eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Αναγκαία η δημιουργία Δεικτών από τον Δήμο μας (γνώμη μου)

 

Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Αν ένα φοιτητής πάρει πτυχίο με 9.5 (άριστα) μπορεί να είχε μια αποτυχία σε ένα μάθημα και να πήρε σε αυτό 6. Η φοιτητική εφημερίδα γράφει ότι ο τάδε, απέτυχε στο τάδε μάθημα. Ο αναγνώστης που δεν ξέρει βγάζει το συμπέρασμα ότι και σε άλλα θα έχει αποτύχει για να το γράφει η εφημερίδα.
Άλλος, συμφοιτητής του πρώτου, πήρε 5.5 (πάτος δηλαδή) στο πτυχίο αλλά σε ένα μάθημα πήρε 9.  Η φοιτητική εφημερίδα γράφει ότι ο τάδε σημείωσε εξαιρετική επιτυχία στο τάδε μάθημα. Ο αναγνώστης που δεν ξέρει βγάζει το συμπέρασμα ότι και σε άλλα θα έχει σημειώσει εξαιρετική επιτυχία για να το γράφει η εφημερίδα.
Όμως για έναν που θέλει να προσλάβει έναν
πτυχιούχο αξιολογείται ο πρώτος και με διαφορά. Στην Ευρώπη φυσικά. Ο Βαθμός είναι αντικειμενική αξιολόγηση ενός κύκλου σπουδών. Άλλο θέμα τα άλλα προσόντα των ως άνω. Τη δε διαφορά μεταξύ του 9.5 και 5.5 την αντιλαμβάνεται και ο ανίδεος.

Άρα και η προβολή ενός υπερφορτωμένου κάδου απορριμμάτων δεν αξιολογεί τον Δήμο στο θέμα απορρίμματα, αλλά και δεν προσφέρει βάση αξιολόγησης. Και σπάσιμο ενός αγωγού νερού δεν μπορεί να χαρακτηρίσει τη συνολική εικόνα της κατάστασης.

Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος να δημιουργήσει έναν Δείκτη που να βαθμολογεί αυτή του την δραστηριότητα όσο γίνεται αντικειμενικά αλλά και απλά.

Έστω ότι ο Δήμος μετρά με ακρίβεια συν πλην 10% το βάρος των απορριμμάτων του, άρα αρκετά αξιόπιστα.  Δημιουργεί λοιπόν έναν Δείκτη που λέει  τι ποσοστό των ετήσιων απορριμμάτων που συλλέγει πάει με νόμιμες διαδικασίες (άλλες δεν υπάρχουν) σε νόμιμους φορείς διαχείρισης. Δηλαδή για αξιοποίηση ή ταφή. Το 0 του Δείκτη είναι όταν δεν έστειλε ο Δήμος ούτε ένα κιλό, το 30 είναι όταν έστειλε το 30% και το 100 όταν τα έστειλε όλα, άρα το άριστα.
Για να δούμε λοιπόν τι μας λέει ο Δείκτης:
Όλα τα έτη που καίγαμε όλα τα σκουπίδια έχουμε βαθμό 0.
Ομοίως όλα τα χρόνια που λειτούργησε ο δεματοποιητής έχουμε 0, αφού δεν έχουμε αξιοποίηση ή ταφή. Όμως κάποια χρόνια η Κοιλάδα και τα σχολεία έκαναν ανακύκλωση προς αξιοποίηση έστω του 1% έως 3% των απορριμμάτων Άρα για αυτά τα χρόνια βαθμός 1 έως 3.
Στη συνέχεια έχουμε την επόμενη χρονιά έστω 3% προς ανακύκλωση και 6% μεταφορά προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φιλής. Άρα βαθμός 9.
Την επόμενη χρονιά έχουμε ανακύκλωση 10% και μεταφορά 10%, άρα βαθμός 20.
Την επόμενη χρονιά έχουμε 90% αξιοποίηση και ταφή μέσω εργολάβου. Άρα βαθμός 90.

Έτσι ο Δείκτης αυτός μπορεί να έχει το όνομα: Δείκτης νόμιμης διάθεσης απορριμμάτων προς αξιοποίηση και ταφή. Και απεικονίζεται στο διάγραμμα που είναι άμεσα κατανοητό από όλους.
Επί αυτού μπορεί να γίνει συζήτηση και προτάσεις. Π.χ. να πει η αντιπολίτευση, ότι δεν ξέρουμε τι πήγε για ανακύκλωση, τι για κομπόστ, τι για ΧΥΤΥ. Ωραία, μετράμε και αυτά και τα απεικονίζουμε με την ίδια απλότητα.
Αυτό είναι αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση, σε αυτά μπορεί να στηριχθούν προτάσεις βελτίωσης αποτελεσμάτων, από αυτά αξιολογείται η δράση του Δήμου, επί αυτών γίνονται παρατηρήσεις κ.λ.π. Όχι με κονταρομαχίες χωρίς αριθμούς και μετρήσεις.

Με Δείκτες λειτουργούν όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ακόμη και οι πλέον μικρές. 
Μπορεί να δημιουργηθούν 5 δείκτες για τα απορρίμματα, 6 για το νερό, 7 για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών του Δήμου μας, για να μείνουμε στα βασικά.

Τελειώσαμε; Όχι.
Ο Δήμος πρέπει να γνωρίζει όσο γίνεται αντικειμενικά τη γνώμη όλων των δημοτών, αλλά και των ξενοδοχείων και των εξοχικών.
Πώς; Με ερωτηματολόγιο ικανοποίησης Δημοτών κ.λ.π. όπου σε κάθε ερώτηση  βάζεις βαθμό από 1 έως 10.
Π.χ. Πόσο ικανοποιημένος νοιώθετε από την δημοτική καθαριότητα πέριξ της οικίας σας; Π.χ. βάζω βαθμό 5. Γράψτε με 10 λέξεις την πρότασή σας βελτίωσης.
Πόσο ικανοποιημένος νοιώθετε από την δημοτική καθαριότητα του οικισμού σας; Το καλοκαίρι; Τον χειμώνα; Βαθμός ........
Και επειδή δεν είναι δυνατόν να σταλούν σε όλους, δίνονται τα ερωτηματολόγια σε κάθε μαθητή για να συμπληρωθούν από τους γονείς και επιστρέφονται σε φάκελο πάντα ανωνύμως πλην της ενδείξεως του χωριού. Στα ξενοδοχεία στέλνονται σε όλα, ενώ στα εξοχικά όχι πάνω από 200 και ανά περιοχή, Τζέμι, Κινέτα, Δορούφι κ.λ.π.
Μη ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει παραμύθι που ο Βασιλιάς να μην μεταμφιεζόταν τη νύχτα για να ρωτήσει τους υπηκόους του τη γνώμη για αυτά που κάνει. Σήμερα θα το έκανε με σύγχρονα μέσα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος