eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

ΕΡΜΙΟΝΗ : Σε γιορτινό κλίμα οι προετοιμασίες για το ΓΙΑΛΑ -ΓΙΑΛΑ !

ΕΡΜΙΟΝΗ: ΓΙΑΛΑ - ΓΙΑΛΑ 2020 
'' Ένα καθαρά Ερμιονίτικο έθιμο, δίχως απομιμήσεις ! ''



Επιμέλεια κειμένου- Φωτορεπορτάζ για το Εικονοσκόπιο: Θωμάς Ι. Σκούρτης

Σήμερα παραμονή των θεοφανείων τα παλικάρια του Σταυρού προετοιμάζουν και στολίζουν τις βάρκες  ενόψει της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των φώτων.

Η Δημοτική και Κοινοτική αρχή  της Ερμιόνης ήταν εκεί απο το πρωί βοηθώντας τους πρωταγωνιστές σε ό,τι ζήτούσαν.
Με επικεφαλής τον Δημαρχο Ερμιονίδας Γιάννη Γεργόπουλο , τον Αντιδημάρχο Ερμιονίδας Ιωσήφ Ελ. Μερτύρη, τον Προέδρο του Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού Δαμιανό Κουτούβαλη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ Γιώργο Τσεγκή και βέβαια τον Προέδρο της Κοινότητας Ερμιόνης Ιωσήφ Γανώση, με ταπεινότητα συνέβαλαν σε όλες τις εργασίες χειρονακτικά και όπως χρειαζόταν.

Όλοι οι κοινοτικοί σύμβουλοι και Ερμιονίτες εθελοντές που θα δείτε παρακάτω  στις φωτογραφίες του Εικονοσκοπίου ήταν εκεί και ένωσαν τα χέρια τους για να είναι όλα στην εντέλεια.

Τα παλικάρια του Σταυρού που αύριο θα πέσουν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον τίμιο Σταυρό και την Εικόνα της Παναγίας με χαρά και συγκίνηση πριν λίγη ώρα, ολοκλήρωσαν τον στολισμό των δύο σκαριών της Ερμιονίτικης οικογένειας Σαρρή.
Τραγουδώντας όλοι μαζί το ομώνυμο παραδοσιακό τραγούδι του ΓΙΑΛΑ - ΓΙΑΛΑ, στόλισαν τις βάρκες, προετοιμάζοντας μ΄αυτό τον τρόπο την σημερινή τους εξόρμηση στα σοκάκια της Ερμιόνης.

Όπως όλα δείχνουν θα είναι μια παγωμένη νύχτα για όλους, αλλά μια μεγάλη ημέρα με ζεστή καρδιά για τους πρωταγωνιστές και μεταλαμπαδευτές του εθίμου.
Ένα έθιμο που περνάει απο γενιά σε γενιά  , μια παράδοση με αποκλειστικά θαλασσινά στοιχεία που την μετέδωσαν οι παππούδες μας στη ναυτική πολιτεία της Ερμιόνης!

Το  μοναδικό έθιμο στην Ελλάδα που τηρείται εδώ στην Ερμιόνη δίχως απομιμήσεις, με συνέπεια , αγάπη και σεβασμό απο όλους τους κατοίκους της στο βάθος των αιώνων.