eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

''Βιώσιμη ανάπτυξη, τουρισμός, ενίσχυση του ρόλου της Περιφέρειας και των δήμων.....''

Όλο το Ρεπορτάζ στο eikonoskopionews 
"Ανοιχτή η συζήτηση για την βιώσιμη ανάπτυξη, τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Αργολίδας κατά την διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας που έγινε στο Πορτοχέλι στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος"

''Ανδριανός, Κοδέλας, Μανιάτης, Καμιζής, Σφυρής''
Ρεπορτάζ για το eikonoskopionews: Μίλτος Ιωαννίδης
Τα προβλήματα και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Αργολίδας σε πρώτο πλάνο. Τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου μας, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε στο Πορτοχέλι στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος. Ζητήματα τα οποία (στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα) έχουν αναγκάσει τα πολιτικά πρόσωπα να βάλουν το δάχτυλο "επί των τύπων των ήλων" προκειμένου να........... εξέλθουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα απο την "επικίνδυνη πορεία"  των τελευταίων ετών που μας οδήγησε στο αδιέξοδο της εφαρμογής των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
Παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κου Γρηγόρη Τσάλτα, των βουλευτών της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού, Δημήτρη Κοδέλα, Γιάννη Μανιάτη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κου. Πέτρου Τατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη κου. Τάσου Χειβιδόπουλου, και του συνόλου των αιρετών του δήμου Ερμιονίδας,  συζητήθηκαν θέματα όπως η Αειφόρος ανάπτυξη, ο τουρισμός, η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των ΟΤΑ, τα απορρίμματα, η βελτίωση του οδικού δικτύου που συνδέει την Ερμιονίδα με τα μεγάλα αστικά κέντρα, η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, και η ανάγκη εκπόνησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Απο την συζήτηση προέκυψαν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα με βάση τα οποία αναμένετai να καταρτιστεί ένα στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και όλα αυτά με φόντο τις (επαναληπτικές) εκλογές της 17ης Ιουνίου που χαρακτηρίζονται απο πολλούς ως οι πλέον κρίσιμες και αβέβαιες στην σύγχρονη (μεταπολιτευτική) ιστορία της Ελλάδας.....


Δημήτρης Καμιζής:  "Κατ όνομα έχει ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όχι στην πράξη. Και αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων λεηλατούν τον τόπο"
 φωτο αρχείο
Ο δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Καμιζής στην τοποθέτηση του, έκανε λόγο για "μια σπουδαία ημερίδα που διεξάγεται στον τόπο μας και είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος" και κατέθεσε τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι "οι ομορφιές του τόπου μας, έχουν κακοποιηθεί και λεηλατηθεί".
"Εύχομαι να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε της ομορφιές της περιοχής μας" είπε και πρόσθεσε: "Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό, την φροντίδα και το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον. Να καταλάβουμε όλοι ότι το φυσικό μας περιβάλλον είναι για να ζούμε και όχι να το καταστρέφουμε επιβαρύνοντας το προς το χειρότερο". 
Παράλληλα ο κ. Καμιζής αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τα απορρίμματα υποστηρίζοντας: "Στην Ερμιονίδα, περίπου 25 χιλιάδες δέματα είναι συσσωρευμένα στον δεματοποιητή. Τι θα συμβεί αν αυτά διαλυθούν η αν προκληθεί πυρκαγιά στον χώρο συσσώρευσης;" και στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε: "Πως μπορούμε άραγε να μιλήσουμε για περιβάλλον όταν συνολικά στην Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν μπορεί η πολιτεία να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα απορρίμματα;" 
Ακόμη ο δήμαρχος Ερμιονίδας τόνισε ότι "δυστυχώς σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Χειρότερα: έχει αρμοδιότητες στα λόγια. Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν υπάρχει ούτε κεντρικός ούτε περιφερειακός σχεδιασμός. Δεν υπάρχουν ούτε και οι μηχανισμοί που απαιτούνται για να εφαρμοστούν οι σχεδιασμοί αυτοί και φυσικά δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα. Συνεπώς μόνο κατ όνομα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ρόλο.Και όχι στην πράξη. Και αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων λεηλατούν τον τόπο".
 Τέλος ο κ. Καμιζής είπε ότι είναι "ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία του υπηρεσιακού Υπουργού Περιβάλλοντος στην ημερίδα κάτι που σηματοδοτεί την ανάγκη να δοθεί επιτέλους προτεραιότητα στις ανάγκες της περιφέρειας ". 

 
Tι είπαν οι κκ Ανδριανός, Κοδέλας και Μανιάτης



Οι τρεις Βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας κκ Γιάννης Ανδριανός, Δημήτρης Κοδέλας και Γιάννης Μανιάτης, στις τοποθετήσεις τους, επισήμαναν την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί σε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη έτσι ώστε αφενός μεν υπάρξει η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής που απορρέουν απο το φυσικό της περιβάλλον και αφετέρου δε η περαιτέρω αξιοποίηση του μεγάλου κεφαλαίου-του τόπου μας- που  είναι ο τουρισμός.
Παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη της ενίσχυσης του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη ένα νέο και αποκεντρωμένο μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο θα μετέχουν ενεργά οι παραγωγικοί φορείς και οι πολίτες. Σύμφωνα με τους Βουλευτές τις Π.Ε. Αργολίδας, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής (αγροτικά προϊόντα, κτηνοτροφία, αλιεία), η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η περαιτέρω ενίσχυση των μορφών τουρισμού (Συνεδριακός, Θαλάσσιος-καταδυτικός, οικοτουρισμός, προσκηνυματικός τουρισμός), η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, οι αναγκαίες υποδομές (λχ το οδικό δίκτυο), και η ανάπτυξη με τρόπο που να μην αλλοιώνει την φυσιογνωμία της κάθε περιοχής και παράλληλα θα δημιουργεί θέσεις εργασίας αποτελούν ζητήματα πρωταρχικής σημασίας.Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους, οι κκ Ανδριανός Κοδέλας και Μανιάτης, σε αρκετά ζητήματα είχαν (τηρουμένων των αναλογιών) παρόμοιες απόψεις ενώ δεν έλειψε και η καταγραφή των προβλημάτων που όλα αυτά τα χρόνια ταλανίζουν την τοπική μας κοινωνία όπως τα απορρίμματα, το χωροταξικό, το ειδικό χωροταξικό (όσον αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες), το πρόβλημα με την ύδρευση-άρδευση (για πολλοστή φορά άκουσαν οι παρευρισκόμενοι ότι έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση των πηγών του ανάβαλου), η εγκατάλειψη- ιδιωτικοποίηση των ακτών μας και η αδήριτος ανάγκη αξιοποίησης της πλούσιας ακτογραμμής μας.


Δημήτρης Σφυρής: 
"Η γραφειοκρατία της κεντρικής διοίκησης και η ανικανότητα της δημοτικής παράταξης του κ. Καμιζή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας  για να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης"
 φωτο αρχείο
Στην τοποθέτηση του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Σφυρής, διερωτήθηκε "πως είναι δυνατόν να απουσιάζουν απο την ημερίδα οι ξενοδόχοι; πως είναι δυνατόν απο τη μια να λέμε ότι πρέπει να δίνουμε σημασία στην διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, και απο την άλλη να απουσιάζουν πλήρως; άραγε είχαν κληθεί να παραστούν στην ημερίδα η όχι;"
Στη συνέχεια ο κ. Σφυρής κατέθεσε την ανησυχία του για την λήξη του ΕΣΠΑ (πήρε παράταση μέχρι το 2015),λήξη που αν μη τι άλλο θα καταστήσει επισφαλείς τις προοπτικές για την βιωσιμότητα σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, αναφερόμενος παράλληλα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έπρεπε να ληφθούν αλλά είτε αφέθηκαν στον αυτόματο πιλότο είτε δεν έγιναν πράξη: "Μιλάμε για το περιβάλλον αλλά όλοι βλέπουν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα απορρίμματα και μάλιστα σε έναν τουριστικό δήμο. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Δεν έχει εφαρμοστεί ούτε το χωροταξικό. Ενώ έγιναν επτά πιλοτικά χωροταξικά προγράμματα (χρηματοδοτούμενα μάλιστα απο την Ε.Ε.), δεν προχώρησε κανένα.Ίδια κατάσταση επικράτησε και στα ειδικά χωροταξικά όπως φυσικά δεν προχώρησε και το ειδικό χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών".
Παράλληλα ο κ. Σφυρής δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, επισήμανε "μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι δεν προωθήθηκε η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου,κατά την οποία οι σύμβουλοι αποφάσισαν στοιχειοθετημένα ότι δεν πρέπει να πάμε στις ιχθυοκαλλιέργειες ".
Επιπροσθέτως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ερμιονίδας, υπογράμμισε την αντικρουόμενη κατάσταση μεταξύ τις αλιείας (που υπάγετε στον πρωτογενή τομέα ανάπτυξης) και των ιχθυοκαλλιεργειών, και υποστήριξε ότι ο πρώην Υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης "απ ότι φαίνεται δεν προώθησε την βούληση του τόξου της Ερμιονίδας και του Αργοσαρωνικού, ώστε να μην πολλαπλασιαστεί η έκταση των ιχθυοκαλλιεργειών".
Ακόμη ο κ. Σφυρής, υπογράμμισε την μεγάλη καθυστέρηση που έδειξε η Ελλάδα-σε σχέση με άλλα κράτη- προκειμένου να αναπτύξει έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την βιώσιμη ανάπτυξη. "Έχουν περάσει 20 χρόνια απο την συνδιάσκεψη στο Ρίο και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ούτε χρονοδιάγραμμα, ούτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και φυσικά κανένα αποτέλεσμα με το ΕΣΠΑ να λήγει" ενώ εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της δημοτικής παράταξης: "Η δημοτική ηγεσία δείχνει ανικανότητα στην διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων, δείχνει ανικανότητα να χειριστεί το μείζον θέμα του νερού, και βεβαίως δείχνει ανικανότητα στο να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει ο Καλλικράτης να εκπονήσει και να ωριμάσει μελέτες. Άν μάλιστα δίπλα στην ανικανότητα της δημοτικής ηγεσίας προσθέσω και τις αγκυλώσεις, την γραφειοκρατία και τις ανακολουθίες της κεντρικής διοίκησης, τότε κάθε άλλο παρά αισιόδοξος μπορώ να είμαι για τις προοπτικές ανάπτυξης."
Τέλος ο κ. Σφυρής, υποστήριξε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να αλλάξει η νοοτροπία της κεντρικής διοίκησης προκειμένου να μη λειτουργεί ως τροχοπέδη για κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Τόνισε ότι επί δικής του θητείας στον τέως δήμο Κρανιδίου είχε κατατεθεί επιχειρησιακός σχεδιασμός που συνεχώς σκόνταφτε  στα πολυπλόκαμα γραφειοκρατικά γρανάζια του κράτους, επανέλαβε την πρόταση του να αναπτυχθεί το "Τόξο του Αργοσαρωνικού" πρός όφελος της ευρύτερης περιοχής, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτο για έναν τουριστικό δήμο το οδικό δίκτυο που συνδέει την Ερμιονίδα με τα μεγάλα αστικά κέντρα. 


Μείνετε συντονισμένοι στο Eikonoskopionews. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται με την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αργολίδας κου. Τάσου Χειβιδόπουλου, και με τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πρώτος αριστερός Βουλευτής Αργολίδας κ. Δημήτρης Κοδέλας.