eikonoskopionews.blogspot.com

''H EIKONA EINAI TO ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥ AΝΘΡΩΠΟΥ''


E-MAIL:eikonoskopionews@gmail.com



Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

«Ώρα Για Μια Υπεύθυνη Αλιεία», ομιλία σε εκδήλωση στη Nέα Kίο με τίτλο «O πολιτισμός έρχεται πάντα από τη θάλασσα»

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΔΩΣΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΜΑΝΩΛΗ ΦΛΩΡΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΞΗ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ''

 ''Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΞΗΣ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ κ.κ Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΚΑΙ  Μ. ΤΣΟΚΛΗ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ''

Eπιμέλεια : eikonoskopionews
Την Κυριακή 20/3/2011 και στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Κίου  πραγματοποιήθηκε Ημερίδα και κατατέθηκαν προτάσεις σχετικά με την αλιεία.

Τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης είχαν ο Σύλλογος Οικολόγων Ύδρας διά του Προέδρου του Τσακίρη Μανώλη, ο Σύλλογος Αλιέων Ν. Κίου με τον Πρόεδρο του Παναγάκη Γεώργιο και η Ομοσπονδία παράκτιων Αλιέων Πελοποννήσου με τον Πρόεδρο κ. Αρώνη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης, ο Αντιδήμαρχος Άργους - Μυκηναίων κ. Κρίγκος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιας Αλιείας Πελοποννήσου.
Ομιλητές ήταν η Κοινοτική Επίτροπος Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τσόκλη Μάγια.

Τοποθετήσεις έκανε ο εκπρόσωπος της μέσης Αλιείας (ανεμότρατες – γρι-γρι) ψαράδες της Κίου, της Επιδαύρου,  η Διευθύντρια της Δ/νσης Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Βασιλείου Μαρία και ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών Αλιέων Ερμιόνης κ. Παναγιώτης Μέξης.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από την Ερμιονίδα υπήρχαν εκπρόσωποι από την Κοιλάδα κ. Μανώλης Φλωρής Μέσης Αλιείας, το Πορτοχέλι κ. Παπαδίας Δημ. και την Ερμιόνη κ. Μέξης Παναγιώτης και Κοτταράς Κων/νος.

Η συζήτηση διεξήχθη σε γενικά ήπιο κλίμα πλην κάποιων μεμονωμένων εκδηλώσεων αντίδρασης από μεριάς της μέσης αλιείας.

Η Επίτροπος Αλιείας της χώρας μας κ. Δαμανάκη εξήγησε τους λόγους εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Αλιείας, την αυστηρότητα που επιβάλουν οι Βρυξέλλες και ότι όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να τον τηρήσουν πιστά.

Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί και η ίδια κατηγορούμενη αλλά και η χώρα μας.
Συμφώνησε με τα προβλήματα των αλιέων , στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος των αλιευμάτων και η απορρόφηση κονδυλίων .

Σε ότι την αφορά θα προωθήσει κάθε τι που τα συναρμόδια Υπουργεία θα της στείλουν θα είναι τεκμηριωμένα σχεδιασμένα προγραμματισμένα και της ζητήσουν εξαιρέσεις ή διόρθωση του Ευρωπαϊκού κανονισμού Αλιείας.

Μέχρι σήμερα από το 2006 κανένα Υπουργείο δεν έχει ζητήσει τίποτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τον κανονισμό Αλιείας.

Η βουλευτής κ. Τσόκλη Μάγια ενημέρωσε τους ψαράδες έχοντας την εμπειρία από τα ταξίδια της λόγω των ντοκιμαντέρ σε σχέση με τον τουρισμό την ένταξη των ψαράδων στον αλιευτικό τουρισμό.
Σκοπός είπε είναι να δείξουμε σαν Έλληνες ένα νέο πρόσωπο για την φιλοξενία σε συνδυασμό με την αλιεία και τους παραδοσιακούς τρόπους αλίευσης.

Οι εποχές που οι τουρίστες έρχονταν για ήλιο θάλασσα και ξεγνοιασιά έχει τελειώσει.
Ο επισκέπτης θέλει πλούσιες παροχές υπηρεσιών , απαιτεί ποιότητα καινούρια ενδιαφέροντα και νέους τρόπους δράσεις.

Προτρέπει τους επαγγελματίες ψαράδες να δουν σοβαρά το νέο αυτό καινοτόμο σχεδιασμό και να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες ένταξης τους στο πρόγραμμα αυτό.

Η προσφώνηση του κ. Τσακίρη για την τοποθέτηση του κ. Μέξη δημιούργησε ενθουσιασμό στο κοινό μιας και είναι γνωστός σε όλους τους αλιείς και τους παρευρισκόμενους για τους αγώνες του.

Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα o κ. Μέξης με την κ. Δαμανάκη και την κ. Τσόκλη είπε τα εξής, όπου πολλές φορές διακόπηκε από τα χειροκροτήματα του κοινού, για τον καυστικό τρόπο που παρουσίασε τα προβλήματα.

Χαιρετίζω και εγώ με την σειρά μου την σημερινή μας εκδήλωση
Καλωσορίζουμε την Κοινοτική Επίτροπο Αλιείας κ. Δαμανάκη την Βουλευτή κ. Τσόκλη και την παρουσία του Υφυπουργού κ. Μανιάτη.
Φίλοι συνάδελφοι σήμερα δεν ήλθαμε εδώ να αντιδικήσουμε με κανέναν.
Ιδιαίτερα βέβαια μετά την ομιλία της κ. Τσόκλη που ήταν πλούσια σε επιχειρήματα υπήρχε ειρμός ευχέρεια λόγου, τι να πούμε και εμείς ;
Ήρθαμε εδώ να καταθέσουμε τις προτάσεις μας τις γνώμες μας να στείλουμε μηνύματα και η πολιτεία που έχει την ευθύνη να μεριμνήσει για την επίλυση των καυτών, χρόνιων προβλημάτων μας.
Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρει μπροστά της.
Υπάρχει μια τάση από όλες τις κυβερνήσεις να προτρέπει με διαφόρους τρόπους τους ψαράδες να απομακρυνθούν από την αλιεία.
Θέτει την προστασία του περιβάλλοντος και την διάσωση των ιχθυοαποθεμάτων λόγω της ρύπανσης και της υπεραλίευσης.
Δελεάζει με χρήματα για την διάλυση των σκαφών την προσωρινή παύση αλιείας, πρόωρη συνταξιοδότηση και τώρα τον αλιευτικό τουρισμό περιορίζοντας την αλιεία.
Θα αγκαλιάσουμε κάθε πρόταση που μιλάει για ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος και του επαγγέλματος μας.
Δεν θα δεχτούμε την συρρίκνωση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

Μιλάτε σε ψαράδες και όχι σε τουριστικά γραφεία.

Δεν μάθαμε να αλιεύουμε τουρίστες.

Άσε βέβαια που υπάρχει κώλυμα όσον αφορά τους επιβαίνοντες επί του σκάφους και θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση αλλά σκεπτόμαστε και το μετέπειτα τι θα γίνει με τη φορολόγηση τα πετρέλαια, τα σωστικά μέσα και την ιπποδύναμη των μηχανών.
Εμείς έχουμε να κάνουμε προτάσεις ώστε και να εξιχνιαστεί ο χώρος και να περιοριστεί η υπεραλίευση και να προστατευθεί το περιβάλλον και νέοι να ακολουθήσουν το επάγγελμα.

1)      Μητρώο αλιέων για το ξεκαθάρισμα της ήρας από το στάρι.
Αυτοί που αποζούν από την αλιεία, αυτοί που είναι κατά κύριο επάγγελμα ψαράδες θα είναι μέλη του συγκεκριμένου μητρώου.
2)      Κατοχύρωση με νόμο ποιοι  δικαιούνται ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας.
(ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ). Από εκεί ξεκινάει το κακό και πρέπει πλέον η ατομική άδεια να αποδεικνύει την αποκλειστική ιδιότητα του επαγγελματία ψαρά.
3)      Δημιουργία περιοχών χρονικής απαγόρευσης  για όλους μας, σύμφωνα με μελέτες ώστε να δημιουργηθούν τόποι αναπαραγωγής.
4)      Εμπλουτισμό με γόνο συγκεκριμένων περιοχών, για αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων.
5)      Η πολιτεία, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει τεχνητούς υφάλους με σκοπό την προστασία περιοχών και των αλιευμάτων.
6)      Ερασιτεχνική αλιεία αποκλειστικά και μόνο για χόμπυ.
Κανένα επαγγελματικό αλιευτικό εργαλείο στα σκάφη τους.
Οι ερασιτέχνες λειτουργούν πιο επαγγελματικά και από τους επαγγελματίες.
7)      Για όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει η δική μας συνέπεια αλλά πάνω από όλα αστυνόμευση, αστυνόμευση, αστυνόμευση.
Κύριε Υφυπουργέ,
επανδρώστε τα Λιμεναρχεία με προσωπικό και μέσα ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν θα γίνουμε καταδότες και δακτυλοδεικτούμενοι.
8)      Απλούστευση των διαδικασιών για την προμήθεια πετρελαίου.
Δεν γνωρίζουν όλοι γράμματα και πρακτικά υπάρχει πρόβλημα με όλη αυτή τη γραφειοκρατία.
Κύριε Υφυπουργέ επανδρώστε επιτέλους και το τελωνείο Κοιλάδας.
Ένα χρόνο κλειστό όλη η Ερμιονίδα  και η Ύδρα δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Όλοι μας ερχόμαστε στο Ναύπλιο.
9)      Υποδομές και δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων και φορτοεκφόρτωσεις αλιευμάτων. Όχι σε μία προβλήτα όλα μαζί. Τουριστικά αλιευτικά, ανεμότρατες, θαλαμηγοί, επιβατικά κ.λ.π.
10)  Αποζημιώσεις για φθορές στα σκάφη μας από τις καιρικές συνθήκες όπως των αγροτών από τον ΕΛΓΑ αλλά και των αλιευτικών μας εργαλείων από τα προστατευόμενα θηλαστικά.
11)  Απελευθερώστε μας από την παρατυπία αλλά και για λόγους ασφαλείας κάθε σκάφος να τοποθετεί ότι ιπποδύναμη μηχανής πρέπει.
Δεν νοείτε εννέα και δέκα μέτρα σκάφος να δηλώνει δέκα πέντε ίππους μηχανή.
Δεν είναι δυνατόν θαλαμηγοί δηλωμένα επαγγελματικά τουριστικά να έχουν χίλιους ίππους μηχανές να παίρνουν τράνζιτ πετρέλαιο και αυτό να επιτρέπεται.
Θεωρώ ότι με όλα αυτά μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.
Θεωρώ ότι μπορούμε να αυξήσουμε τα ιχθυοαποθέματα, να προσελκύσουμε νέους στο επάγγελμα, να γλυτώσουμε από την παρανομία, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να ικανοποιήσουμε χρόνια αιτήματα των ψαράδων και να υπάρχει δικαίωση των αγώνων.
Εδώ είναι η πολιτεία, ας τα καταγράψει και στο χέρι της είναι, αν υπάρχει πολιτική βούληση, να δώσει λύσεις.
Σας ευχαριστώ.

Έτσι μετά από όλα αυτά, τα παρόντα πολιτικά πρόσωπα είπαν ότι θα μεταφέρουν όλες τις απόψεις και χωρίς δέσμευση θα δουν τι μπορούν να πετύχουν.

Εμείς ευχόμαστε κάθε προσπάθεια που γίνεται να φέρει αποτελέσματα και για τους αλιείς και για το περιβάλλον και για τα αλιεύματα.