eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΝΕΔΥΠΕΡ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ


ΠΡΟΣ

κ. Σφυρή Δημήτρη

Δήμαρχο Ερμιονίδας

Κοινοποίηση

κ. Κοντοβράκη Ιωάννη

Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου

κ.  Φωστίνη –Πουλή  Καλλιόπη

 Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

Θέμα:  Ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής για πρόληψη ατυχημάτων


Κύριε Δήμαρχε,

Όπως θα γνωρίζετε το παλιό κτίριο που στέγαζε το Γυμνάσιο Κρανιδίου και την Αστυνομία παλαιότερα ,κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη είναι σχεδόν ετοιμόρροπο και ο κίνδυνος να προκληθεί σοβαρό  ατύχημα είναι πολύ μεγάλος.

  Οι φωτογραφίες όπως βλέπετε είναι αδιάψευστος μάρτυρας

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κ. Γιάννη Κοντοβράκη τον ενημέρωσα για τις πολλές διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής που είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση του.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οποιαδήποτε δαπάνη για έλεγχο και επισκευή των οικοδομών από άποψη κινδύνου βαρύνει τον ιδιοκτήτη (Άρθρο 6, Π.Δ. 13/22-4-1929).

Όμως λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία να επισκευάσουν τα ακίνητα και έτσι ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι πλέον ορατός όσο ποτέ. 

 Πρέπει λοιπόν ο Δήμος μας να εξετάσει την περίπτωση προκειμένου να κινήσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες πριν το  άκρως επικίνδυνο κτίσμα  καταπλακώσει διερχόμενους.

Σύμφωνα με την αριθ. 6/27610/21.06.2011 Εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, στις πρόσθετες αρμοδιότητες των Δήμων που ορίζονται στο άρθρο 94 του Ν.3852/2010, ως «συναφούς χαρακτήρα πολεοδομικές αρμοδιότητες» είναι και η κατεδάφιση των επικίνδυνων οικοδομών βάσει των διατάξεων του Π.Δ.13/22.04.1929 (ΦΕΚ 153Α’), «Περί επικινδύνων οικοδομών».

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 73 του Ν.3852/2010 απαιτείται η λήψη απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,  η οποία εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα πολεοδομικών επεμβάσεων, και στην περίπτωση αυτή για την έγκριση της κατεδάφισης του επικινδύνως ετοιμόρροπου κτίσματος, με σκοπό την άρση του κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος ή βλαβών από τη γειτνίαση του κτίσματος με κοινόχρηστο χώρο και υπάρχουσα κατοικία.

 Επειδή λοιπόν η κατάσταση του κτιρίου είναι τραγική η ΝΕΔΥΠΕΡ απευθύνει προς εσάς τα παρακάτω ερωτήματα:

1) Γνωρίζετε αν έχει ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης του ώστε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες  που χρειάζονται; Αν ναι τότε ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες που έχετε προγραμματίσει για την εξάλειψη του κινδύνου ενός πιθανού ατυχήματος.


2) Επειδή τα ετοιμόρροπα κτίρια στην επικράτεια του Δήμου μας είναι αρκετά, είναι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής η δημιουργία Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων του  Δήμου Ερμιονίδας;

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα έχει να κάνει με την κατάσταση των πρανών στον περιφερειακό δρόμο του Κρανιδίου (Μπαρδούνια) που διέρχεται από το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Κρανιδίου και φτάνει πάνω στο κτίριο της ΔΕΥΑΕΡ στον Άγιο Παντελεήμονα.









Μεγάλες πέτρες και χώματα πέφτουν συχνά στο δρόμο και ο κίνδυνος για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο είναι μεγάλος καθώς επίσης και για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί τοιχίο αντιστήριξης και να δοθεί λύση στο υπάρχον πρόβλημα.


Τάσος Τόκας

Δημοτικός  Σύμβουλος  του Δήμου Ερμιονίδας

Επικεφαλής της  ΝΕΔΥΠΕΡ