eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Γιορτή παραδοσιακής τηγανίτας, η αναβίωση ενός παμπάλαιου εθίμου



Γκιόλας:
Πολιτισμική  και μορφωτική μάχη     των κατοίκων  της  Θερμησίας για την ανάπτυξη  , εδώ είναι η ελπίδα

Σε απόσταση 10χλμ. από την Ερμιόνη βρίσκεται ένα όμορφο παραλιακό χωριό η Θερμησία. Το όνομά του το οφείλει στο ναό της Θερμασίας Δήμητρας που λατρευόταν στην περιοχή και ο οποίος ήταν χτισμένος δίπλα στη θάλασσα στο σημείο της σημερινής λιμνοθάλασσας.  Σήμερα είναι ένας σημαντικός βιότοπος και πέρασμα σπάνιων αποδημητικών πουλιών.
 Η Θερμησία είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή πνιγμένη στα περιβόλια με εσπεριδοειδή, βερίκοκα και ελιές, κηπευτικά και λουλούδια. Συγχρόνως όμως αποτελεί πόλο έλξης τουριστών εξαιτίας των αμμουδερών παραλίων της με τα πεντακάθαρα νερά και τα γραφικά ταβερνάκια.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι του χωριού γιόρτασαν την αναβίωση ενός παμπάλαιου εθίμου, την  Γιορτή της Τηγανίτας.
Το γλέντι άρχισε με τον Χορευτικό Σύλλογο Κρανιδίου.
H Γιορτή της Τηγανίτας, μας έρχεται από πολύ παλιά.
Είναι ένας ύμνος στο ευλογημένο δέντρο της ελιάς και στο λάδι. Οι ντόπιοι με το πρώτο λάδι που έβγαζαν από τα λιοτρίβια, έφτιαχναν τις τηγανίτες. Με αλεύρι και νερό, έδεναν τον χηλό, τον τηγάνιζαν στο φρέσκο πρώτο λάδι, μέσα στα σιδεροτήγανα, στο τζάκι με ξύλα, αναθρέφοντας έτσι γενιές και γενιές. Η τελετή και το έθιμο αυτό, της τηγανίτας των απλών και αγνών υλικών της Θερμησίας, ήταν χαρά από τη μια για τη σοδειά της χρονιάς και προσευχή στον θεό και τη φύση για ανάλογες σοδειές τις επόμενες χρονιές.
΄΄Εμείς αναβιώνουμε σήμερα για πρώτη φορά το έθιμο αυτό είπε κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Θερμησίας, Πέτρος Σαραντόπουλος. Μαζί με τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού μας Σχολείου, τον πολιτιστικό μας Σύλλογο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό. Είμαστε περήφανοι για τον τόπο που ζούμε και παράγουμε.Έχουμε ανάγκη την παράδοση και την διατήρηση των εθίμων μας.΄΄
Ο Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που παραβρέθηκε στην εκδήλωση είπε:

΄΄H αυθόρμητη συμμετοχή όλων των κατοίκων της Θερμησίας, μαζί με τις γυναίκες που τηγανίζουν ασταμάτητα, μια αγκαλιά όλοι σήμερα, μας δηλώνουν ότι κατάφεραν  να ξεπεράσουν τον στενό ατομικισμό. Με παρόμοιες δράσεις συλλογικές, με στροφή στην  εξωστρέφεια, μπορούμε να οδηγηθούμε σε συνεργατικές και συνεταιριστικές κινήσεις που θα προάγουν τα ποιοτικά προϊόντα της Θερμησίας , το ελαιόλαδο  τα κηπευτικά, ταυτόχρονα με την γαστρονομία και τον πολιτισμό μας. Η Θερμησία δίνει τη μάχη της που είναι  πολιτισμική, μορφωτική και αφορά ταυτόχρονα την αγροτική ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων της.
Εδώ είναι η ελπίδα!΄΄