eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

''ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΛΟ''


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ

 

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο με θέμα τα σημαντικά προβλήματα κάλυψης των αναγκών σε χειρουργούς για την επιτέλεση των εφημεριών στις χειρουργικές κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου από την ενδεχόμενη εκ περιτροπής μετακίνηση χειρουργών στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :


«Με το υπ’ αριθμό 15831/30-8-2012 έγγραφο της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, αποφασίζεται, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εφημερίας της Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν Κορίνθου για τον μήνα Σεπτέμβριο, η μετακίνηση στο εν λόγω νοσοκομείο εκ περιτροπής δύο χειρουργών του Γ.Ν. Άργους και δύο του Γ.Ν. Ναυπλίου.
Όμως, ακόμη και χωρίς αυτή την εκ περιτροπής μετακίνηση χειρουργών στο Γ.Ν. Κορίνθου, οι εφημερίες των χειρουργικών κλινικών του Γ.Ν Άργους και Γ.Ν. Ναυπλίου μόλις και μετά βίας γίνονται δεδομένου του αριθμού των υπηρετούντων χειρουργών.
Υπογραμμίζεται ότι στο Γ.Ν. Ναυπλίου για το μήνα Σεπτέμβριο υπάρχουν στο δυναμικό της χειρουργικής κλινικής συνολικά τρεις ειδικευμένοι χειρουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Συντονιστή Διευθυντή, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν 16 γενικές εφημερίες του Νομού Αργολίδας (στις παραπάνω ημέρες δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Αργολίδα εφημερεύων χειρουργός) και 14 εφημερίες κλειστές για την αντιμετώπιση βαρύτατων εγχειρήσεων όπου η εφημεριακή παρουσία του ειδικευμένου χειρουργού είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση για την φροντίδα των χειρουργημένων ασθενών. Μάλιστα, με δεδομένο ότι, εδώ και αρκετούς μήνες η κλινική έχει έναν μόνο ειδικευόμενο ιατρό, ακόμα και έργα όπως αλλαγές τραυμάτων, αφαιρέσεις ραμμάτων, εξιτήρια, εισιτήρια και παραπεμπτικά επιτελούνται από τους ειδικευμένους χειρουργούς προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της κλινικής.
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στο Γ.Ν Άργους όπου υπάρχουν στο δυναμικό της χειρουργικής κλινικής συνολικά τρεις ειδικευμένοι χειρουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του Συντονιστή Διευθυντή που καλύπτουν τις υπόλοιπες 15 ημέρες του μήνα γενικής εφημερίας για όλο το Νομό .
Με δεδομένα τα ήδη υφιστάμενα κενά σε ειδικευμένους  χειρουργούς στα Γ.Ν Άργους και Γ.Ν. Ναυπλίου καθώς και το ότι τα νοσοκομεία αυτά εξυπηρετούν πέρα από τους πολίτες της Αργολίδας και περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή (Μέθανα, Αργοσαρωνικό κτλ) καθώς και τις ανάγκες που δημιουργεί η μεγάλη όλο το χρόνο τουριστική κίνηση, καθίσταται προφανές ότι η εκ περιτροπής μετακίνηση χειρουργών των δύο νοσοκομείων της Αργολίδας στο Γ.Ν Κορίνθου δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.
Κατόπιν αυτού,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1.      Αν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας για την μετακίνηση στο Γ.Ν Κορίνθου εκ περιτροπής δύο χειρουργών του Γ.Ν. Άργους και δύο του Γ.Ν. Ναυπλίου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα σε γενική εφημερία των Νοσοκομείων να μην εφημερεύει ειδικευμένος χειρουργός με δεδομένα τα σημαντικά προβλήματα κάλυψης αναγκών σε χειρουργούς που ήδη αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Αργολίδας».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                       ΑΝΑΒΑΛΟΣ
Τον κίνδυνο καταστροφής στις καλλιέργειες του αργολικού πεδίου από την παύση λειτουργίας, λόγω βλάβης, της μίας από τις δύο αντλίες του Αναβάλου υπογράμμισε ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός σε επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη, σε συνέχεια σχετικής επικοινωνίας που είχε με τους δύο Υπουργούς.
Ο κ. Ανδριανός επισημαίνει στην επιστολή του τα εξής:
Με την επιστολή μου αυτή σας ενημερώνω για τον άμεσο κίνδυνο ξηρασίας του αργολικού κάμπου μετά την πρόσφατη παύση λειτουργίας, λόγω ζημιάς, της μίας εκ των δύο αντλιών του φράγματος του Αναβάλου.
Επισημαίνω ότι μέχρι πρότινος, για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών ολόκληρης της Αργολίδας λειτουργούσαν δύο αντλίες, παροχής 7.000 και 4.000 m3 την ώρα αντιστοίχως.
Μετά την βλάβη στην μία αντλία, πλέον διατίθενται στο δίκτυο περίπου 7.000 m3, ενώ οι αρδευτικές ανάγκες των ΤΟΕΒ αθροίζονται σε περίπου 11.000 m3.
Η υστέρηση των 4.000 m3 την ώρα προκαλεί αύξηση του αρδευτικού κύκλου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καλλιέργειες και παραγωγή, ειδικά την χρονική στιγμή που χρειάζονται νερό.
Επίσης, είναι ορατός ο κίνδυνος να επέλθει ολική καταστροφή στις καλλιέργειες της Αργολίδας, διότι η μία πλέον λειτουργούσα αντλία είναι κατασκευής της δεκαετίας του ’70 και έχει παρουσιάσει στο παρελθόν συχνές βλάβες που την έθεσαν εκτός λειτουργίας για μεγάλο διάστημα.
Τούτων δοθέντων, καθίσταται επιτακτικό να επισκευαστεί άμεσα η αντλία που βρίσκεται σήμερα εκτός λειτουργίας.
Είμαι βέβαιος ότι θα  προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση λύση του προβλήματος».