eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

''Το Γ.Ε.Λ. Κρανιδίου και η Vodafone συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση με θέμα: «Μαθαίνουμε με ασφάλεια το διαδίκτυο» ''

''Το internet στο προσκήνιο.. BE SAFE ONLINE''

Μήνυμα του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ :
«Η 3η επανάσταση είναι η τεχνολογική. Πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του νου μας..»



Ρεπορτάζ για το eikonoskopio news: Μίλτος Ιωαννίδης


Διαδίκτυο. Αναμφίβολα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μέσο δουλειάς και ψυχαγωγίας. Ένας κόσμος ψηφιακός μέσω του οποίου μπορεί ο καθένας να εκφραστεί, να ενημερωθεί, να συνομιλήσει με ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι γεγονός ότι το internet έφερε μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι (πολλοί)υποστηρικτές του διαδικτύου ισχυρίζονται ότι έκανε την ζωή μας ευκολότερη. Στον αντίποδα οι (λιγοστοί) πολέμιοι του υποστηρίζουν ότι δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα που αποξενώνει τους ανθρώπους. Χειρότερα: Τους εθίζει.


Από όποια ιδεολογική..σκοπιά αντιμετωπίζει ο καθένας μας το διαδίκτυο, οφείλει και πρέπει να είναι ενημερωμένος. Και ειδικά οι γονείς ώστε τα παιδιά τους να πλοηγούνται με ασφάλεια και να αποφεύγουν πάσης φύσεως κακώς κείμενα όπως αυτά που έχουν κατά καιρούς βγει στο φως της δημοσιότητας....
....


Η εκδήλωση οι ομιλητές και το μήνυμα του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ


Στην χθεσινή εκδήλωση μετείχαν η κα. Ναυσικά Ζευγωλή (υπεύθυνη εταιρικής υπευθυνότητας Vodafone), και οι κ.κ. Δημήτριος Τζάγκας (Ηλεκτρολόγος μηχανικός), Φώτης Σπυρόπουλος (δικηγόρος και υποψήφιος διδάκτορας του Παν/μιου Αθηνών), Κων/νος Σιώμος (Ψυχίατρος και Πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας «μελέτης της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο»).Οι ομιλητές ανέλυσαν τις θεματικές ενότητες που αφορούσαν : 1) Την ασφάλεια στο διαδίκτυο 2)τις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου 3)την κακόβουλη επικοινωνία και 4)τον εθισμό στο διαδίκτυο.


Συγκεκριμένα η κα. Ζευγωλή τόνισε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Vodafone προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής πλοήγηση ενώ έδωσε παραδείγματα για το πώς οι γονείς θα πρέπει να καθοδηγήσουν και να προστατέψουν τα παιδιά τους όταν αυτά χρησιμοποιούν το internet.


Στη συνέχεια ο κ. Τζάγκας αφού εξήγησε το πώς δημιουργήθηκε το διαδίκτυο (κατά την διάρκεια του «Ψυχρού πολέμου» για καθαρά στρατιωτικούς λόγους), ανέλυσε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούνται οι εφαρμογές του «Ενημέρωση-ψυχαγωγία» ενώ αναφερόμενος στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook-twitter), τόνισε ότι «όπως συμπεριφερόμαστε στον πραγματικό κόσμο, έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε και στον ψηφιακό» υποστηρίζοντας ότι «η οικογένεια και το σχολείο διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών γύρω από το internet». Ο Δικηγόρος κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στην κακόβουλη επικοινωνία μέσα από το διαδίκτυο χαρακτηρίζοντας τη «παλιό κρασί σε νέο μπουκάλι» τονίζοντας ότι «το έγκλημα στο διαδίκτυο δεν έχει Πατρίδα» δίνοντας παραδείγματα κακόβουλων συμπεριφορών μέσω του διαδικτύου: «Παρενόχληση με σεξουαλικά υπονοούμενα, αποπλάνηση ανηλίκου-παιδοφιλία με τρόπο προσέγγισης τα chat rooms από χρήστες που χρησιμοποιούν πλασματικά ψευδώνυμα (nicknames) με σκοπό την μετατροπή της ψηφιακής σχέσης σε πραγματική» ενώ αναφέρθηκε και στον διαδικτυακό εκβιασμό (Cyber bullying) παραθέτοντας παράλληλα στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις τέλεσης αυτού του φαινομένου(το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις μια και το 15% των Εφήβων έχει υποστεί διαδικτυακό εκβιασμό) εξηγώντας παράλληλα τους τρόπους πρόληψης για τη αντιμετώπισή του και την αναγκαιότητα να είναι ενημερωμένοι οι γονείς. «Η γνώση είναι δύναμη» είπε χαρακτηριστικά.


Ακολούθως ο κ. Σιώμος στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο μείζον θέμα του εθισμού στο διαδίκτυο χαρακτηρίζοντάς το ως «παθολογική συμπεριφορά προσκόλλησης » χρησιμοποιώντας μάλιστα μια φράση του Δρ. Δημήτρη Χριστάκη «ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι η επιδημία του 21ου αιώνα» τονίζοντας τόσο τους λόγους που προκαλούν την εκδήλωση του φαινομένου (πχ Οικογενειακοί λόγοι όπως οι διαμάχες των γονέων, η υπερβολική αυστηρότητα, η ελλιπής φροντίδα στον ανήλικο) και τα χαρακτηριστικά της διαδικτυακής εξάρτησης (πχ εμφανίζει επίμονη διάθεση να βρίσκεται συνεχώς σε σύνδεση με το διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το ανεξέλεγκτα) επισημαίνοντας ότι «απαιτεί γνώση η ψηφιακή εποχή. Είναι σημαντικό να έχουν τα παιδιά σωστή διαπαιδαγώγηση γύρω από τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να τις χρησιμοποιούν σωστά» τόνισε ενώ προέτρεψε τους γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους σε δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την χρήση του Η/Υ (λ.χ. ο αθλητισμός).


Ο Διευθυντής του Γ.Ε.Λ. κ. Γιάννης Δημαράκης, αφού εξήρε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εκδήλωσης και την σημασία του διαδικτύου στη σύγχρονη εποχή μας, διάβασε το μήνυμα του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Εφραίμ που λόγο ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα ο κ.κ. Εφραίμ -μεταξύ άλλων-ανέφερε: «Μέσα σε μια 10-ετία είδαμε τον κόσμο μας να μεταλλάσσεται από αναλογικό σε ψηφιακό . Ζούμε πλέον σε μια εποχή που τα ψηφιακά δεδομένα μας κατακλύζουν. Σχεδόν κάθε δραστηριότητα μας αφήνει ψηφιακά ίχνη. Ο κόσμος μας αλλάζει με τέτοια ταχύτητα που τα παιδιά είναι αναγκασμένα να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μόνα τους μέσα σε ωκεανούς πληροφορίας. Σίγουρα ανησυχούμε βλέποντας τα παιδιά μας να καρφώνονται με τις ώρες στην οθόνη του υπολογιστή. Στην πραγματικότητα ο έφηβος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κοινωνικοποιείται σμιλεύοντας την διαδικτυακή του ταυτότητα. Το Facebook δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παγκόσμιο στέκι. Ένας κοινωνικός χώρος συνάντησης στο διαδίκτυο. 500 εκατομμύρια ήταν οι εγγεγραμμένοι χρήστες (του Facebook) το 2010 και καθημερινώς ο αριθμός πολλαπλασιάζεται. Σίγουρα ζούμε σε μια συναρπαστική εποχή. Αν οι 2 προηγούμενες επαναστάσεις (η αγροτική και η βιομηχανική) ουσιαστικά πολλαπλασίαζαν την μυϊκή δύναμη, η Τρίτη επανάσταση ,η τεχνολογική, πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις του νου μας. Βιώνουμε μια εκπληκτική διαδικτυακή συνεύρεση δισεκατομμυρίων ανθρώπων από κάθε μεριά της γης.»






Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης οι κκ Τζάγκας, Σιώμος και Σπυρόπουλος, απάντησαν στις ερωτήσεις που τους έθεσαν οι μαθητές του Γ.Ε.Λ. Κρανιδίου. Έτσι έννοιες όπως hacking, spam, Cyber Bullying, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενώ όπως ήταν φυσικό από την κουβέντα δεν έλειψαν οι αναφορές στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook-twitter) με τους προσκεκλημένους να δίνουν χρήσιμες συμβουλές στους μαθητές για τους τρόπους προστασίας προκειμένου η πλοήγησή τους στο διαδίκτυο να είναι ασφαλής.