eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΚΙ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΥΓΚΙ.. ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ!

ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ...
ΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΞΗΣ: 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ!



Όλα έτοιμα λίγο πρίν πραγματοποιηθεί το έθιμο <<κάψιμο του Ιούδα>>.Στην Ερμιόνη αυτό το έθιμο λαμβάνει χώρα πολλές δεκαετίες χρόνων .
Μπροστάρηδες σ΄αυτό το έθιμο πάντοτε ήταν οι ψαράδες της Ερμιόνης.Κατα την χθεσινή προετοιμασία και τοποθέτηση(όπως θα δείτε παρακάτω) του ομοιώματος, το Εικονοσκόπιο ήταν εκεί μαζί με μέλη του αλιευτικού συλλόγου.
Το <<βαρύ πυροβολικό>> , ο μπουρλοτιέρης και πρωτεργάτης αυτού του εθίμου εδώ και πολλά χρόνια, ο Παναγιώτης ο Μέξης δήλωσε αποκλειστικά στο Εικονοσκόπιο τα παρακάτω:
Όσο ζώ και αναπνέω θα προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για να διατηρηθεί αυτό το έθιμο που είναι άρρηκτα δεμένο με την πόλη μας.Έτσι τιμούμε τους πρωτεργάτες αυτού του εθίμου , τους επισκέπτες και φιλοξενούμενους, αλλά και όλους τους συνδημότες μας που αγωνιούν και περιμένουν αυτή την ημέρα.
Ευχαριστώ όλους αυτόυς που συμμετέχουν και συνδράμουν για την αναβίωση όλων των εθίμων του τόπου μας και ειδικά για το έθιμο του Ιούδα.Μπράβο στον Εμποροεπαγγελματικό σύλλογο για την χορηγία του...Πάντοτε μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις και έθιμα στον τόπο μας(με ή χωρίς τον Δήμο) αρκεί αυτοί που το επιθυμούν να το κάνουν και πράξη. 
Όποιος προσπαθήσει να πειράξει αυτό το έθιμο στο ελάχιστο, θα μας βρεί όλους  και <<με πίεση>> μπροστά του!