φαίνεσθαι» της Ευριπίδειας τραγωδίας αντί του «είναι» και γίνονται εκφραστές της κοινωνίας τους, που καλλωπίζεται για να μοιάζει ωραία ενώ μέσα της είναι σαθρή και ψεύτικη.
    Αξιολύπητες φιγούρες, που αρνούνται να απελευθερώσουν τον εαυτό τους, να αποτινάξουν τα «δήθεν» και τα «πρέπει», να ξεγυμνωθούν στον καθρέπτη της αλήθειας και να δείξουν το πρόσωπό τους αντί του προσωπείου που φορούν. Ίδια η μορφή της εποχής τους αλλά και της σημερινής, που αυτάρεσκα μεταμορφώνεται σε «μαντάμ Σουσού», για να γίνει μοντέρνα, αποδεκτή και ταυτόχρονα γελοία.
    Το έργο στο σύνολο του με ανατρεπτικό χιούμορ θυμίζει θεματικά τον «Επικήδειο» του Ι. Κονδυλάκη, αφού προκαλεί το γέλιο την τραγική στιγμή του θανάτου. Και οι λέξεις ακόμα του έργου είναι φτιαγμένες για να υπηρετούν αυτήν την υπαινικτική διάσταση του έργου, αφού ο νεκροθάφτης βαφτίζεται «μαιτρ», η κηδεία «κοσμική τελετή» και οι συμμετέχοντες «καλεσμένοι».
    Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί έδωσαν πραγματικά τον καλύτερο εαυτό τους, για να υποδυθούν τους ήρωες και να μεταδώσουν τα μηνύματα του έργου, που υπήρξαν πολλαπλά και υπαινικτικά.
    Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου και ιδιαίτερα στον κ. Δ. Σίδερη, ο οποίος σκηνοθέτησε την παράσταση και ο οποίος αποτελεί την ψυχή της θεατρικής ομάδας, η οποία ομολογουμένως αποτελεί πυλώνα εθελοντικής πολιτιστικής προσφοράς στον τόπο μας.   
Τίνα Αντωνοπούλου - Δημαράκη