eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΙΛΜΕ. Eκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη.

Μια διαθεματική προσέγγιση του Μακρυγιάννη


 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/3/2024 η εκδήλωση – αφιέρωμα στον στρατηγό Γιάννη Μακρυγιάννη, που οργάνωσε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων, που έλαβαν χώρα στην Ερμιόνη στη μνήμη της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε για τον σημαίνοντα αγωνιστή της Επανάστασης η πρόεδρος του ΙΛΜΕ Τίνα Αντωνοπούλου με θέμα «Η στρατιωτική και πολιτική δράση του στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη».

Αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην πολυτάραχη ζωή του στρατηγού, στην πολεμική του δράση εναντίον του κατακτητή αλλά και στην μετεπαναστατική του δράση στο πολιτικό πεδίο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ιστορικό του έργο «Απομνημονεύματα» ως τεκμήριο εθνικής αυτογνωσίας και πεζογραφικού επιτεύγματος καθώς και στο έργο του «Οράματα και θάματα» για το οποίο χαρακτηρίστηκε λαϊκός θεολόγος.

Στην συνέχεια στην ομιλία του ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα ποιήματα που γράφτηκαν για τον Μακρυγιάννη στη διάρκεια δύο σχεδόν αιώνων. Τα ποιήματα αυτά ανέρχονται σε περίπου 35 και χρονολογούνται από το 1827 μέχρι τις μέρες μας.

Ειδικότερα, ο ομιλητής εστίασε την προσοχή του στα ποιήματα του Αχιλλέα Παράσχου, «Ελεγείον επί του τάφου του Στρατηγού Μακρυγιάννη» (1864), γραμμένο με αφορμή τον θάνατο του Στρατηγού, «Μνήμη του Μακρυγιάννη» (1939) του Γιώργου Σεφέρη και «Μακρυγιάννης» (1942) του Άγγελου Σικελιανού.


Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε στην ερμηνεία του ποιήματος του Σεφέρη, το οποίο, κατά τον κ. Γαραντούδη, είναι και το σημαντικότερο ποίημα για τον Μακρυγιάννη.

Από την εξέταση των ποιημάτων φάνηκε ότι αυτά συνδέονται με τις εκάστοτε πολιτικοκοινωνικές συγκυρίες της εποχής κατά την οποία γράφτηκαν.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι σημαντικός σταθμός για τα σχετικά ποιήματα ήταν η έκδοση των Απομνημονευμάτων του Μακρυγιάννη το 1909.

Το συμπέρασμα της ομιλίας του κ. Γαραντούδη ήταν ότι τα αναφερόμενα στον Στρατηγό Μακρυγιάννη ποιήματα εντάσσονται στη θεματική περιοχή της πατρίδας ως καημού, μητριάς ή ανοιχτής πληγής. Αλλά, καθώς τα ποιήματα αποτελούν μαρτυρίες του παρελθόντος, ιδωμένα από τη δική μας σκοπιά, διαπιστώνουμε ότι έχουν διαψευστεί: η Ελλάδα αντιστέκεται κι η Ελλάδα επιμένει, ελεεινολογώντας το ξεπεσμένο παρόν της κι έτσι ορθώνοντας ακόμα περισσότερο στο ακλόνητο βάθρο του το ηρωικό παρελθόν, εν προκειμένω εκείνο του Μακρυγιάννη.

Ακολούθησε δρώμενο, το υλικό του οποίου αντλήθηκε από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη με την επιμέλεια των φιλολόγων Νίκου Μπουμπάρη και Τίνας Αντωνοπούλου.

Στο δρώμενο έλαβαν μέρος οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Κώστας Πεντεδέκας (Μακρυγιάννης), Αναστάσιος Φουέντες (Δεριγνύ), Γιάννης Σιωράς (Πανάγος) και Άγγελος Τάρε (Θωμάς).

Η εκδήλωση έκλεισε με την ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης υπό τη διεύθυνση του Γάσπαρη Μαμμά, μαέστρου της Χορωδίας Ερμιόνης.

Έλαβαν μέρος οι ερασιτέχνες μουσικοί: Κων/να Θεοδωράκη (τραγούδι). Βαγγέλης Κουλούσης (ακορντεόν, τραγούδι), Σταύρος Φλεβαράκης (κιθάρα) και Μιχάλης Φραϊδάκης (κιθάρα, τραγούδι). Στο κλαρίνο ο Γάσπαρης Μαμμάς.

Αφηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η Κων/να Θεοδωράκη.

Το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ συγχαίρει και ευχαριστεί:

· Τον καθηγητή Ευριπίδη Γαραντούδη για τη γλαφυρή και λογοτεχνική ομιλία του.

· Τον μαέστρο της Χορωδίας Ερμιόνης Γάσπαρη Μαμμά για την συμμετοχή του στην εκδήλωση και την εξαιρετική απόδοση των τραγουδιών καθώς και τον Μουσικό Σύλλογο Ερμιόνης.

· Τους εθελοντές ηθοποιούς και τους μουσικούς που πλαισίωσαν την εκδήλωση για την άριστη παρουσία τους και ερμηνεία τους. Την ενδυματολογική επιμέλεια των ηθοποιών είχε η Μαρίκα Κανέλλη – Τουτουντζή, μέλος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ.

· Την αφηγήτρια Κωνσταντίνα Θεοδωράκη για την εξαιρετική απόδοσή της.

Επιπροσθέτως το Δ.Σ. του ΙΛΜΕ ευχαριστεί:

· Τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεωργόπουλο, τους Αντιδημάρχους: την Ελένη Βλάσση – Δημαράκη, τον Γιάννη Τσαμαδό και ιδιαίτερα τον Δαμιανό Κουτούβαλη καθώς και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ερμιόνης

Θανάση Πάτσιο για την πολύτιμη συνεργασία τους για την επιτυχία της εκδήλωσης.

· Τη Δημοτική Χορευτική Ομάδα Ερμιονίδας και τον χοροδιδάσκαλο Δημήτρη Κοντοκάλη για τη συνεργασία και την παραχώρηση των παραδοσιακών στολών.

· Την Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Ερμιόνης και τους μαθητές του Λυκείου που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

· Τους Βαγγέλη Κουλούση, Θανάση Φασιλή και Γιάννη Δημαράκη για την όλη οργάνωση της εκδήλωσης και για την τεχνική υποστήριξη καθώς και τον Κοσμά Γεωργίου για τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι ιερείς της Ερμιόνης, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Ερμιόνη 13/3/2024

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ