eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

''ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΚΟΥΡΒΕΤΑΡΗΣ''


''ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ''

Γράφει ο Δημήτρης Κουρβετάρης

Η παρουσία υπέρτασης κατά την διάρκεια της κύησης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες. Ορθότερα πρέπει να αναφερόμαστε σε «σύνδρομο» υπέρτασης κατά την κύηση, για να περιγράφουμε τον αναστρέψιμο, πολλές φορές, χαρακτήρα του (με το πέρας της κύησης η αρτηριακή πίεση μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό).

Υπολογίζεται ότι προσβάλλεται το 10-15% των εγκύων. Το έμβρυο διατρέχει κίνδυνο από τις μεταβολές της πίεσης, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Σε ποσοστό 1-5% η αυξημένη αρτηριακή πίεση προϋπήρχε της εγκυμοσύνης.



Μιλούμε για προεκλαμψία όταν ισχύουν οι παρακάτω συνθήκες: αυξημένη αρτηριακή πίεση (πάνω από 140/90 mmHg για την συστολική/διαστολική αρτηριακή πίεση αντίστοιχα) , λευκωματουρία ( λεύκωμα στα ούρα περισσότερο από 300 mg/λίτρο, ή 500mg/λίτρο σε συλλογή ούρων 24ώρου), οιδήματα (συχνότερα κάτω άκρων). Η προεκλαμψία εμφανίζεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.


Μιλούμε για εκλαμψία όταν συνυπάρχουν αιματολογικές διαταραχές ή διαταραχές της νεφρικής ή ηπατικής λειτουργίας, με χαρακτηριστικά υψηλότερη πρωτεϊνουρία από την προεκλαμψία (μπορεί να ξεπεράσει τα 5 gr/24ωρο).


Στη διάγνωση της προεκλαμψίας-εκλαμψίας, εκτός από τις χαρακτηριστικές εργαστηριακές εξετάσεις (που αφορούν στο λεύκωμα των ούρων και τον έλεγχο της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας), σημαντικό ρόλο παίζει η 24ωρη παρακολούθηση και καταγραφή της πίεσης.


Προδιαθεσικοί παράγοντες, για την ανάπτυξη προεκλαμψίας, θεωρούνται οι παρακάτω:


 Εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία


 Εγκυμοσύνη σε ηλικία κάτω των 20 ετών


 Πολύδυμη κύηση


 Προϋπάρχουσα παχυσαρκία


 Σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 2)


 Προϋπάρχουσα υπέρταση


 Ιστορικό υπέρτασης ή προεκλαμψίας σε προηγούμενη κύηση


 Νεφροπάθεια


 Ρευματοειδής αρθρίτιδα


 Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος


 Σκληροδερμία






Τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά και ποικίλλουν: οιδήματα στα άνω ή κάτω άκρα ή στο πρόσωπο, αύξηση σωματικού βάρους, κεφαλαλγία, δύσπνοια, κοιλιακό άλγος, ελαττωμένη διούρηση. Σε βαρύτερες ή παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί πνευμονικό οίδημα, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, σπασμοί, καταστάσεις απειλητικές τόσο για το έμβρυο όσο και για τη μητέρα.


Από τη στιγμή που θα διαγνωσθεί η προεκλαμψία-εκλαμψία συνιστάται στενή παρακολούθηση από τον καρδιολόγο και γυναικολόγο, περιορισμός των δραστηριοτήτων και της σωματικής κόπωσης, απώλεια βάρους (όταν χρειάζεται), περιορισμός του αλατιού, προσεκτική διατροφή, αποχή από καφέ, τσάι, αναψυκτικά, κατάκλιση στο αριστερό πλευρό. Φάρμακα χορηγούνται μόνο αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη (κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης όλα τα φάρμακα αποφεύγονται).