eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΙΛΜΕ. Πρόταση οργάνωσης εκδήλωσης στην Ερμιόνη, στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020».


Εκ του γεγονότος ότι φέτος συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ορίστηκε Τιμητική Κοσμητεία με Πρόεδρο την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τη διάδοση του διαχρονικού μηνύματος των Μηδικών Πολέμων. Η Κοσμητεία οργάνωσε τις πρώτες επιστημονικές ημερίδες στην Αθήνα από 20 έως 22 Ιανουαρίου 2020.
Το ΙΛΜΕ προσκλήθηκε στις παραπάνω ημερίδες και δια της Προέδρου του παρευρέθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 20/01, στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 21/01 και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 22/01.
Επειδή η Ερμιόνη συμμετείχε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τρεις τριήρεις, το ΙΛΜΕ απηύθυνε πρόταση στην κα. Βαρδινογιάννη, με κοινοποίηση στον κ. Δήμαρχο Ερμιονίδας, να διοργανωθεί και στην Ερμιόνη ημερίδα στο πλαίσιο αυτών των επετειακών εκδηλώσεων. 



Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή: 





Ερμιόνη: 27/01/2020 Αρ. Πρωτ.: 71
ΠΡΟΣ: Κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη
ΚΟΙΝ.: Κύριο Δήμαρχο Ερμιονίδας 


Θέμα: Πρόταση οργάνωσης εκδήλωσης στην Ερμιόνη, στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες - Σαλαμίνα 2020». 


Αξιότιμη κυρία Βαρδινογιάννη
Ως πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση, που μου αποστείλατε, να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε η Επιτροπή υπό την Προεδρία σας, για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Παρέστην σε τρεις εκδηλώσεις (Κ.Π.Ι.Σ.Νιάρχος, Μουσείο Ακρόπολης, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και θα ήθελα να σας επαινέσω και συγχαρώ για το σχεδιασμό των εκδηλώσεων, την πρόσκληση των εξαιρετικών ομιλητών, την
επιλογή των ιδανικών χώρων για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και την άρτια διοργάνωσή τους.
Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις εξαιρετικές ομιλίες των εκλεκτών ομιλητών. Μας δόθηκε έτσι η ευκαιρία να γίνουμε και εμείς κοινωνοί και μύστες όλων αυτών των γεγονότων και μηνυμάτων, τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από τις ομιλίες. Τα γεγονότα αυτά σηματοδότησαν την Ευρώπη από τότε μέχρι σήμερα και σε επίπεδο γεωπολιτικής και σε επίπεδο πολιτισμού και αξιών.
Εξ αφορμής του γεγονότος ότι και η Ερμιόνη, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, συμμετείχε στη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τρία πλοία όπως αναφέρεται στο παρακάτω απόσπασμα του Ηροδότου « [8.43.1]… ἐστρατεύοντο δὲ οἵδε· ἐκ μὲν Πελοποννήσου Λακεδαιμόνιοι ἑκκαίδεκα νέας παρεχόμενοι, Κορίνθιοι δὲ τὸ αὐτὸ πλήρωμα παρεχόμενοι τὸ καὶ ἐπ᾽ Ἀρτεμισίῳ· Σικυώνιοι δὲ πεντεκαίδεκα παρείχοντο νέας, Ἐπιδαύριοι δὲ δέκα, Τροιζήνιοι δὲ πέντε, Ἑρμιονέες δὲ τρεῖς, …» θα ήθελα να σας προτείνω να διοργανωθεί και στην Ερμιόνη ημερίδα στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων του έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020».
Θεωρώ δεδομένη τη στήριξη του Δήμου Ερμιονίδας για την προτεινόμενη εκδήλωση, ο οποίος αγκαλιάζει ποιοτικές εκδηλώσεις.
Το ΙΛΜΕ με μεγάλη προθυμία και ευχαρίστηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ενδεχομένως και άλλοι πολιτιστικοί φορείς της περιοχής μας θα είχαν την ίδια επιθυμία και διάθεση. 

Με εκτίμηση
Τίνα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ: ''Παρακολούθησα την εκδήλωση του «Ερμιονικού Συνδέσμου» προς τιμήν της Κυρίας Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη''

Αγαπητοί Συνδημότες,

Παρακολούθησα την εκδήλωση του «Ερμιονικού Συνδέσμου» προς τιμήν της Κυρίας Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη ως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών .





Το μυαλό μου γύρισε κάμποσα χρόνια πίσω, τότε που το Δ.Σ. Ερμιόνης με την 45/2004 ομόφωνη απόφασή του, αποφάσισε εκτός από την αποστολή τηλεγραφήματος στην Νεοεκλεγμένη Πρόεδρο της Βουλής Των Ελλήνων Κυρία Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και την τέλεση μιας τιμητικής εκδήλωσης . (Βλέπε 45/2004 ΑΔΣ) :





Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου Ερμιόνης. (Βλέπε φώτο):






Με την πολύχρονη θητεία μου στη Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμβούλευα τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης να συγκαλέσει Κοινοτικό Συμβούλιο, ποτέ δεν είναι αργά, με ένα και μοναδικό θέμα: 

«Για την αναγόρευση της Κυρίας Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη στη θέση της Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών» και η απόφαση αυτή να σταλεί στο κ. Δήμαρχο Ερμιονίδας. 


Αγαπητοί Συνδημότες,


Αυτά τα ιστορικά γεγονότα που τιμούν και προβάλλουν την Ερμιόνη πρέπει να καταγράφονται επίσημα στα πρακτικά του Δήμου μας.



ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ 
του τέως Δήμου Ερμιόνης

Ο Δήμος Ερμιονίδας στη βράβευση της κας Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη και την κοπή της πίτας του Ερμιονικού Συνδέσμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε χθες από τον Ερμιονικό Σύνδεσμο η βράβευση της νέας Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, της Ερμιονίτισσας κας Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη και η κοπή της καθιερωμένης βασιλόπιτας. Την όμορφη και σεμνή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η κα Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη, μέλη και φίλοι του Ερμιονικού Συνδέσμου και πλήθος κόσμου από την Ερμιονίδα. Τον Δήμο Ερμιονίδας εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι κα Ε. Γκαμίλη, κ. Ι. Τσαμαδός και κ. Α. Μπίμπας. Παρόντες ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης κ. Δ. Σφυρής και κ. Α. Λάμπρου.

''Πρόταση''

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Εορτάζουμε φέτος τα 2500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Θα γίνουν εκδηλώσεις και εορτασμοί κάθε είδους. Αν προσέξουμε στον παρακάτω πίνακα που είναι παρμένος από σχετικό άρθρο της ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: η Αθήνα είναι η κύρια ναυτική δύναμη, ακολουθούν 6 σημαντικές πόλεις με μέτρια ναυτική δύναμη και στη συνέχεια μικρές με ολίγα πλοία, όμως η προσφορά των τελευταίων είναι, αναλογικά με το μέγεθός τους, σπουδαιότερη. Είθισται οι Επιτροπές που συγκροτούνται για τέτοια θέματα να αφήνουν πίσω τους και ένα έργο - σύμβολο μνήμης. Εδώ, για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας σύμβολο που να σημαίνει προς πάσα κατεύθυνση,  την αξία της ομόνοιας, της σύμπραξης, της συμπαράταξης, της ομοψυχίας, του φρονήματος των μικρών αυτοδιοικούμενων πόλεων, των αθλούμενων στη δημοκρατία κατά του δεσποτισμού.
Θα έπρεπε σε κάθε λιμάνι των πόλεων που έστειλαν πλοία να τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα με παράσταση τριήρους, σαν αυτή στη φωτογραφία ή ανάλογη, να βλέπει προς τη Σαλαμίνα, και στη βάση της να αναγράφεται το σχετικό εδάφιο του Ηροδότου (στην περίπτωσή μας για τη συμμετοχή της Ερμιόνης) και από κάτω ένα απλό σχόλιο. Για ένα μικρό μνημείο μιλάμε.
Αν κάτι τέτοιο δεν έχει κατά νου η Επιτροπή, τίποτα δεν εμποδίζει την Κοινότητά μας και τον Δήμο μας να στήσουν ένα τέτοιο μνημείο στο Λιμάνι, που συμβαίνει να ταυτίζεται με το αρχαίο λιμάνι της πόλης των Ερμιονέων, απ' όπου ξεκίνησαν οι 3 τριήρεις. Ήταν μεγάλο τόλμημα των προγόνων μας και μεγάλη υπόθεση για την πόλη τους.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

''Μια εκδήλωση περηφάνειας για τους Ερμιονίτες, η ετήσια εκδήλωση του Ερμιονικού Συνδέσμου''

''Μια εκδήλωση περηφάνειας για τους Ερμιονίτες!''

Επιμέλεια κειμένου - φωτογραφίες: Θ. Ι. Σ

Όπως καθε χρόνο έτσι και φέτος ο Ερμιονικός σύνδεσμος έκοψε την καθιερωμένη πίτα για τη νέα χρονιά.

Η φετινή όμως εκδήλωση είχε κάτι το διαφορετικό, κάτι το σπουδαίο.

Ας αποτυπώσουμε τα γεγονότα απ΄την αρχή, με τη δική μας ματιά.

Πρωϊνό Κυριακής 26/1/2020 ,μια ηλιόλουστη μέρα, όπου ο ιστορικός Ερμιονικός Σύνδεσμος επιλέγει στα πλαίσια της κοπής της πίτας να τιμήσει το ιδρυτικό της μέλος και προσφάτως Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών , την πρώην Πρόεδρο της Βουλής , την Ερμιονίτισσα Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Λίγο πριν την έναρξη, ο κόσμος αρχίζει να εισέρχεται στον χώρο του Πειραικού Συνδέσμου στο κέντρο του Πειραιά. Η αίθουσα γεμίζει αφυκτικά απο κόσμο και ο Παπα Γιάννης ο Σαρρής ξεκινά ευλογώντας την πίτα του 2020.

Καθώς ο Πατέρας Ιωάννης Σαρρής ευλογεί, αντιλαμβάνομαι πως σ΄αυτή την εκδήλωση , σ΄΄αυτόν τον χώρο βρίσκονται οι δύο σημαντικότερες Ελληνίδες(κατά τη γνώμη μου) στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία!

Είναι και οι δυό τους Ερμιονίτισσες!


  • Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO,Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ - ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ , η πιο γνωστή Ελληνίδα παγκοσμίως για το έργο της και την προσφορά της στον άνθρωπο με διεθνείς τίτλους και ανώτατες διακρίσεις στη παγκόσμια κοινότητα,
  • Η Άννα Ψαρούδα -Μπενάκη, η πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.


Ένα πηγαίο συναίσθημα που με πλημμυρίζει ακαριαία ως Ερμιονίτη, ακούει στις λέξεις υπερηφάνεια, σεβασμός , αξία , προσφορά , Ελπίδα, αλληλεγγύη, Ελλάδα, Ερμιόνη.


Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου κύριος Γιάννης Σπετσιώτης όπου καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.  
Τόνισε -μεταξύ άλλων-την αξία της κυρίας Άννας - Ψαρούδα-Μπενάκη που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και εξήρε το μεγάλο έργο της συμπατριώτισσάς μας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και η ίδια η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε στο μικρόφωνο με θερμά λόγια την αγάπη της για την Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη που γνωρίζονται από μικρή ηλικία στην Ερμιόνη και στην ίδια γειτονιά.

Ακολούθησαν οι Βραβέυσεις Αριστείας ''ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ'' στους  κατόχους Μεταπτυχιακού - Διδακτορικού Διπλώματος:στην Μαρίνα Κουρτέση και στον Κωνσταντίνο Μπαλαμπάνη.
Την σκυτάλη των ομιλιών πήρε ο Θεοδόσης Γκάτσος γιός του ιδρυτή και πρώτου Προέδρου στην ιστορία του Ερμιονικού συνδέσμου, αείμνηστου Αποστολου Γκάτσου.

Αμέσως μετά συνέχισε ο Αντιπρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου Γιώργος Φασιλής με μια διαίτερη παρουσίαση ''σταχυολογώντας'' την πορεία της κυρίας Μπενάκη απο μικρή ηλικία, μέσα απο σπάνιο φωτογραφικό υλικό!

Με μεγάλη συγκίνηση το τιμώμενο πρόσωπο , η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής και πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος της Ακαδημίας Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, μίλησε και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε απ την καρδιά της όλους τους Ερμιονίτες και ιδιαίτερα τον Ερμιονικό Σύνδεσμο και το Διοικητικό Συμβούλιο για την εκτίμηση στο πρόσωπο της.

Συνέχισε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της Άννας Ψαρούδας - Μπενάκη που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, αλλά και της Πρέσβειρας καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη που παρέστη σ΄συτη την τιμητική εκδήλωση!

Την εκδήλωση έκλεισε με μια σύντομη ομιλία η ψυχή του Ερμιονικού συνδέσμου και δραστήρια συμπατριώτισσα μας Ελένη Τράκη που όλα αυτά τα χρόνια αγόγγυστα και αθόρυβα εργάζεται για την σωστή λειτουργία του Ερμιονικού Συνδεσμου.



Μια εκδήλωση περηφάνειας για τους Ερμιονίτες και κατά την άποψή μου χαρακτηρίστηκε απο ήθος , αξιοπρέπεια, σεβασμό.

Επείδή και στο παρελθόν έχω αναφερθεί στον Ερμιονικό σύνδεσμο , έχω την ηθική υποχρέωση στους συμπατριώτες μου που παλεύουν για τον Ερμιονικό Σύνδεσμο να επανέλθω και να προσθέσω με όλη μου την αγάπη , πως ο Ερμιονικός Σύνδεσμος αφουγκραζόμενος τις προσλαμβάνουσες απο την τοπική μας κοινωνία με βάση την προχθεσινή εκδήλωση, αλλά και την πορεία των τελευταίων ετών δείχνει να εχει επιτύχει σημαντική εξωστρέφεια στο ευρύ κοινό, άνοιγμα στη Νεολαία κρατώντας παράλληλα με σθένος τις αξίες ,τα πρωτόκολλα και την σημαντική ιστορία του Ερμιονικού συνδέσμου. 

Πιστεύω πως ο Ερμιονικός Σύνδεσμος αποτελεί έναν απ΄ τους πιο ανανεωμένους, δυνατούς και σοβαρούς συλλόγους της Αργολίδας με περάσματα στη νεολαία , στις τέχνες , τα γράμματα και τον πολιτισμό!

Εύχομαι να συνεχιστεί και στο μέλλον η πορεία με επιτυχημένες εκδηλώσεις, που να αγκαλιάζονται απο όλους!















Τάσος Λάμπρου: Ενημέρωση για το έργο της Αποχέτευσης Κρανιδίου - Πορτοχελίου

Κυρία Πρόεδρε του ΔΣ
Σας παρακαλώ να μεριμνήσετε σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εντάξετε σε θέμα ημερήσιας διάταξης ενημέρωση σχετικά για το έργο της αποχέτευσης Κρανιδίου – Πορτοχελίου.
Βρισκόμαστε στην φάση της εντατικοποίησης των εργασιών κυρίως για το τμήμα του έργου που αφορά την δημοτική κοινότητα Πορτοχελίου και υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν έτσι τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και οι δημότες απαιτείται να ενημερωθούν.

Η απάντηση της κυρίας Άννας Μπενάκη, Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, στη συγχαρητήρια επιστολή του ΙΛΜΕ


Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

''ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ:ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ''


Η τραγωδία να είσαι ελαιοπαραγωγός Ερμιονίδας

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Πέρσι ήταν ο δάκος που έριξε ταχύτατα την τιμή του λαδιού κάτω από τα 2 ευρώ. Η κακή ποιότητα έφερε και άλλα προβλήματα. Όταν ένας παραγωγός πουλάει "με τον τενεκέ", πώς να πουλήσει λάδι με οξέα, έστω και φτηνότερα;
Φέτος η ποιότητα ήταν πολύ καλή και η παραγωγή ικανοποιητική, αλλά η τιμή πήρε από νωρίς την κατηφόρα. Το λάδι που βγήκε μέχρι 20 Οκτωβρίου ήταν λίγο πάνω από τα 3 ευρώ και μετά κατρακύλησε ταχύτατα στα 2,3 ευρώ, και μετά χαμηλότερα. Οι παραγωγοί μιλούν για μια πτώση στην τιμή περί το 30% για το καλό λάδι.
Την ίδια στιγμή η τιμή καλού λαδιού στα σούπερ μάρκετ, λίγο επηρεάστηκε, κυρίως μέσω εκπτώσεων και προσφορών. Η βασική τιμή παρέμεινε στα 6 ευρώ το λίτρο.
Η πτώση τιμών αποδόθηκε στη διεθνή αγορά, και πράγματι, η τιμή του ισπανικού λαδιού πήρε και αυτή την κατηφόρα (γράφουν λόγω αύξησης δασμών από ΗΠΑ), ενώ του ιταλικού απλά μειώθηκε.
Πέραν αυτών το μόνιμο φαινόμενο είναι ότι το καλό λάδι στα ράφια έχει περίπου τριπλάσια τιμή από την τιμή παραγωγού. Και αν αυτό φαίνεται κάπως λογικό για φθαρτά αγροτικά προϊόντα (μανταρίνια, ντομάτες, μαρούλια κ.λ.π.), ξενίζει για λάδι που εύκολα αποθηκεύεται και συντηρείται για αρκετό χρόνο.
Η σχεδόν ανεπηρέαστη τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ σημαίνει ότι ένας μεγάλος συνεταιρισμός (όπως του Μυλοποτάμου Κρήτης που πάντα έχει θέση στα ράφια) μπορεί και πληρώνει καλύτερα τον  συνεταιρισμένο του παραγωγό.
Ο εστί μεθερμηνευόμενον, ότι ο μεμονωμένος παραγωγός είναι εκτός αγοράς, ενώ εντός μπορεί να υπάρξει μέσω συνεταιρικών και εταιρικών σχημάτων και φυσικά τυποποίησης σε μεγάλη κλίμακα. Από μόνα τους, "ο κίτρινος χρυσός μας", "το ΠΟΠ μας" και το "ονομαστό λάδι Κρανιδίου" δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, χωρίς μυαλό, οικονομική σκέψη, σύμπραξη, επιστήμη κ.λ.π. Αντίθετα μπορούν να αποβούν "κάρβουνο που καίει", για όσους πιστέψουν ότι με ένα κτήμα και λίγους τόνους λάδι, αυτόματα ο "κίτρινος χρυσός" τούς εξασφαλίζει ένδοξη οικονομική πορεία στην αγορά, ιδιαίτερα στην ξένη.
Και να σημειώσουμε ότι πλέον όλες οι περιοχές της χώρας μας μαζεύουν τον καρπό πολύ νωρίς και βγάζουν εξαιρετικά αγουρέλαια. Όσο για τους Ιταλούς παράγουν από τα καλύτερα λάδια του κόσμου και είναι leaders στην αγορά, δεν εξαρτιώνται από το λάδι που παίρνουν από εμάς, αλλά το εκμεταλλεύονται, αφού εμείς είμαστε πολύ πίσω.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΤΟΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αρκετοί Ερμιονίτες προσεκλήθησαν και παρευρέθησαν στην σημαντική επιστημονική ημερίδα ''ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ - ΣΑΛΑΜΙΝΑ 2020'' που έλαβε χώρα χθές στο κέντρο πολιτισμού ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.

Τον Δήμο Ερμιονίδας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Ιωάννης Γεωργόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας Ιωσήφ Ελ. Μερτύρης,ενώ το παρών έδωσαν, ο Περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου Αναστάσιος Γανώσης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώσης.

Επίσης στην ημερίδα παρευρέθησαν,η Πρόεδρος του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης Τίνα Αντωνοπούλου, ο Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου Ιωάννης Σπετσιώτης και τα μέλη του Ε.Σ Ελένη Τράκη, Κατερίνα Κασνέστη, Γιώργος Φασίλης,Θέλξη Ζερβού,Ιωάννης Ησαϊας, Μαρίκα Κανέλλη, ,ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιωάννης Δημαράκης, η Ειρήνη Νικολοπούλου , ο Θωμάς Σκούρτης , ο Μιχάλης Σπετσιώτης.

Τέλος να σημειώσουμε πως η συμπατριώτισσα μας, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO,Πρόεδρος του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ και ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έχει οριστεί απο την Ελληνική πολιτεία Ως Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας για το Επετειακό Έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΝΩΣΗΣ - ΙΩΣΗΦ ΕΛ. ΜΕΡΤΥΡΗΣ



'' ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ''

Με μια Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, και με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για την Επέτειο 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος».
Θέμα της Επιστημονικής Ημερίδας ήταν «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη σημασία τους στον σύγχρονο κόσμο» και τελούσε υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Την κήρυξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε με την εισαγωγική ομιλία του, με θέμα «Το Διαχρονικό Μήνυμα των Μηδικών Πολέμων», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος: «2.500 χρόνια μετά, η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, από κοινού με την Μάχη του Μαραθώνα, αείροο και ασίγαστο «αναβρυτήριο» διαυγών ιστορικών και πολιτισμικών «ναμάτων», διαχέουν, αδιαλείπτως και προς κάθε κατεύθυνση, το ίδιο μήνυμα, από τότε που έκριναν την έκβαση των Μηδικών Πολέμων. 


Την έκβαση, η οποία σήμανε την νίκη των αμυνόμενων Ελλήνων εναντίον των επιτιθέμενων Περσών και, ταυτοχρόνως, την νίκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό και στον δογματισμό του περσικού δεσποτισμού. 
Αυτή η νίκη χάραξε, έκτοτε, το όριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Και το χάραξε, με την έννοια ότι ο σκοτεινός δεσποτισμός εξ Ανατολών δεν μπόρεσε να κυριαρχήσει στον τότε γνωστό κόσμο, αφήνοντας το περιθώριο στην Δύση να διαμορφώσει, με βάση την Αρχαία Ελλάδα, τον Πολιτισμό του Ελεύθερου Πνεύματος, της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην ουσία, το ως άνω όριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης λειτούργησε και λειτουργεί ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» υπεράσπισης του Ανθρώπου, στον αγώνα του για την προστασία της αξίας του και για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, υπό όρους Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης. 

 Σ’ έναν αγώνα ο οποίος διεξήγετο και θα διεξάγεται, πάντα, μέσα σε μια ελεύθερη «κοινωνία» και όχι, κατ’ ουδένα τρόπο, σε μια περίκλειστη και εκ καταγωγής εχθρική προς την Ελευθερία «κοινότητα»» ανάφερε ανάμεσα σε άλλα ο κύριος Παυλόπουλος.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020


Δήμος Ερμιονιδας: Σοβαρότατες ατασθαλίες επί Δημαρχίας Σφυρή διαπίστωσε η Επιτροπή Καταγραφής Οχημάτων & Μηχανολογικού Εξοπλισμού


Στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου 2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, συζητήθηκε θέμα με τίτλο“Έγκριση πρακτικού επιτροπής καταγραφής οχημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού στο μισθωμένο χώρο από το Δήμο Ερμιονίδας, στον οποίο στεγάζεται η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας”.
Η Επιτροπή  Καταγραφής Οχημάτων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, αποτελείται από τον Αντιδήμαρχο κ. Τσαμαδό Ιωάννη ως Πρόεδρο, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αντωνόπουλο Ιωάννη, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κρητσωτάκη Ιωάννη, τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας κ. Πασιαλή Βασίλειο και τον υπάλληλο κ. Κοκκίνη Θεόδωρο.
Συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. 195/2019 ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίουστις 24 Σεπτεμβρίου 2019, με σκοπότην καταγραφή των οχημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού στο μισθωμένοχώρο από το Δήμο Ερμιονίδας, στην περιοχή Αυλώνα,στον οποίο στεγάζεται η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου.
Η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 19 Δεκεμβρίου 2019, οπότε και συνέταξε Πρακτικό το οποίο έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδαςστην συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου 2020, αφού προηγήθηκε η παρουσίασή του στους Δημοτικούς Συμβούλους, από τον Αντιδήμαρχο Ερμιονίδας και Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Τσαμαδό Ιωάννη.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του κ. Σφυρή, πλην του ιδίου και του κ. Δρούζα Χρήστου, αποχώρησαν πριν τη συζήτηση του θέματος. Ο κ. Σφυρής αποχώρησε πριν την ψηφοφορία του θέματος και ο κ. Δρούζας Χρήστος που παρέμεινε, ψήφισε υπέρ της εγκρίσεως του Πρακτικού. 

ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


Στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου 2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, συζητήθηκε θέμα με τίτλο “Αναφορά δημοτών Ερμιονίδας σχετ. με την εν γένει μεταναστευτική πολιτική του Ελληνικού Κράτους και την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Ερμιονίδα”, κατόπιν σχετικής με το θέμα επιστολής, υπογεγραμμένης από 498 δημότες, την οποία έλαβε ο Δήμος Ερμιονίδας στις 18/12/1019 με αριθμ. πρωτ. 10056/10051 (η εν λόγω επιστολή ακολουθεί συνημμένη στο τέλος του δελτίου τύπου).



Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γεωργόπουλος Γιάννης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Πατρίδα μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερα στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά μου, “οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν πάρει την μορφή ανθρωπιστικής κρίσης”.
Η Ελλάδα έχει την ατυχία να αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, διαθέτοντας μάλιστα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι αδύνατον να διαφυλαχθούν.
Εδώ πρέπει να επισημάνω, ότι εμπόλεμη χώρα δεν είναι μόνο η Συρία αλλά και πολλές άλλες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Υεμένη, το Σουδάν, η Σομαλία, η Νιγηρία, το Μάλι, το Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λιβύη, όπου στις περισσότερες από αυτές έχουμε εμφύλιες συγκρούσεις.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Καλλιτεχνική Ομάδα Ερμιονίδας: ''Απάντηση της κυρίας Μαρίας Παπαμιχαήλ στην επιστολή της κυρίας Κ. Παπαδημητρίου ''

 Καλλιτεχνική Ομάδα Ερμιονίδας: 

''Απάντηση της κυρίας Μαρίας Παπαμιχαήλ στην επιστολή της κυρίας Κ. Παπαδημητρίου ΕΔΩ ''



Αγαπητοί φίλοι της Καλλιτεχνικής Ομάδας Ερμιονίδας που τόσο έχετε αγαπήσει,να γνωρίζετε ότι,είναι εδώ και θα συνεχίσει με μεγάλη δυναμική.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας,και να γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό.
Πριν 4 μήνες οι κυρίες δεν συμμετείχαν σε κανένα δρώμενο της ομάδας και σε καμία συνάντηση.
Τα συχνά τηλεφωνήματα μου όπως επίσης και τα μηνύματά μου δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα διότι δεν απαντούσαν.
Η Ομάδα μας δεν είναι Σύλλογος ή άλλος επίσημος φορέας,είναι μία ρομαντική σκέψη ώστε να προβάλουμε την περιοχή μας και να εκθέτουμε της ερασιτεχνικές μας δημιουργίες.
Και όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι κανόνες λειτουργίας έχει ως εξής:
Εάν ένα άτομο δεν συμμετέχει σε συναντήσεις και εκθέσεις διαγράφεται από την σελίδα την κρυφή που μιλάμε και όχι απο την ομάδα την Καλλιτεχνική και όταν θελήσει να είναι πάλι ενεργό μέλος μπορεί να επανέλθει.
Λυπάμαι για τις ύβρεις από άτομα που περάσαμε 2 χρόνια μαζί στο πρόσωπο μου.
Εάν συνεχιστεί η λασπολογία θα κινηθώ δικαστικά.

Η Απάντηση μου στην επιστολή της κυρίας Κ.Παπαδημητρίου,άγνωστη προς εμένα.

Μαρία Παπαμιχαήλ