eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Mή Μιλάς Κινδινεύει η Ελλάς.......

ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΞΟΡΚΙΣΑΝ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ


Κρείττον σιγάν...

Η προτεραιότητα είναι το πώς η χώρα θα τα καταφέρει μόνη της και η έσχατη λύση είναι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης που ενέχει τον κίνδυνο να εφαρμοστούν σκληρές συνταγές με την υπογραφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό είναι το πλαίσιο συναντίληψης που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ν.Δ., που συναντήθηκαν χθες στο Μαξίμου.

«Καλό το κλίμα» στην πρώτη συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά, που ξεπέρασε τη μία ώρα

Πληροφορίες της «Ε» από τη Ρηγίλλης εμφανίζουν και τους δύο άνδρες να ξορκίζουν το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι δεν θα ήθελε να έχει στην επόμενη δύσκολη τριετία, κατά την οποία το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3%, την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Ο Α. Σαμαράς συμφώνησε και ανέλυσε τους λόγους....
... για τους οποίους μία «συνταγή ΔΝΤ δεν ενδείκνυται για την Ελλάδα, κυρίως για τις βαρύτατες επιπτώσεις που θα έχει στα θέματα κοινωνικής συνοχής». Εξέφρασε μάλιστα έντονο προβληματισμό για τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων από τα νέα σκληρά μέτρα που ενδεχομένως απαιτήσει το ΔΝΤ.


Δίχτυ ασφαλείας



Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός είπε πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης. Τον βλέπει σαν ένα δίχτυ ασφαλείας, που υπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως λύση έσχατης ανάγκης. Τόνισε μάλιστα πως όσο πιο έτοιμος και ολοκληρωμένος είναι ο μηχανισμός τόσο το καλύτερο, και ότι προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται οι προσπάθειες. Σε παρατήρηση του Αντ. Σαμαρά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι δεν ήταν απόφαση και επιθυμία της κυβέρνησης αλλά απόφαση της Ε.Ε.



Ηταν η πρώτη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών που κράτησε τόσο πολύ, μία ώρα και ένα τέταρτο. Το κλίμα μεταξύ των δύο ήταν καλό, καλύτερο από την τελευταία φορά, που έγινε πριν από ενάμιση μήνα όταν ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Ομως οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου μάς έλεγαν ότι ο καθένας είπε τις απόψεις του, «δεν υπήρξε ... κατάληξη». Στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά είπε στην «Ε» ότι «ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά» και περιέγραψε επίσης ένα «καλό κλίμα».



Βήματα συναίνεσης



Δεν θα μπορούσε κάποιος να προεξοφλήσει ένα κλίμα συναίνεσης σε περίπτωση προσφυγής της κυβέρνησης στο σχέδιο στήριξης. Ωστόσο έγινε ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε ο Α. Σαμαράς εξερχόμενος από το Μαξίμου. Απέφυγε να εκφράσει την οποιαδήποτε κριτική άποψη και συνέστησε όχι πολλά λόγια γι' αυτά τα θέματα που η εμπειρία δείχνει ότι ακόμη και μια φήμη είναι αρκετή για να εκσφενδονιστούν στα ύψη τα spreads. «Σας επαναλαμβάνω ότι όσο λιγότερο μιλάμε τόσο καλύτερα για την οικονομία», τόνισε. «Ενημερώθηκα, ενημέρωσα και συζητήσαμε σε βάθος τις κρίσιμες πτυχές αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης», συνέχισε. «Εγώ εξακολουθώ να θεωρώ ότι, με το κατάλληλο μείγμα οικονομικής πολιτικής, μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας».



Πληροφορίες από τη Ρηγίλλης αναφέρουν ότι ο Α. Σαμαράς «δεν έφυγε από το Μαξίμου με την εντύπωση ότι η κυβέρνηση άμεσα θα προσφύγει στο σχέδιο στήριξης». Ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε στον Α. Σαμαρά τον έντονο προβληματισμό του από τη μη πτώση των spreads παρά τη συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου.



Οι δύο έκαναν ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως και σήμερα. Αναφέρθηκαν και στη διαπραγμάτευση που συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη καθώς και στις συνομιλίες μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων της ελληνικής πλευράς και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Μίλησαν για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα με τις χώρες του Νότου που αντιμετωπίζουν και τα πιο οξυμμένα δημοσιονομικά προβλήματα.



Στη συνάντηση έγινε γενική ανασκόπηση και της πορείας των εθνικών θεμάτων. Συζητήθηκε τόσο η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στην Αθήνα όσο και το Σκοπιανό.*



Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ, ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
enet.gr