eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΠΡΟ-ΣΥ-ΕΡ: ΕΠΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 7ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΒΕΡΒΕΡΟΝΤΑ – ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ ΔΙΔΥΜΩΝ)


ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: : Όλες οι Δημοτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης έκαναν πάρα πολύ καλά που έφεραν ως θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο με έγγραφό τους με αριθμ. Πρωτ. 185/01-03-2016, τόσο για τη μελέτη για την αξιοποίηση του κτήματος της Βερβερόντς Πορτοχελίου από το ΤΑΙΠΕΔ όσο και για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ Διδύμων. Η διοίκηση του Δήμου επιτέλους πρέπει να μάθει τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία να εισάγονται έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το κορυφαίο συλλογικό όργανο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου  και όχι ο Δήμαρχος ετεροχρονισμένα να ενημερώνει για τις ενέργεις, για τις πράξεις του και τις παραλείψεις του. Η τήρηση του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και των Νομών (3852/2010) είναι υποχρεωτική από όλους.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :
Το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να είχε συγκληθεί πάρα πολύ νωρίτερα, κάποιοι είχαν αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να είχε εγκρίνει τη μελέτη για την αξιοποίηση του κτήματος της Βερβερόντας Πορτοχελίου, χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα. Άρα η παρέμβαση μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο μας έδωσε τη δυνατότητα ενημέρωσης, διαβούλευσης και λήψης απόφασης. Κάποιοι επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στην τοπική κοινωνία, οι μυστικές διαπραγματεύσεις και τα κουκουλώματα ανήκουν σε άλλες εποχές που δημιουργούν συνθήκες για έκδοση αυθαίρετων κρίσεων και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της τοπικής κοινωνίας.
ΤΡΙΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η Δημοτική Παράταξή μου και προσωπικά εγώ από τον Νοέμβριο του 2015 σας είχα ζητήσει το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί από την Ελληνική Πολιτεία, από το ΤΑΙΠΕΔ τα αντισταθμιστικά μας οφέλη, να κερδίσουμε σημαντικούς κοινόχρηστους χώρους για αθλητικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Είχαμε την υποχρέωση, είχαμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε μέχρι το 20% της έκτασης και αυτό δεν έγινε. Και ερχόμαστε τώρα, μετά την σύνταξη της μελέτης να παρακαλάμε να πάρουμε κάποιους χώρους αναψυχής και κάποιους χώρους πάρκινγκ. Άλλη λογική, άλλη φιλοσοφία, άλλη στρατηγική. Τα έγγραφα της παράταξης είχαν κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου και 13 Ιανουαρίου. Την 1η Φεβραουαρίου και από τη διοίκηση του Δήμου είχαμε τη μεγάλη σιωπή, την ατολμία της διεκδίκησης και μιας συνολικής πρότασης.
ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο αυτονόητο ήταν η θετική μας στάση απέναντι στη μελέτη για την αξιοποίηση του κτήματος Βερβερόντα του ΤΑΙΠΕΔ. Δε μπορούμε να αρνηθούμε τις τρεις χρήσεις που προτείνονται (αεροδρόμιο, γήπεδα γκολφ, οικιστική τουριστική ανάπτυξη), όμως απαιτείται να υπάρχει συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να λυθούν κρίσιμα θέματα υποδομών, απαραίτητα στα πλαίσια υλοποίησης της συγκεκριμένης αναπτυξιακής πρότασης (ύπαρξη πόσιμου νερού, αρδευτικό δίκτυο αποχέτευσης, λιμενικά έργα κλπ).
ΠΕΜΠΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Αρνούμαστε κατηγορηματικά τη λογική της μυστικής, άτυπης διαπραγμάτευσης. Τα κρίσιμα θέματα άμεσα πρέπει να εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερώνονται τόσο οι Δημοτικοί Σϋμβουλοι όσο και η τοπική κοινωνία. Ήταν πάρα πολύ λογικό να είχε πραγματοποιηθεί μία ημερίδα με πρωτοβουλία του Δήμου, της Περιφέρειας και με συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ να ενημερωθούν οι πολίτες και οι φορείς τόσο της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, όσο και του Δήμου Ερμιονίδας.
ΕΚΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η προσωρινή διακοπή εργασιών στο ΧΑΔΑ Διδύμων ήταν η μόνη λογική απόφαση που έπρεπε να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό έγινε πραγματικότητα. Γιατί σεβαστήκαμε τις αποφάσεις των Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων (Διδύμων και Φούρνων), γιατί ζητάμε ενημέρωση για τις εργασίες που προβλέπονται από την πρόσφατη μελέτη του 2014, γιατί απαιτείται να οριστεί μία Επιτροπή παρακολούθησης των συγκεκριμένων ενεργειών – εργασιών. Γιατί ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι κάτοικοι δεν ενημερώθηκαν για την έναρξη των εργασιών, γιατί δεν υπήρχε συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας για το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι έρευνες του υδροφόρου ορίζοντα για την ύπαρξη μόλυνσης ή μη επί της συγκεκριμένης περιοχής; Κανείς δεν αρνείται τη λογική της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, είναι υποχρεωτική αλλά με τήρηση προϋποθέσεων και όρων.
ΕΒΔΟΜΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σφυρής επιμένει στην ποινικοποίηση των δημοτικών πραγμάτων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων , μας έφερε κείμενο για παραπομπή της υπόθεσης στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Του υπενθυμίζω ότι παρόμοιο αίτημα είχε σταλεί στον Εισαγγελέα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με εισήγηση του τέως Δημάρχου κ. Δημητρίου Καμιζή. Όμως χθες η εισήγηση της διοίκησης του Δήμου ήταν ένα ακόμη πυροτέχνημα για να αποπροσανατολίσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους δημότες στα πλαίσια της αδυναμίας του για την τελική εισήγηση επί του συγκεκριμένου θέματος, της διακοπής εργασιών στο ΧΑΔΑ Διδύμων.
Τα δικαστήρια δεν πρέπει να λύνουν τα πολιτικά προβλήματα της χώρας  και τις τοπικές υποθέσεις ( το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχει λυθεί εδώ και είκοσι χρόνια σε όλη την Πελοπόννησο). Σοβαρότητα και υπευθυνότητα χρειάζεται και τίποτε άλλο και αφήστε για το Πάσχα τα πυροτεχνήματα!


Για τη Δημοτική Παράταξη
                                                                                Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας
                                                                                Ο επικεφαλής
                                                                                Τάσος Λάμπρου
                                                                                Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας