eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Τα πρώτα κείμενα χαιρετισμών έπειτα από την Αγιοκατάταξη του Όσιου Πατέρα Παϊσίου δια χειρός του Εφημέριου του Μητροπολιτικού Ναού Κρανιδίου!

  • Χαιρετισμοί του Οσίου Παϊσίου από τον π. Χριστοφόρο Καραβία!


  • Μητροπολίτης κ.κ. Εφραίμ για τον π. Χριστοφόρο Καραβία: 
"Προικισμένος από τον Θεό με το υμνογραφικό χάρισμα"


Ρεπορτάζ για το Εικονοσκόπιο: Μίλτος Ιωαννίδης


".....Μελετώντας από παιδικής ηλικίας το βίο και τους λόγους του Οσίου, τόλμησα να του απευθύνω μια έμμετρη ευχαριστία αναφερόμενος στη ζωή και τις αρετές, για τα όσα  μας προσφέρει, όντας κατοικητήριο της Αγίας Τριάδας και "σκεύος εκλογής" του Κυρίου".

Τα παραπάνω χαρακτηριστικό απόσπασμα, καταγράφεται στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΑΤΕΡΑ ΗΜΩΝ ΠΑΪΣΙΟΝ ΤΟΝ ΝΕΟΝ, ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΝ", το οποίο και συνέγραψε ο ο αρχιμ. Χριστοφόρος Ε. Καραβίας, εφημέριος-Ιεροκήρυξ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου.
Πρόκειται για τα πρώτα κείμενα χαιρετισμών του Όσιου Πατέρα Παϊσίου έπειτα από την Αγιοκαταταξή του από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Γενάρη του 2015!
Πρόκειται για συλλογικό έργο, μιας και τον π. Χριστοφόρο βοήθησαν στο έργο του αυτό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. ΙΩΗΛ, που πραγματοποίησε τον Υμνολογικό έλεγχο του κειμένου των χαιρετισμών, ο πανοσ. αρχιμ. π. Ιωσήφ Θ. Δρόσος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγιάς Κατακεκρυμμένης Άργους, ο οποίος φιλοτέχνησε τα 24 σκίτσα, ισάριθμα με τους χαιρετιστήριους οίκους καθώς και η φιλόλογος κ. Γεωργία Εμμανουήλ-Ανδριοπούλου η οποία επιμελήθηκε τόσο  τη μεταφοράς του αρχαίου κειμένου στην καθομιλουμένη όσο και τη φιλολογική επιμέλεια της έκδοσης.


Το μήνυμα του Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ

Στο βιβλίο απευθύνει το δικό του μήνυμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας& Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ, ο οποίος και συγχαίρει τον π. Χριστοφόρο σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
"...Θερμώς ευχαριστούμε και πατρικώς επαινούμε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμαδρίτη π. Χριστοφόρο Καραβία, Αρχιερατικό Επίτροπο Κρανιδίου, δόκιμον εργάτη του Ευαγγελίου, προικισμένο δε από τον Θεό με το υμνογραφικό χάρισμα, ο οποίος ενεπνεύσθη από τη ζωή του Οσίου και συνέθεσε τους Χαιρετιστηρίους οίκους αυτού ....".

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι όσες και όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το βιβλίο μπορούν να απευθυνθούν στον Μητροπολιτικό Ναό Κρανιδίου με τα έσοδα να διατίθενται υπέρ του ναού.
Ακόμη όπως μας είπε ο π. Χριστοφόρος, το βιβλίο απευθύνεται σε όλες της ηλικίες μιας και-όπως προαναφέραμε-  τα κείμενα των χαιρετισμών είναι παράλληλα μεταφρασμένα από την αρχαία στην δημοτική γλώσσα. 
Το βιβλίο εκδόθηκε από τις "εκδόσεις Σαϊτη" ενώ η φωτογραφία του εξωφύλλου, είναι προσφορά του αγιογράφου Ιωάννη Π. Βουρδαχά.


Χαρακηριστικό  κείμενο χαιρετισμού στον Όσιο Παϊσιο από το βιβλίο.....:


"Ας δοξάσουμε την Τρισυπόστατη Θεότητα που επέλεξε να κατοικήσει στον Παϊσιο τον νέο, μεταξύ των Οσίων.
Σ΄αυτόν, που έλαμψε με την ταπείνωσή του στον Άθω και κατάφερε να κατανοήσει όλους τους κατατρεγμένους και θλιμμένους, ας φωνάξουμε με την ψυχή μας: Χαίρε, πάτερ Παϊσιε".