eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

''ΕΣΠΑ ας ειν' και ρόγες...''

''Όταν σου δίνουν, παίρνεις...''



Γράφει ο Βασίλης Γκάτσος

Και το έργο των 295000 € για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου Φράχθι δουλειά θα δώσει στην περιοχή μας. Επιτυχία το να ενταχθεί το έργο αυτό στα συγχρηματοδοτούμενα ΕΣΠΑ, αρκεί να μη μας μείνει η ταμπέλα ως ενθύμιο.


Υπάρχουν όμως δύο εκδοχές:



1. Να γίνει η ανάδειξη, δηλαδή να γίνουν τα απαραίτητα έργα ασφαλούς πρόσβασης και επίσκεψης. Ωραία. Αυτό θα αυξήσει τους επισκέπτες; Αυτό θα φέρει έσοδα στην Ερμιονίδα; Το πιο πιθανό είναι τα έργα σύντομα να μπουν στη φθορά του χρόνου. Και το χειρότερο είναι να προσληφθεί και κανένας φύλακας να φυλάει το έρημο σπήλαιο και έτσι, αντί εσόδων, το όλο έργο να δημιουργήσει και επαναλαμβανόμενα έξοδα (προσφιλής τρόπος ανάδειξης). Δηλαδή επενδύθηκαν αυτά τα λεφτά και φέρανε έσοδα μηδέν, ή έξοδα τόσα. Άρα καλύτερα το σπήλαιο να έμενε όπως ήταν και τα λεφτά αυτά να μοιράζονταν σε φτωχές οικογένειες να ξεχρεώσουν μέρος του δανείου τους πρώτης κατοικίας. Πάλι θα πέφτανε στην τοπική αγορά με πιο αποτελεσματικό τρόπο.


2. Να υπάρξει πραγματικός και μετρήσιμος σχεδιασμός αξιοποίησης του σπηλαίου. Πριν δεν μπορούσαν υπεύθυνα να το επισκεφτούν οργανωμένες ομάδες και μάλιστα μαθητές. Τώρα όμως το διαφημίζουμε, το επισκέπτονται τουρίστες, μαθητικές εκδρομές κ.λ.π., όπως γίνεται με τα σπήλαια Δυρού, Λιμνών κ.λ.π. Τώρα έχουμε μια διαχείριση δήμου ή ανάθεση σε ιδιώτη με νοίκι, έχουμε ξεναγό, έχουμε καντίνα, έχουμε αναμνηστικά, πωλητήρια τοπικών προϊόντων κ.λ.π. Δηλαδή στο τέλος της χρονιάς έχουμε έσοδα – έξοδα και ένα ουσιαστικό θετικό μετρήσιμο αποτέλεσμα (κέρδος) που είναι γύρω π.χ. στα 50000 €. Άρα σε 6 χρόνια γίνεται απόσβεση του έργου άσχετα αν άλλοι μας δώσανε τα λεφτά. Πέραν αυτού υπάρχουν και έμμεσες θετικές συνέργιες για την περιοχή. Φήμη, διαμονή, επίσκεψη, αναψυχή κ.λ.π. που πάνε στις τσέπες ιδιωτών. Αυτό σημαίνει και αξιοποιώ. Είχα ένα λεβέτι στην αποθήκη, έδωσα λίγα χρήματα να το καθαρίσω και μέσα σε αυτό φτιάχνω σαπούνι και το πουλάω. Άρα το αξιοποίησα.






Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός από τον Δήμο;


Τον γνωρίζουν οι ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, οργανωτές εκδρομών, εστιάτορες κ.λ.π. ως κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενοι;


Και τελικά έχετε συνειδητοποιήσει ποτέ ότι το σπήλαιο αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί για τα ευρήματά του; Ότι αν ήταν στην Ιταλία δεν υπήρχε περίπτωση τουρίστας που ερχόταν στην περιοχή να μην το επισκεπτόταν; Με άλλα λόγια, ό,τι είναι η Ακρόπολη για την Αθήνα είναι το σπήλαιο Φράχθι για την Ερμιονίδα;






Καλόν είναι να το επισκεφτούν τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια τελετουργικά, όταν τελειώσουν τα έργα, με καλεσμένους τους δημάρχους κ.λ.π. των νησιών μας και της Αργολίδας, και να τιμήσουν τον Άδωνι Κύρου, γιατί σ’ αυτόν οφείλουμε την ανακάλυψη του τεράστιου αρχαιολογικού θησαυρού που έκρυβε το σπήλαιο Φράχθι. Να μην είμαστε και αγνώμονες.






Και για να μη τα ρίχνουμε όλα στον Δήμο: Τόσα ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις στην Ερμιονίδα, επί τόσα χρόνια, τι ενέργειες έκαναν, ώστε να αξιοποιηθεί το σπήλαιο;


Δεν γνωρίζω καμία. Δηλαδή ο καθένας βλέπει μόνο μέσα στην επιχείρηση του, μέχρι τα συρματοπλέγματά του, και όχι το κοινό τους συμφέρον και το συμφέρον όλων μας;






Άντε και καλά ΕΣΠΑ για το μουσείο στην Κοιλάδα, την αναστύλωση του κάστρου της Θερμησίας, την ανασκαφή της προϊστορικής Ερμιόνης στο λόφο της Μαγγούλας, τη δημιουργία θαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου στη βυθισμένη πολιτεία της Ντάρδιζας και του ομηρικού λιμανιού της Ερμιόνης στη θαλάσσια περιοχή Μαγγούλας – Ευκαλύπτων στον όρμο της Κάπαρης.


Μαζί με το Δήμο και τα τουριστικά συγκροτήματα, και τα γκολφ, και οι πλούσιες βίλες. Όλοι μαζί, για μια καινούργια αρχή. Έργα πολιτισμού, έργα προβολής του τόπου και της χώρας μας είναι.






Έρρωσθε,

 
Βασίλης Γκάτσος