eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

''ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΚΟΠΙΟ     


Στους αποφοίτους των Αμερικανικών Πανεπιστημίων Βορείου Ελλάδος ανέλυσε τις προοπτικές αξιοποίησης του Ορυκτού Πλούτου της χώρας, μετά από πρόσκληση του συλλόγου τους, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. 
 


Στη διάρκεια της εκδήλωσης η οποία έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, απονεμήθηκε στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ τιμητική πλακέτα επίτιμου μέλους του συλλόγου για την προσφορά του στην αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας...........
Σας αποστέλλουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος μετά το τέλος της εκδήλωσης.
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

«Οι προβλεπόμενες προοπτικές αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΟΜΙΛΙΑ, ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΕ ΜΕΤ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 07/12/2011.

Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο THE ΜΕΤ, η εκδήλωση-ομιλία που διοργάνωσε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Φιλίππου και το Διοικητικό Συμβούλιο των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων, με ομιλητή τον Υφυπουργό  Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη, με θέμα «Οι προβλεπόμενες προοπτικές αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου»

Υπουργοί, μεγάλη διπλωματική κρατική εκπροσώπηση ξένων χωρών, η Περιφέρεια, ο Δήμος, πολλοί επιχειρηματίες και στελέχη εταιριών, καθηγητές, άκουσαν τις προβλεπόμενες προοπτικές αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στην χώρα μας και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να υποβάλουν ερωτήσεις, για αυτό το ενδιαφέρον θέμα.

Εισήγηση Νίκου Σπ. Φιλίππου

Το θέμα της ομιλίας του κ. Υφυπουργού εντάσσεται στην εργώδη προσπάθεια της χώρας, για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Οι επιστημονικές προσεγγίσεις εκτιμούν ότι, το σύνολο του ορυκτού πλούτου πάσης μορφής, ανέρχεται ~ στο 1 τρισεκατομμύριο €. Σε πολλούς δημιουργείται η αίσθηση ότι, θα μπορούσε να «συμψηφιστεί αυτόματα» το πρόβλημα της οικονομίας, με τις προσόδους.

Όμως, αυτές οι έννοιες δεν είναι εκφρασμένες σε ΚΑΘΑΡΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΞΙΑ, δεν υπάρχει αυτόματος συμψηφισμός αναμενόμενων εσόδων, αλλά χρειάζεται τρόπος και κόπος για να υπάρχει αποτέλεσμα.

Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι έντονος, για όλον τον υπόγειο και εναέριο πλούτο. Για τα θέματα αυτά, που δεν αφορούν μόνο την χώρα μας, πολλά είναι μύθοι, αλλά πάντα υπάρχει και μια πραγματικότητα.

Ομιλία Υφυπουργού κ. Μανιάτη

Ο Υφυπουργός διευκρίνισε ότι, για να έχει η Ελλάδα οφέλη από την εξεύρεση και αξιοποίηση υδρογονανθράκων, δηλαδή πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά και να έχουμε υπομονή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Κύπρος ξεκίνησε τις ουσιαστικές έρευνες το 2006 και, ως γνωστόν, μόλις φέτος άρχισαν να «χτυπούν» τα γεωτρύπανα. Επίσης, ο κ. Μανιάτης σημείωσε τη μεγάλη σημασία που δίνει η Πολιτεία στην περιβαλλοντική διάσταση των πραγμάτων και υποστήριξε ότι το 25% τουλάχιστον των εσόδων που θα έχει η χώρα από την πιθανή αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, θα διατεθεί για το περιβάλλον.
Η Ελλάδα επιμένει στη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για λόγους γεωπολιτικούς, ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς.
Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, δεν έκρυψε την έκπληξη και τον απόλυτο αιφνιδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας να αποχωρήσει η γειτονική χώρα από την υλοποίηση του σχεδίου. Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τη στάση της Σόφιας, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι δεν κατανοεί την απόφαση, καθώς όλες οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών κυλούσαν το τελευταίο διάστημα ομαλά. «Εξαγωγικά ήδη η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν συμφωνήσει στους περιβαλλοντικούς όρους και περιμέναμε το επόμενο διάστημα να τους θέσουμε σε δημόσιο διάλογο στις τοπικές κοινωνίες των δυο χωρών», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι το όλο σχέδιο βασίζεται σε διακρατική συμφωνία που προβλέπει ρήτρες, τις οποίες αν χρειαστεί, θα ενεργοποιήσει η χώρα μας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μανιάτης, το έργο έχει αυτονόητη γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα, συμβάλλει στην ενεργειακή σημασία για την Ελλάδα, συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ η υλοποίηση του θα σημαίνει μεγάλα περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς θα μειωθούν οι πιθανότητες για κάποιο ατύχημα στα Δαρδανέλια.
Για το θέμα του ορυκτού πλούτου, ανέφερε ότι τα βεβαιωμένα αποθέματα πλην υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) ανέρχονται σε 28 δις €, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την άμεση έναρξη της αξιοποίησης 100 περίπου ανενεργών δημόσιων μεταλλείων της χώρας. Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει πλέον οργανωμένη μεταλλευτική πολιτική, η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες: πρώτον, στον εντοπισμό και την ανάδειξη των ορυκτών αποθεμάτων, καθώς και στην αξιοποίηση τους μέσω διεθνών διαγωνισμών, δεύτερον, στην απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και τρίτον, στη μεγιστοποίηση του οφέλους των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για το θέμα της ύπαρξης χρυσού στην περιοχή του Κιλκίς, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 2,5 δις € και δυναμικά της τάξεως των 7 δις. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη περιοχή.