eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

'' Από Ιχνηλάτες ''

Δήμος Ερμιονίδας και Κοινότητες
 Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος
Ο Δήμος έχει τις κατάλληλες υπηρεσίες σε συνεργασία με την Περιφέρεια να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις που αφορούν το κοινό συμφέρον της Ερμιονίδας. Οι Κοινότητες προτείνουν στον Δήμο. Το περίεργο είναι ότι, ενώ διαβουλεύονται σύλλογοι, συνεταιρισμοί, συνδικάτα, πολίτες, θεσμοθετημένα για τις υποθέσεις του Δήμου, τα θεσμικά αιρετά συμβούλια των Κοινοτήτων δεν διαβουλεύονται μεταξύ τους και από κοινού να προτείνουν....
.... Αυτό δηλαδή που έπρεπε να είναι το κατ’ εξοχήν διαβουλευτικό σώμα, δεν υφίσταται.
Η Κοινότητα όμως δεν παύει, ή μάλλον οφείλει να υλοποιεί το όραμά της και στον χώρο της και στον οικισμό της ενεργώντας προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε μέσο. Αν η Ερμιόνη θεωρεί ότι οι ανασκαφές στην Μαγγούλα και η δημιουργία μουσείου και θεάτρου είναι ζωτικής σημασίας οφείλει να ενεργεί προς υλοποίηση αυτών των οραμάτων προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς να περιμένει το πότε και πώς θα ενεργήσει ο Δήμος Ερμιονίδας, ή να αποφασίσουν όλες οι Κοινότητες από κοινού. Είναι δε αναφαίρετο δικαίωμά της, αν θελήσει να κάνει την Ερμιόνη διακριτό προορισμό, να ενεργήσει όπως αυτή νομίζει, τη στιγμή που δεν προξενεί βλάβη σε κανέναν αλλά μάλλον όφελος σε όλους. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για κάθε Κοινότητα.
Η Κοινότητα είναι ο κατεξοχήν δημοκρατικός θεσμός, η Κοινότητα είναι κυρίαρχη στο χώρο της με καλώς εννοουμένη κυριαρχία, και αν εκχωρήσει αυτήν την παράδοση από αρχαιοτάτων χρόνων στον Καλικράτειο Δήμο, τότε ο Δήμος γίνεται μικρό κράτος, δηλαδή μηχανισμός επιβολής που θυμίζει και τον ‘κεντρικό σχεδιασμό’. Δεν μπορώ να φανταστώ, για παράδειγμα, την Ερμιόνη ως χώρο όπου βρίσκονται το 90% των αρχαιοτήτων από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τους Βυζαντινούς να μην ενεργεί για δημιουργία μουσείου αλλά να περιμένει μία απόφαση του Δήμου, ο οποίος για τουριστικούς λόγους, ή λόγους αναλογίας ψήφων να επιβάλλει ένα Μουσείο Ερμιονίδας κάπου στο Πορτοχέλι με πρόφαση την πόλιν των Αλιέων, κάπου στο Κρανίδι με πρόφαση ότι είναι κέντρο ίσα απέχον από τα άλλα χωριά, ή κάπου αλλού. Ούτε να φανταστώ ότι η Ερμιόνη δεν πρέπει να φτιάξει σύγχρονη ξενάγηση μέσω smart Phone για τον χώρο της, αλλά να πρέπει να περιμένει τις αποφάσεις του Δήμου.
Γι’ αυτό και στο σχέδιο ανάπλασης – ανασυγκρότησης τη Ερμιόνης δεν αναφέρομαι στον Δήμο μας αλλά στους κατοίκους και την Κοινότητα του χωριού μου.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος