eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη στο Εικονοσκόπιο - Δημήτρης Κόντος: "Η φετινή γιορτή ροδιού απέδειξε ότι μέσα απο την συνεργασία και την ενότητα όλων μπορούμε να πετύχουμε πολλά..."

 Δημήτρης Κόντος:
"Να γίνει το ρόδι της Ερμιόνης Π.Ο.Π. και να βρεθεί άμεσα λύση με το νερό. Μόνον τότε θα μπορούμε να μιλάμε για εξαγωγές..."

Στον απόηχο της 2ης γιορτής ροδιού Ερμιόνης το εικονοσκόπιο "ανοίγει τον φάκελο" της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής.Δίνει τον λόγο στους αγρότες, τους παραγωγούς και τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων για να μιλήσουν για τις τωρινές και τις μελλοντικές προοπτικές των τοπικών προϊόντων μας αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο φυτωριούχος και καλλιεργητής ροδιάς κ. Δημήτρης Κόντος σε συνέντευξη του στο εικονοσκόπιο αναφέρει ότι χρήζει άμεσης λύσης το θέμα με το νερό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις καλλιέργειες αφού όπως λέει "Οι κάμποι της Ερμιονίδας είναι εγκαταλελειμμένοι σε ποσοστό άνω του 50% λόγω της έλλειψης νερού."
Ακόμη δηλώνει ευχαριστημένος απο την προσέλευση του κόσμου στην 2η γιορτή ροδιού στην Ερμιόνη,και υποστηρίζει πως μόνον όταν το Ερμιονίτικο ρόδι γίνει Π.Ο.Π. και βρεθεί λύση με το νερό-ώστε να αυξηθούν οι καλλιέργειες "θα είμαστε σε θέση να μιλάμε για εξαγωγές".

Συνέντευξη για το Εικονοσκόπιο στον Μίλτο Ιωαννίδη

Λύση για το θέμα του νερού για να έχουμε καλλιέργειες...

Για το ρόδι της Ερμιόνης έχουν ειπωθεί πολλά. 
Το εκλεκτό προϊόν της Ερμιονίτικης γης λόγω της γλυκιάς του γεύσης αφράτου σπόρου του, ξεχωρίζει στην προτίμηση του καταναλωτή.
Όμως όπως μας λέει ο φυτωριούχος-ροδοκαλλιεργητής  κ. Δημήτρης Κόντος "Αν και μέχρι το 2005 η Ερμιόνη ήταν η μόνη περιοχή που καλλιεργούσε συστηματικά την ροδιά έχουμε μείνει στάσιμοι σε σχέση με άλλες περιοχές".
Ο κ. Κόντος αναφέρει ως κύρια αιτία την έλλειψη νερού στην περιοχή μας και εξηγεί: "Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα. Και η λύση για την περιοχή μπορεί να δοθεί μόνο αν αξιοποιηθούν και στην επαρχία μας οι πηγές του αναβάλλου.Είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση. " Και προσθέτει:
"Ως παράδειγμα θα αναφέρω την περιοχή των Ιρίων. Όταν το νερό του αναβάλλου αξιοποιήθηκε, οι καλλιέργειες σε αυτή την περιοχή πενταπλασιάστηκαν και ο κόσμος άρχισε να επενδύει στη γη του. Στην Ερμιονίδα, οι καλλιέργειες της ροδιάς και όχι μόνο έχουν μείνει στάσιμες. Πάνω απο το 50% του κάμπου της Ερμιονίδας είναι εγκαταλελειμμένος και ακαλλιέργητος. Σε μια εποχή που δεν μπορούμε πλέον να ελπίζουμε στην εξοχική κατοικία και την πώληση της γης, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν. Όμως χωρίς νερό πως; Πρέπει η πολιτεία να δώσει άμεσα μια λύση έστω και μέσω ιδιωτών" επισημαίνει.
Παράλληλα ο κος Κόντος δηλώνει ότι όσοι ασχολούνται με τις καλλιέργειες στην Ερμιονίδα είναι σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με άλλους καλλιεργητές σε άλλες περιοχές, αφού όπως εξηγεί: "Καλλιεργούμε με διπλάσιο κόστος και με αβεβαιότητα για να επενδύσουμε πάνω στις παραγωγές μας λόγω της έλλειψης νερού".

Π.Ο.Π. και εξαγωγές...

Ποιες όμως θεωρεί ο κος Κόντος ως προϋποθέσεις ώστε το ρόδι της Ερμιόνης να μπορεί να διατεθεί ευκολότερα η ακόμη και να εξαχθεί στις διεθνείς αγορές;
"Για να έχουμε την δυνατότητα να μπορούμε να μιλάμε για εξαγωγές μιας και στην Ελληνική αγορά λόγω της αυξανόμενης παραγωγής και της οικονομικής κρίσης, η διάθεση του προϊόντος έχει αρχίσει να γίνεται δυσκολότερη, θα πρέπει αφού βρεθεί λύση με το νερό, να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης του ροδιού Ερμιόνης σαν Π.Ο.Π".
Στη συνέχεια ο κος Κόντος αναφέρει τα οφέλη που έχει ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης: "Ένα προϊόν Π.Ο.Π. έχει σίγουρα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και ο καταναλωτής γνωρίζει ότι αγοράζει αυτό που ψάχνει. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, τα ρόδια Ερμιόνης αναγράφονται σαν "ρόδια Αργολίδας". Έτσι ενώ το ρόδι Ερμιόνης έχει την φήμη του, χωρίς το Π.Ο.Π. δεν υποχρεούται το σούπερ μάρκετ να αναγράψει την ακριβή προέλευση του.Ας μη ξεχνάμε κάποια άλλα προϊόντα (όπως η μαστίχα Χίου, τα φιστικιά Αιγίνης η τα μήλα Ζαγορίν) μετά την ανάδειξή τους ως Π.Ο.Π. απέκτησαν καλύτερη τύχη στην αγορά. Αυτή τη στιγμή η μελετητική εταιρία που έχει αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου, προχωράει την διαδικασία και είναι σε πολύ καλό στάδιο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η βοήθεια απο τους παραγωγούς είναι σημαντική ώστε να βρεθούν παλιά συμβόλαια-δελτία αποστολής η παλιά τιμολόγια απο το 1990 και πριν. Κάθε στοιχείο είναι σημαντικό για την σύνταξη του φακέλου".


Η γιορτή που γίνεται θεσμός...

Η 2η γιορτή ροδιού Ερμιόνης προσέλκυσε πολύ κόσμο που απόλαυσε το εκλεκτό Ερμιονίτικο ρόδι απο τους επαγγελματίες της περιοχής.
Στόχος των διοργανωτών είναι η γιορτή να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη.
"Δεν είναι τυχαίο που η γιορτή ροδιού ξεκίνησε εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα" λέει ο κος Κόντος και συνεχίζει: "Μόνο με συνεργασία και εξωστρέφεια μπορούμε να ελπίζουμε για το μέλλον. Η γιορτή όπως και η προσπάθεια για το Π.Ο.Π. κινούνται σε αυτό το πλαίσιο. Φέτος η γιορτή είχε μεγαλύτερη επιτυχία και αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη συμμετοχή πολλών φορέων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η γιορτή ροδιού δεν αφορά μόνο τους ροδοκαλλιεργητές. Είναι μια γιορτή που αφορά όλη την Ερμιόνη. Νομίζω ότι πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα δυνατό τριήμερο με πλήθος επισκεπτών που θα αναδεικνύει τα προϊόντα και τον τόπο μας".