eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Παραμονή θεοφανίων 2017... τα παιδιά του Σταυρού στην Ερμιόνη - Στολισαν τις Βάρκες ''


Στη φωτο διακρίνονται τα παιδιά του Σταυρού που θά πέσουν αύριο στη Θάλασσα μαζί με δυό παλαιότερους Ερμιονίτες.Τον Γιάννη Δ. Σκούρτη(απο Ναυτική οικογένεια) ένα όνομα σημείο αναφοράς στο έθιμο ΓΙΑΛΑ - ΓΙΑΛΑ στην Ερμιόνη, αφού 30 χρόνια και πλέον ακατάπαυστα μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές ακούραστα, αφιλοκερδώς και με γνήσιο Ερμιονίτικο τρόπο, το μοναδικό αυτό έθιμο.Ο δεύτερος παλιότερος, ο Παναγιώτης Μέξης επίσης με Ναυτικές ρίζες, ως ακούραστος εργάτης βοηθάει πάντα στη διατήρηση αυτού του εθίμου και μέσα απο την θεσμική του ιδιότητα στη δημοτική αρχή αλλά και ως Ερμιονίτης ψαράς, Βιοπαλαιστής!


Επιμέλεια:Εικονοσκόπιο 
Πέμπτη 5/1/2017 σήμερα, παραμονή θεοφανίων και τα παιδιά του Σταυρού στην Ερμιόνη έντυσαν τα καραβόσκαρα με σμυρτα, φοίνικες , σημαίες και βέβαια τραγουδώντας το παραδοσιακό Ερμιονίτικο τραγούδι ''ΓΙΑΛΑ-ΓΙΑΛΑ''.

Όπως κάθε χρόνο αυτή η ημέρα είναι ιεροτελεστία για την Ερμιόνη αλλά και σταθμός στη ζωή κάθε νέου που κάνει το ''Βάπτισμα'' και γίνεται πρωταγωνιστής.

Δεν είναι τυχαίο πως στο μυαλό κάθε Ερμιονίτικου παιδιού στριφογυρίζει η στιγμή που θα φτάσει στην ηλικία για να γίνει ένας απ΄τους πρωταγωνιστές.Το Γιάλα - Γιάλα στην Ερμιόνη είναι ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και μένει χαραγμένο στη μνήμη κάθε παιδιού που βιώνει και ενσαρκώνει αυτό το δρώμενο που κρύβει στο τελετουργικό του τις αρχές , τις αξίες, την παράδοση,την κουλτούρα, την ζωή των γηγενών Ερμιονιτών προγόνων μας.
Καλή επιτυχία στα νέους συμπατριώτες μας που σήμερα θα τραγουδήσουν το Γιαλα-Γιάλα στα σοκάκια της Ερμιόνης κι αύριο θα πέσουν για τον Σταυρό και την Εικόνα.
Υ.Γ:Ευχαριστούμε την Ματίνα Ι. Μερτύρη για τις όμορφες φωτογραφίες.