eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

''Τα αιολικά πάρκα Ερμιονίδας και Τροιζηνίας''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Στις 12/2/2016 είχα γράψει τα παρακάτω:
 
"Η συμβολή των αιολικών πάρκο στα έσοδα Δήμου και δημοτών.


Από τις ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες στην Τροιζηνία ο Δήμος της έχει να λάβει 101499 ευρώ και οι πολίτες της 67644 ευρώ.

Από τις ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες στην Ερμιονίδα ο Δήμος της έχει να λάβει 584696 ευρώ και οι πολίτες της 389797 ευρώ.

Αυτά από επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

Πρώτη διαπίστωση: Σημαντικά ποσά κι ας λένε οι οικολογούντες ό,τι θέλουν. Από πού εισπράττουν οι δύο Δήμοι περισσότερα;

Δεύτερη διαπίστωση: Αυτά παρακρατούνται υποχρεωτικά από τις εταιρείες που έχουν τα αιολικά πάρκα. Δηλαδή η εντύπωση πως οι εταιρείες δεν πληρώνουν, δεν ευσταθεί. Άλλοι τα εισπράττουν και δεν τα αποδίδουν και οι άλλοι είναι δημόσιου χαρακτήρα.

Ερωτήματα:
 Όλοι γνωρίζουμε ότι στην Τροιζηνία έχουν εγκατασταθεί πολύ περισσότερες ανεμογεννήτριες απ΄ ό,τι στην Ερμιονίδα. Από τα ποσά όμως φαίνεται σαν να έχουν εγκατασταθεί 6 φορές περισσότερες στην Ερμιονίδα!!

Όντως αυτό συμβαίνει;

Μήπως στην Τροιζηνία αποδίδονται κατ΄ έτος κανονικά τα παρακρατηθέντα ποσά, γι΄ αυτό έχει να λαμβάνει τόσα λίγα;

Μήπως στην Ερμιονίδα δεν αποδίδονται κατ΄ έτος κανονικά τα παρακρατηθέντα ποσά, γι΄ αυτό έχει να λαμβάνει τόσα πολλά που έχουν με τα χρόνια συσσωρευτεί;
Μήπως ο Δήμος Τροιζηνίας τα απαιτεί και τα παίρνει, ενώ ο Δήμος μας όχι;

Και για να μην είμαστε οι δημότες στο σκοτάδι, καιρός είναι ο Δήμος ή η Αντιπολίτευση να βγουν και να πουν αναλυτικά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Δηλαδή πόσα ευρώ έχουν μέχρι σήμερα παρακρατηθεί αρμοδίως από τα αιολικά πάρκα της Ερμιονίδας (από την ημέρα που ξεκίνησε να παράγει η πρώτη ανεμογεννήτρια μέχρι σήμερα), πόσα μέχρι σήμερα έχει εισπράξει ο Δήμος μας, και πόσα μένουν ακόμη που δεν του έχουν αποδοθεί και γιατί.
Επίσης τι μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί στους δημότες (και σε ποιους, αφού τα αιολικά αφορούν αποκλειστικά τα ορεινά χωριά μας) και πόσα μένουν υπόλοιπο και γιατί.

Αν η Αντιπολίτευση ελέγχει την εξουσία, να ζητήσει τα στοιχεία αυτά. Ένας οργανωμένος Δήμος τα παρέχει μέσα σε λίγα πρώτα λεπτά. Και καλό είναι να ξέρει ο δημότης πού ξοδεύτηκαν τα όσα μέχρι σήμερα έχει εισπράξει ο Δήμος μας."

Νομίζω ότι ενδιαφέρουν όλους τους Δημότες Ερμιονίδας.
Προς διευκόλυνση της ενημέρωσης από τον Δήμο μας (συμπολίτευση και αντιπολίτευση) στον χάρτη Google έχω σημειώσει τις ανεμογεννήτριες που λειτουργούν σήμερα. Δεν περιλαμβάνεται το Μεγαλοβούνι.
Στην Ερμιονίδα λειτουργούν 39 ανεμογεννήτριες και στην Τροιζηνία 36. Άλλες έχουν ισχύ 2 MW και κάτι, άλλες γύρω στο 1 MW. Δηλαδή ..... ισοπαλία!
Συμβαίνει όμως οι περισσότερες να είναι τοποθετημένες στην κορυφή των Αδερών, ακολουθώντας τα σύνορα (μερικές επί των συνόρων!) Τροιζηνίας - Ερμιονίδας. Να λοιπόν που μετά την αρχαία συνοριακή διαμάχη Ερμιονέων - Επιδαυρίων για τα βοσκοτόπια του Δυτικού Δίδυμου όρους, τώρα γίνονται σημαντικά τα σύνορα μεταξύ Ερμιονέων - Τροιζηνίων!
Δηλαδή, ένα αιολικό πάρκο μπορεί να έχει το κέντρο διανομής στην
Τροιζηνία, η 'Άδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας να έχει δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής, τα οφέλη να τα καρπούται ο Δήμος Τροιζηνίας, ενώ πολλές ανεμογεννήτριες τού εν λόγω πάρκου να είναι  εντός της Ερμιονίδας! Ή το ανάποδο. Ο νόμος είναι σαφής: Παίρνει ο κάθε Δήμος τα τέλη για παραγωγή που γίνεται από ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στον χώρο του.
Τα έχει ελέγξει αυτά ο Δήμος μας;

Έχουμε λοιπόν ήδη 75 ανεμογεννήτριες με  έστω μέση ισχύ 2MW, εγκατεστημένες σε Ερμιονίδα + Τροιζηνία.
Αν με ένα καλό βοριά λειτουργήσουν όλες στο φουλ για ένα 24ωρο, θα μας δώσουν: 75Χ2Χ24 = 3 600 MWh = 3 600 000 KWh. Δηλαδή, αυτή τη μέρα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 360 000 νοικοκυριών!
Δεδομένου ότι πουλάνε ακριβά τη MWh, ας πούμε 100 ευρώ, το ρεύμα έχει αξία 3 600 Χ 100 = 360 000 ευρώ. Από αυτό το 2.5% περνάει αμέσως στα χέρια των Δήμων και των Δημοτών Ερμιονίδας - Τροιζηνίας, δηλαδή 360 000Χ 0.025= 9 000 ευρώ (είναι 200 πολύ καλά μεροκάματα, για να το κάνουμε πιο λιανά).
Έχουν καμιά πηγή οι δύο Δήμοι που να τους δώσει σε μια μέρα 9 000 ευρώ..... επειδή φυσάει ωραίος βοριάς; Υπάρχει ένας εργοδότης στον τόπο μας που να μπορεί να δώσει 200 καλά μεροκάματα μέσα σε μια μέρα;

Πέραν αυτού υπάρχουν και άλλα έμμεσα οφέλη που πρέπει να τα αξιολογήσουμε:

1). Πυροπροστασία. Όλοι ζήσαμε τις μεγάλες πυρκαγιές που ξεκινώντας από Γαλατά έκαναν τις Αδέρες στάχτη. Τώρα ένα πολύ μεγάλο δίκτυο δρόμων που συνδέει τα αιολικά πάρκα λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη και προσφέρει γρήγορη προσέγγιση οχημάτων πυρόσβεσης και πεζοπόρων πυροσβεστών. Συγχρόνως οι φύλακες των αιολικών πάρκων, αυτόματα γίνονται και πυροφύλακες.

2). Το δίκτυο αυτό βοηθάει πολύ την κτηνοτροφία του τόπου μας. Είναι ένα έτοιμο δίκτυο που μπορεί να εξυπηρετήσει άριστα κτηνοτροφικά πάρκα που μπορούν να αναπτυχθούν στα βουνά μας. Δεν εμποδίζουν τη βοσκή.

3). Το δίκτυο προσφέρεται για οργανωμένες φυσιολατρικές δραστηριότητες, πεζοδρομία, ποδηλατοδρομία, αγώνες δρόμου κ.λ.π.

Η περιβαλλοντική επίπτωση των αιολικών πάρκων είναι μόνον οπτική και μάλλον ευχάριστη, όπως ήταν πάντα και των ανεμόμυλων στην εποχή τους.
Τα 389797 ευρώ θα ελαφρύνουν το ρεύμα περίπου 1000 νοικοκυριών της Θερμησίας, Ηλιοκάστρου, Λουκαϊτίου, Ράδου, Διδύμων. Δεν είναι ευκαταφρόνητο το ποσό των 400 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Τα 584696 ευρώ θα τα πάρει ο Δήμος, χωρίς δέσμευση τι θα τα κάνει. Επειδή όμως αυτά τα λεφτά προέρχονται από παραγωγική δραστηριότητα, δίκαιο είναι να πάνε για ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, κυρίως νέων, και όχι γενικώς "να κλείσουν τρύπες και ανοίγματα", δηλαδή να μην πιάσουν τόπο.
Ο φίλος και συμμαθητής Γιώργος Ζέρβας, τ. Πρύτανης Γεωπονικής, κατέδειξε ότι το μόνο μέλλον που έχει η περιοχή στην κτηνοτροφία είναι στη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για πρόβατα και γίδια, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 5 κτηνοτρόφων ανά πάρκο που θα λειτουργούν ως ομάδα. Ο καθένας στο πάρκο θα δημιουργήσει μια υπερσύγχρονη μονάδα εκτροφής που θα κοστίσει γύρω στα 120000 ευρώ. Εξ αυτών τα 70000 είναι επιδότηση, τα 30000 χαμηλότοκο δάνειο και τα 20000 πρέπει να τα βάλει ο κτηνοτρόφος. Σήμερα ούτε τα 20000 βρίσκονται εύκολα, ούτε δανείζεσαι 30000 χωρίς σκέψη και άγχος.
Ας επιλέξει ο Δήμος βάσει στοιχείων νέους κτηνοτρόφους, που πραγματικά θέλουν να δημιουργήσουν κτηνοτροφικά πάρκα και να τους δώσει ως δωρεάν επιδότηση από 20000 ευρώ για να ενθαρρυνθούν και να ξεκινήσουν. Θα επιδοτήσει 20 νέους ανθρώπους που θα δημιουργήσουν τα 5 πρώτα κτηνοτροφικά πάρκα.
Άλλωστε κανείς δεν δούλεψε τα λεφτά αυτά, τα εκ των ανεμογεννητριών. Ο ..... αέρας μας τα έφερε άντε μερικά από αυτά να τα πάρει πίσω. Τα υπόλοιπα όμως θα πιάσουν τόπο.


Β. Γκάτσος