eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

''Το ταξίδι στις νότες είχε προορισμό το Κρανίδι.''

Ακόμη μια συναυλία από την Ορχήστρα «Ερμιονίδα» που σε κάθε της εμφάνιση βελτιώνεται συνεχώς υπό την μαεστρική καθοδήγηση του Τάκη Μανιάτη.

Ρεπορτάζ για το Eikonoskopio: Μίλτος Ιωαννίδης
Η μουσική είχε την τιμητική της το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Κύπρου στο Κρανίδι. Και πώς να γινόταν διαφορετικά, όταν το ταλέντο και το μεράκι των μελών της ορχήστρας «Ερμιονίδα», καθώς και η διάθεση για προσφορά από τον άκαμπτο και ακούραστο όλα αυτά τα χρόνια μαέστρο Τάκη Μανιάτη, «συνδυάζονται», για έναν διττό σκοπό: Για την «παραγωγή» πολιτισμού, και την αληθινή διασκέδαση-ψυχαγωγία του κόσμου. Του κόσμου που και χθες απόλαυσε τα «πιο ωραία λαϊκά» και τα (πάντα επίκαιρα) Ρεμπέτικα τραγούδια. Η Αγγελική Πετρά, ο Ευτύχιος Χατζητοφής, ο Γιώργος Μπίας, και η συγκινητική προσπάθεια του Κώστα Βλαχογιάννη(ερμήνευσε τα τραγούδια «Αγριολούλουδο» και «Το άγαλμα» και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό), έδωσαν ότι καλύτερο είχαν και κέρδισαν της εντυπώσεις...
........
Με την ορχήστρα να τους συνοδεύει με τρόπο εξαιρετικό. Ο Γιάννης Κοροντίνης,  Ο Γιώργος Στρίγκος, Ο Ηλίας Καμπούρης και ο Γιάννης Λούμης στο μπουζούκι,  Ο Γιώργος Μπίας στον μπαγλαμά, Ο Δημήτρης Κοντός στην κιθάρα, Ο Γρηγόρης Καμπούρης στα Ντραμς, Και ο Μαρίνος Λούμης στα πλήκτρα, έπαιξαν με τέτοιον τρόπο, που στο τέλος της συναυλίας, μια από τις παρευρισκόμενες, πλησίασε τον Τάκη Μανιάτη και  αφού έσφιξε το χέρι του μαέστρου δίνοντάς του συγχαρητήρια, του είπε: "Τάκη μπράβο. Περάσαμε υπέροχα! Ήσασταν άψογοι!". Αυτή σίγουρα ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους, που μας επαναφέρουν το χαμόγελο, (που κάποιοι επιχειρούν να μας στερήσουν), και να μας αναγκάσουν να συμβιβαστούμε με μια Ελλάδα που δεν μας αξίζει...

Τα λόγια του μαέστρου και η έκπληξη της βραδιάς!
Πριν την έναρξη του ρεμπέτικου προγράμματος, ο Τάκης Μανιάτης, ανέβηκε στην εξέδρα και από μικροφώνου μίλησε από καρδιάς! «Απόψε έγινε το όνειρό μας πραγματικότητα. Θέλουμε να περάσουμε δυο μηνύματα μέσα από την συναυλία. Το πρώτο μήνυμα είναι, ότι η Πλατεία, είναι το κέντρο της Πόλης. Το κέντρο της κοινωνίας. Είναι γύρω τα μαγαζιά. Οι επαγγελματίες. Η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Το πρωί που στήναμε την εξέδρα, μας ρωτούσαν οι διερχόμενοι, γιατί δεν κάνουμε την συναυλία, στο προαύλιο του σχολείου και επιλέξαμε να την πλατεία. Τους απαντήσαμε, να έρθετε το βράδυ, να σας εξηγήσουμε για ποιο λόγο αποφασίσαμε να γίνει εδώ η συναυλία. Στην πλατεία Κύπρου. Εξηγούμε λοιπόν ότι πρέπει να στηρίζουμε τον τόπο μας. Τους δικούς μας ανθρώπους, -που όπως είπα και πριν- αποτελούν την ραχοκοκαλιά του τόπου μας. Το δεύτερο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, είναι το μήνυμα της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, και  τις ανάδειξης των τοπικών δυνάμεων. Αυτή είναι η δύναμη μας. Και για να είμαστε δυνατοί πρέπει να είμαστε ενωμένοι.» Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης, αναφέρθηκε στην έκπληξη που επιφύλασσαν οι διοργανωτές στον κόσμο: «Θα ακολουθήσει  χορός. Μαζευτήκαμε στην πλατεία για να τιμήσουμε την παράδοση. Είναι τα ρεμπέτικα τραγούδια, με μνήμες από τα παλιά. 

Με μνήμες από την Σμύρνη. Από τις αλησμόνητες πατρίδες. Με χορούς που χόρευαν όλοι στα γλέντια τους».
Στη συνέχεια, η σκηνή μετατράπηκε σε ρεμπέτικο πάλκο, και το κέφι του κόσμου έφτασε στο ζενίθ! Με τον Φώτη Δρούζα, την Μαρία Αντωνοπούλου, την Τόνια Αντωνοπούλου, και την Γεωργία Παριανού, να χορεύουν στους ρυθμούς που έδινε η ορχήστρα. Σε ρυθμούς Ελληνικούς-σε ρυθμούς ρεμπέτικους-! Αξιοσημείωτο είναι ότι στους χορούς, συμμετείχαν και πολλοί από το κοινό,  συνεπαρμένοι, από  μια μοναδική μουσική βραδιά! Να τονισθεί ότι στο πρόγραμμα, μπήκαν εκτάκτως δυο τραγούδια. Το ένα ως παραγγελιά («Η Δραπετσώνα»),που τραγούδησε ο Ευτύχιος Χατζητοφής,  και το άλλο ύστερα από απαίτηση του κόσμου για ένα ακόμη τραγούδι! Έτσι ο Γιώργος Μπίας, ερμήνευσε το κομμάτι «Ο απόκληρος» (Του Βασίλη Τσιτσάνη), και όπως ήταν φυσικό, το φινάλε ήταν αποθεωτικό! Το ταξίδι στις νότες, συνεχίζεται το βράδυ της Κυριακής 21 Αυγούστου στο Πορτοχέλι..